POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ELITESERIEN
2v

Svensken riskerar permittering: "Får dra sitt strå till stacken - inte vi som drabbas värst"

Foto: Bildbyrån.

Norska klubbar har börjat permitterat spelare.
Stabæk-svensken Marcus Sandberg är ändå vid gott mod.
- Fotbollsspelare är ganska priviligierade, säger han till Fotbollskanalen.

LÄS MER: Kaos i Norge: Klubbarna fruktar att svenska lag kan roffa åt sig spelare gratis 
LÄS MER: Svenska klubbar kan behöva kapa spelarkostnader: "Utreder möjligheter"


De norska klubbarna har börjat permittera spelare för att få ekonomin att gå ihop under den pågående krisen som i princip hela världen befinner sig i. I går meddelade Haugesund, som spelar i den högsta divisionen på herrsidan, att i stort sett hela laget permitteras och Vålerenga gjorde samma sak med hela sitt damlag.

Den förre IFK Göteborg-målvakten Marcus Sandberg, numera i Eliteserie-laget Stabæk, är medveten om att det finns en risk att även han kan bli permitterad. Budstikka har också rapporterat att Stabæk kan komma att permittera spelare.

- Jag är inte tänkt så mycket på det, men de senaste dagarna har det blivit mer allvar av det. Jag såg att Haugesund som första lag hade permitterat nästan hela laget. Jag vet inte riktigt hur Stabæk tänker, men det är väl för att rädda driften och klubben som man måste göra det. Man får dra sitt strå till stacken, det är en väldigt speciell situation.

Du har någonstans förståelse för det?
- Ja, det måste man ha. Det går ingen nöd på oss, vi klarar det här. Nu har Norge gått ut med att det är, tror jag, 20 dagar man får hundra procent (av sin lön), sedan går väl ner lite till. Men det är inte vi som drabbas värst, fotbollsspelare är ganska priviligierade.

Han fortsätter: 

- Samtidigt har vi också kostnader och man kan inte gå för länge med det. Skulle det här ta ett par månader och sedan ska man dra upp en försäsong igen, beroende på hur det ser ut då, har du förhoppningsvis lagt undan en del. Sedan får du inte noll kronor de här månaderna, jag tror det är 50 000 du får, i alla fall de första 20 dagarna.

Hur går tongångarna i omklädningsrummet? Om man blir permitterad kan man ju lämna.
- Vi har inte träffats den senaste tiden. Allting eskalerade förra torsdagen. Vi har inte hunnit prata så mycket om det. Norska fotbollsförbundet har någon diskussion med Uefa om att norska spelare inte ska kunna lämna sina klubbar, trots att de blivit permitterade. Sedan har klubbarna i Norge en "gentlemens agreement" att man inte plockar spelare som blivit permitterade. De kan ju gå till Sverige, men samtidigt kanske Sverige ligger ett par veckor bakom Norge. Jag tänker att det bara är en tidsfråga innan det här händer i Sverige också.

Har du pratat någonting med facket?
- Vi har representanter som har fått information. Men Niso (spelarfacket) har suttit i möte med NFF (norska fotbollsförbundet) för att komma fram till hur man ska göra med permitteringar. De bestämde i måndags att du inte skulle få permittera fram till i dag (läs i går), men nu är det fritt fram. Niso har ju inte heller så mycket att spela med, för klubbarna går i konkurs till slut.

Det är lite av en rävsax.
-
Ja, det är det. Man får se hur lång tid det tar. Om vi drar igång i maj som det är tänkt och klubbarna får publikintäkter och så vidare, då kommer kanske de pengarna in. Sedan tar det ett par månader innan det är tillbaka till normalt läge. Men det är svårt att sia om.

Ni är träningslediga till den 31 mars, hur är det?
- Det är tanken. Alla klubbar har kommit överens om att vi inte ska ha några kollektiva träningarna innan det. Vi har fått träningsscheman, men du får inte vara ute och vara på en fotbollsplan och träna. Du kan inte gå till gymmet, för alla gym är stängda. I går var jag ute och körde snabba fötter kring barnens sandlådeleksaker. Jag har inte fått gå in på arenan Nadderud för att hämta mina fotbollsgrejer.

- Du har aldrig varit med om maken till situation. Du får vara uppfinningsrik till den 31 mars och hålla formen god.

Serien är tänkt att dra igång i maj, vad tror du om det?
- Utgångsläget är första helgen i maj. Men det vet man inte. I dagsläget känns det som att det är lite tidigt. I Sverige är det tal om juni. 

Han fortsätter:

- Det är många klubbar som ligger gräsen med ekonomin, så det här kan bli nådastöten.

Hur är ekonomin i Stabæk?
- Den har varit dåligt många år, men de senaste åren har de sålt många spelare. Bland annat sålde de till Sampdoria i januari för 20 miljoner, sådana summor har det aldrig varit tidigare. Nu har de en solid ekonomi, så det är väldigt tråkigt att det här ska komma. Jag vet inte om det på något sätt kommer att urholka ekonomin eller om det är samma för alla. Det beror lite vilka beslut man tar, hur länge du ska kvar spelarna eller om du ska permittera direkt. Det är svårt att styra en klubb i dagsläget.

Det låter ändå som du är vid gott mod.
- Ja, vad ska man göra? (skratt). Till slut går det inte att stänga ner allt, de kommer behöva släppa på det här. Det kan bli ett par stökiga månader, men man får ta det. Det är en väldigt speciell situation och det är bara att försöka göra det bästa av det och förhindra att sprida viruset, och sedan hoppas på att det lägger sig till sommaren.

Fotnot: En permittering innebär att man fortsatt är anställd men tillfälligt befriad från sitt arbete. I Norge har regeringen beslutat att presentera ett krispaket, med anledning av coronaviruset, som innebär att de som permitteras får lön i 20 dagar. Arbetsgivaren betalar de två första dagarna och staten de resterande 18.

Publicerad 2020-03-19 kl 07:43
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto