POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

KRÖNIKA: Lundh: Fifa kan inte annat än stänga av Suárez

Foto: AP

Nästa

Avbryt
Försök igen

RIO DE JANEIRO. Fifa:s disciplinkommitté har en del att bita i.
Uruguays Luis Suarez.
Kan inte se att anfallaren spelar mer i VM.

Tänk att Luis Suarez efter två tidigare bitattacker på planen går till en tredje attack. Ja, det är helt obegripligt. Uruguay är nära en åttondelsfinal i VM och laget är en man mer än Italien och jagar ett segermål. Då brister det för anfallaren.

Ni har alla sett tv-bilderna på när Suarez rusar på backen Giorgio Chiellini och både gör något skallningsliknande samt biter honom i axeln. Åtminstone är jag övertygad om det efter att ha sett en rad tv-repriser från flera olika vinklar.

Domaren Marco Rodriquez – för övrigt känd under sitt smeknamn Dracula i hemlandet Mexiko – fick en signal av sin assisterande och blåste av spelet. Italien fick frispark men följderna för Suarez uteblev och det var rätt uppenbart att ingen i domarteamet såg vad som hände.

Återstår att se om Fifa:s disciplinkommitté med bland annat SvFF:s Krister Malmsten agerar eller inte? Enligt artikel 77 i Fifa:s disciplinära reglemente så kan man både straffa sådant domaren har missat samt rätta till uppenbara fel i domarens disciplinära beslut.

Vilket lämnar utrymme för handling. Vanligtvis är det så att om en domare tagit ställning och bedömt en situation så ska det räcka, då kan man inte göra något. I det här fallet verkar Fifa ha möjligheterna att agera och för fotbollens och VM:s trovärdighet så är det svårt att se Suarez gå fri.

Maxstraffet är 24 matcher eller två år och det hårdaste straffet man utdömt var mot Mauro Tassotti som bröt näsan på Luis Enrique i VM 1994 utan att domaren såg det och italienaren blev då avstängd i åtta matcher.

Det är knappast till Luis Suarez fördel att han 2010 blev avstängd i sju matcher efter att ha bitit PSV Eindhovens Otman Bakkal och sedan blev avstängd tio matcher för ett drygt år sedan efter att ha bitit Chelseas Branislav Ivanovic.

Han borde ha spelat klart i detta VM, för minst fyra matchers avstängning borde vara givet. Det troliga är väl att han får ett värre straff, men det får inte bli för upprört då karriärhotande tacklingar inte ger kraftfullare avstängningar.

Viktigt att Fifa tar in rejält med information men man måste också agera kvickt och rappt så det inte blir en utdragen process. Kom till skott efter att ni samlat in informationen, det behöver alla inblandade få besked om.

Att Uruguays förbundskapten Oscar Tabarez försvarar sin spelare och säger sig inte ha sett händelsen är okej, men att skylla på en medial komplott och att Suarez är förföljd är att ta i. Att dessutom tala om att det är VM i fotboll och inte tid för billig moral är att ta i.

Luis Suarez har gjort lite för många överträdelser under karriären för att komma undan med offerstämpeln utom möjligen i hemlandet. Sorgligt att en sådan magnifik spelare ska hemfalla till den typen av synder, även om han fick för mycket skit för handsen mot Ghana.

Uppenbarligen bär Suarez något inom sig som han inte kan kontrollera när det brinner till i skallen. Kan han spela vidare i England efter detta? Hur agerar Liverpool? Vill Barcelona och Real Madrid fortfarande langa upp 7-800 miljoner kronor för honom? Frågorna är många, svaren få.

Luis Suarez tågade genom en väntande mixed zone utan att säga så mycket och en spansk tidning uppgav att han sagt att det är sådant som händer inom fotbollen. Reaktionen efter slutsignalen talade för att Suarez knappast var lycklig, för när de andra firade säckade han ihop och drog tröjan över ansiktet.

För Uruguay väntar en åttondel mot Colombia och det är en nog så tuff match även med Luis Suarez i laget. Utan honom är det tveksamt om det funkar att ta sig vidare, och bettet kan ha kostat Uruguay en ny fantastisk VM-sommar. Vilket är en dyr läxa som han redan borde lärt sig.

Italiens förbundskapten Cesare Prandelli gnällde över det röda kortet som Claudio Marchisio drog på sig för en ful spark på Egidio Arevalo Rios. Där hamnade gentlemannen Prandelli fel även om det är förståeligt att han är arg över att Suarez fick spela klart matchen.

Däremot var Gianluigi Buffon stor i nederlaget och menade att det inte gick att skylla på någon annan. Italien hade inte varit bra nog efter segern mot England i VM-premiären och därför får man åka hem i förväg. Det ligger tyvärr en hel del i det.

Publicerad 2014-06-25 kl 06:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå