Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stahre om första tiden i Sarpsborg och mardrömsstarten: "Simmade inte i runt i skiten"

Eliteserien

Mikael Stahre blev ny tränare i Sarpsborg i vintras.
Tränarens mål? Ta den norska klubben till toppen.
- Vägen upp till toppen i Norge är något kortare än i allsvenskan, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: TT/Sarpsborg.

AIK, Panionos, IFK Göteborg, Dalian, Häcken och San Jose Earthquakes. 

Mikael Stahre hade ett par år bråda år, men 2019 basade han inte över något lag.

I vintras återvände dock 45-åringen till elitfotbollen. Stahre tog över Sarpsborg, som med nöd och näppe och höll sig kvar i den norska högstaligan förra året. Där skrev han på ett kontrakt över tre säsonger. Stahre lockades av projektet.

- Det är en klubb som någonstans har gjort en resa tidigare med att nå till Europa och utmanat de stora klubbarna. Det är bra människor i klubben, bra personer som är hårt arbetande. Det var framför allt det. Det var en klubb som hade haft några jobbiga år, men som har potential och förutsättningar samtidigt som man har gjort den resan förut och vet vad som krävs för att komma tillbaka dit, säger Mikael Stahre till Fotbollskanalen.

Annons

Vad var målsättningen inför säsongen? 
- Klubben hade några fina säsonger med ett par toppositioner och man nådde även Europaspel 2018. Däremot ligan 2018, på hösten, var det inte bra och 2019 höll man sig egentligen kvar i sista omgången. Utan att egentligen ha pratat resultatmål så var det väl någonstans att ta oss från den regionen, självklart med ambitionen att komma så högt upp som möjligt. Sedan har det varit ett väldigt speciellt år, inte bara för oss inom fotbollen utan i hela världen, så det är klart att det är ett underligt år på alla sätt. Vi känner att om vi gör en bra höstsäsong så kan vi absolut komma en bra bit in på övre halvan. Samtidigt måste vi vara ödmjuka i att ligan är väldigt jämn.   

Inledningen i Sarpsborg var allt annat än bra för Mikael Stahre. Efter fem omgångar stod laget på noll poäng efter förluster mot Vålerenga, Mjøndalen, Strømsgodset, Bodø/Glimt och Brann.

Annons

- Vi kom ut extremt dåligt och hade fem raka förluster. Ser man till hur matcherna var så var det väldigt, väldigt märkliga resultat på det sättet att vi spelade bra och skapade massor med målchanser. Ser man till hur matchbilderna var och målchanserna fördelades blev vi extremt hårt straffade. Men efter det har vi haft en betydligt bättre period och vi har rest oss från att ha noll poäng till att ha 17 i dag. Vi har slagit både Molde och Odd som är topp tre. Det är fortfarande en väldigt jämn serie, så efter de absolut bästa lagen är det väldigt jämnt. Men nu är vi i mittensfären. Det är vi inte nöjda med, det är ingen som vill ligga i mitten. Men däremot, utifrån hur vi började, så är det bra jobbat. 

Hur upplevde du inledningen med fem raka förluster?
- Man har varit med om tyngre perioder förut och då har man kanske känt att man varit spelmässigt svag. Nu var det ett så extremt tajt spelprogram i början, vi spelade två-tre matcher på en vecka. Vi spelade så pass bra och att alla förluster var med uddamålet. Så det kändes aldrig som att vi hann bli riktigt sårade eller att vi fick en dålig känsla, säger Stahre och fortsätter: 

Annons

- Det var bara jävligt tufft att förlora. Risken när man inte tar poäng är att man börjar spela som ett bottenlag, men det gjorde vi aldrig. Sedan, självklart, vi simmade inte i runt i skiten, utan vi var någonstans systematiska och tog oss ur det. Sedan är det fortfarande så att det är extremt jämnt, både uppåt och neråt, och vi måste vara ödmjuka inför det. Men om man har börjat med fem raka förluster så är det starkt att ha vunnit fem av de andra tio.  

Hur trivs du på jobbet?
- Det är ett bra ställe tycker jag. Det är en bra spelartrupp, bra ledare och en bra ledning. Jag trivs väldigt bra, men sedan är det så att man alltid vill vinna fler matcher. Men vi känner ändå att vi är på rätt väg. 

Men det är ingen storklubb som Mikael Stahre verkar i. Sarpsborg är en stad med ungefär 50 000 invånare och klubben Sarpsborg 08 är i grund och botten en samarbetsklubb från Sarpsborg-distriktet som startades 2008. Den "nya" klubben inledde med att hålla sig kvar i den norska andraligan under Conny Karlssons ledning. År 2009 var det turbulens och Karlsson fick lämna sin post. 2010 tog laget steget upp i högstaligan, men åkte ur direkt. 2012 var Sarpsborg 08 tillbaka och där har man hållit sig kvar. Den bästa placeringen som laget lyckats nå var år 2017, då man blev trea i ligan.

Annons

Stahre medger att det finns skillnader mellan Sarpsborg och storklubbar som AIK och IFK Göteborg, men tycker se sig vissa likheter med Häcken.

- Fotbollens värld är ju vid liv oavsett var man befinner sig. Det är samma mekanismer. Men sedan finns det kanske mer likheter mellan Sarpsborg och Häcken. Det är på något sätt en mindre klubb sett till åskådare och medlemmar och så där. Men sedan finns en stor skopa kompetens och liksom en viss framgångssaga som inte bara stavas i titlar och Europaspel, som AIK och IFK Göteborg. Häcken har också gjort sin framgångsresa med att utmana om toppositioner, Europaspel och vunnit cuptitlar. Där gjorde Sarpsborg ungefär en liknande resa med att ta sig till toppen ett par säsonger, varit med i cupfinaler och varit med i Europa League-gruppspel. Det är klart att det finns fler likheter mellan Häcken och Sarpsborg än Sarpsborg och AIK.

Annons

Det är ett gäng ex-allsvenska spelare som representerar Sarpsborg nuförtiden. Jørgen Horn (tidigare i Elfsborg), Magnar Ødegaard (tidigare i AIK), David Mitov Nilsson (tidigare i IFK Norrköping och Gif Sundsvall), Alexander Jakobsen (tidigare i Falkenberg, IFK Norrköping och Kalmar FF), Mikael Dyrestam (tidigare i IFK Göteborg och Kalmar FF) spelar i klubben och den tidigare AIK-mittfältaren Anton Salétros var där på lån fram till månadsskiftet juli/augusti.

Efter att Mikael Stahre tillträdde på posten anslöt Mitov Nilsson, Dyrestam, Salétros och Jakobsen och tränaren gör ingen hemlighet av att han har ett visst inflytande när det kommer till värvningar.

- Det är klart att tränaren har en påverkan på det, men sedan är det alltid sportchefen som är ytterst ansvarig. Men om man tittar på de spelarna så är det David Mitov Nilsson som kom in, sedan var det (Anton) Salétros som var på lån första halvåret och nu är det (Mikael Dyrestam). Det är tre spelare som jag självklart känner till väl, men Salétros och Mitov Nilsson hade jag inte haft förut. Men självklart hade jag bra koll på dem, visste vilka de var och försökte ställa dem mot andra namn som var aktuella. När det gäller Dyrestam så har jag haft honom förut i IFK Göteborg och han har dessutom en erfarenhet från Norge tidigare, i Ålesund. Det är tre spelare och nu var det tre svenska spelare. Det är inte helt otänkbart att skandinaviska spelare hamnar i en annan skandinavisk liga.

Annons

Stahre fortsätter:

- Sedan om de (spelarna) kommer från Finland, Danmark, Kroatien eller Grekland… det blev så. Men vi har inte haft någon ambition om att träna svenskt eller söka svenska spelare. Sedan finns det en fördel i att det finns fler likheter än olikheter i de skandinaviska länderna, men det är inte mer än så.

Sarpsborg ligger på elfteplats i den norska ligan efter att ha spelat ihop 17 poäng på 11 matcher. Stahres ribba ligger högre än så, och hans uppfattning är att klubben också siktar på att nå toppen igen.

- Det tror jag. Det är min absoluta ambition med att vara här, att jag ska göra dem till ett topplag. Sedan kan det krävas vissa förändringar, exempelvis gjorde Sarpsborg en resa med väldigt mycket spelarförsäljningar. Det finns fördelar i det för en klubb, att få en stabil kassa. Men då kanske man också säljer av en del av spets och stabila spelare. Där känner jag att vi är på rätt väg igen.

Annons

Hur långt känner du att ni är efter lag som Rosenborg och Molde?
- Man kan inte sätta ord på sådant. Sedan är det klart att Rosenborg och Molde tävlar i en helt annan division ekonomiskt sett. Det går inte att jämföra, för det är topp i Skandinavien vad de lägger för pengar. De är långt före på massa olika plan och framför allt ekonomiskt, vilket är en väldigt viktigt del. Sedan gör jag den bedömningen att den norska ligan är väldigt jämn efter de stora klubbarna. Nu leder Bodø/Glimt, som har gjort det väldigt bra med små medel i många år, serien och någonstans tagit sig uppåt. Jag känner att vägen upp till toppen i Norge är något kortare än vad den är i allsvenskan. Jag tror att det är jämnare bakom de största klubbarna än vad det är i Sverige.

Publicerad 2020-08-25 kl 15:18

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto