Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Bildbyrån/Scanpix

Svenskens dubbelspel avslöjat: "Det här är BARA för dina ögon"

Den svenskkroatiske agenten Jozo Palac representerade Rosenborg när klubben hämtade in Nicki Bille 2013.
Men i det dolda fick han samtidigt betalt av Villarreal, som forwarden köptes från.
Det avslöjar danska Politiken och norska VG i dag.

Tidningarna har, via Football Leaks, fått ta del av dokument och mejl som avslöjar ett hemligt spel i samband med Nicki Bille Nielsens övergång från Villarreal till Rosenborg i januari 2013. I centrum? Den svenskkroatiske agenten Jozo Palac.

Han fick i uppdrag av Rosenborg att hjälpa den norska klubben att hämta in Bille. Efter att norrmännen, genom dåvarande sportchefen Erik Hoftun, lagt ett formellt bud på 600 000 euro (drygt sex miljoner kronor) tog nämnde Palac kontakt med Villarreals ägare Fernando Roig den 2 januari 2013. I ett mejl skrev då Palac att allt var i sin ordning och att Bille skulle skriva på sitt kontrakt med Rosenborg dagen efter. I samma mejl skrev agenten sedan:

ANNONS

"Följande är viktigt: Rosenborg kommer uppge mig i TMS-systemet (internationellt transfersystem, reds anm). Det är viktigt att inte du också använder mitt namn. Det bästa vore att skriva att din klubb inte använt någon agent".

Palac bifogade också ett kontrakt, av vilket det framgår att hans firma, Gamescout, skulle få 245 000 euro i betalning från Villarreal för Bille-affären. Mer än 40 procent av övergångssumman landade alltså i agentens ficka.

Men Palac ville alltså inte att det skulle synas att han representerade båda klubbarna. I ett annat mejl som agenten skickade, till Villarreals finansdirektör, i samband med att övergången slutfördes skrev han följande enligt Politiken:

"Det är väldigt viktigt att du inte uppger någon agent i TMS (...) Rosenborg registerar mitt namn, bara så du vet. Självklart, som jag har avtalat med Fernando (Roig): Det här avtalet är BARA för dina ögon och inte för Rosenborgs".

Palac själv hävdar att han är 99,9 procent säker på att han inte fick någon ersättning av Rosenborg för sitt jobb kring Bille-affären. Han menar att han inte gjort något fel. På frågan om det inte ser märkligt ut att han för Rosenborg ville hemlighålla att han representerade Villarreal säger agenten följande till Politiken:

ANNONS

- Jag kan förstå att det verkar märkligt för en person som inte är involverad i fotbollen. Men jag ordnade ett bra avtal för Rosenborg. De kunde inte i sin vildaste fantasi tro på att de skulle kunna hämta en 25-åring från La Liga. Ingen kan sätta ett pris på mitt arbete. Det handlar om att ha kontakter och få jobbet gjort.

Rosenborg reagerar nu på uppgifterna som kommer fram i Politiken och VG.

- Om det här stämmer är inte det bra. Det som kommer fram talar för sig själv, säger Rosenborgs kommunikations- och organisationschef Trond Alstad till VG.

VG har även pratat med dåvarande Rosenborg-sportchefen Erik Hoftun. Han säger sig inte minnas alla detaljer runt Bille-övergången men han menar att det som nu framkommer är ny information för honom.

- Här har det uppenbart varit tal om ett spel som vi inte kände till, säger Hoftun till VG.

Hoftun kommenterar att det "nog" kan vara så att Palac representerade Rosenborg. När han får höra att nuvarande klubbpersonal bekräftar att så var fallet säger Hoftun att det innebär att Palac även fick betalt av den norska klubben. På frågan om det skulle kunna vara så att den säljande klubben tagit hela agent-räkningen är Hoftun tydlig.

ANNONS

- Har han varit vår man så han också fått betalt för det, säger Hoftun till VG.

Publicerad 2019-08-23 kl 11:54

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto