POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
11å

Lundh: 5-3-2 tar oss aldrig till Sydafrika

TIRANA. Det hette att Sverige skulle bli mer offensivt.
Det blev tvärtom.
Även om det bara är en lek med siffror - så var det inte kul att se.

Henrik Larsson var åtminstone ärlig efter den dystra VM-kvalpremiären när han lugnt konstaterade att spelarna inte gjorde rätt när det handlade om att spela 3-5-2. Skönt - för om det liret vi såg i Tirana var rätt sätt så kunde det systemet dumpas direkt.

Lagkaptenen stod och trängdes i Qemal Stafastadions inre, i ett kaos med autografjägare, poliser, vakter, journalister och spelare som alla slogs om en minimal yta och påminde om vad vi tidigare sett på planen. Där det svenska landslaget körde fast i en kaosartad köttmur - och inte kom någonstans.

Jo, men undantag av Zlatan. På samma sätt som han plöjde köttmuren i pressrummet och sket i att snacka, så tog han sig igenom det albanska försvaret. Av den utlovade svenska offensiven och kraften framåt såg vi inte mycket. De få gånger det sprakade till var det ofta Zlatan Ibrahimovic som stod för showen.

Han kan verkligen skapa lägen utav ingenting. Fast det hjälpte inte, för det blev inga mål och de runt om honom fattade inte alltid vad han ville, eller så greppade inte han vad de ville.

Det var det förstnämnda om man ska tro på Zlatans blickar och gester.

Sverige kom definitivt inte närmare Sydafrika vilket är var man siktar. Larsson var rak: de spelade inte som de skulle och de var för försiktiga. Därför blev inte systemet som det var tänkt, och det är inte dags att skrota det.
Landslaget är bara i början och det måste finnas mer tid.

Kim Källström stod i samma kaos och tyckte att man skulle se vad han gjorde varje gång han hade bollen, och inte räkna antalet gånger han hade bollen. Han backade också systemet men menade att sådana här ställen alltid är svåra.

Fakta är att svenskarna inte kunde ta sig igenom det kompakta albanska försvaret och de få gånger man stack fram så var stolpen eller Arjan Beqaj i vägen.

Blir fortfarande kallsvettig när jag tänker på Beqajs handparad på Majstorvic räddning.

Och det är klart att 0-0 gör att vi alla ser 3-5-2 på ett annat sätt än om "Maestros" nick gått in eller om Olof Mellberg kunde skjuta med vänstern. Men i stället fick vi se en svag svensk insats där det var säkerhetsbälte, livrem och hängslen.

Särskilt nu när landslaget snarare uppträdde enligt 5-3-2 än 3-5-2. Av den utlovade offensiven blev utvecklingen av spelsystemet något än mer defensivt.

Ja, ja, jag vet att Lagerbäck gör något - och många tycker det är positivt.

Fast jag vill se Sverige till Sydafrika och då finns det inte mycket tid kvar att sätta ett nytt spelsystem. På onsdag kväll måste allt klaffa.
För annars kan Lagerbäck ägna resten av kvalet att verkligen leka med siffror - för då finns inte VM-chansen.

Publicerad 2008-09-07 kl 01:17
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå