Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Alldeles för få svar på Råsunda

Zlatan Ibrahimovic insats mot Ukraina var ett svar Lars Lagerbäck ville ha. Annars lämnade förbundskaptenen Råsunda med idel frågetecken. Blir några sömnlösa nätter för honom.

Över 25 000 hade sökt sig ut till Nationalarenan en strålande sommarsöndag för att vinka av den svenska EM-truppen före

avresan till Lugano och sommarens EM. Det var blått och gult överallt och i T-banan dit skrålade många som fuktat strupen med öl: ”In med bollen i mål”

Men festen kom av sig och efter slutsignalen hördes spridda burop.

Ukrainas Nazarenko fick en grym träff på den boll som Nanne Bergstrand redan i början av allsvenska dömde ut som en djävla studsboll.

Rami Shaaban håller säkert med Kalmar-tränaren.

Det ledde också till enda målet i en ganska avslagen fajt på Råsunda.

Knappast ett avsked värdigt ett EM-land, men jag förstår publiken som väntade sig mer när Sverige skulle ta avstamp inför fotbollsfesten med att möta ett debutantspäckat och stjärnfattigt Ukraina.

Hade det varit boxning hade motståndaren lagt sig på slutet - så upplagt för svensk seger kändes det här.

I stället fick vi se ett stillastående, trögt, oorganisterat och lite förvirrat Sverige som allt för sällan fick till några längre anfall och där det centrala mittfältet tagit ledigt i förväg.

Ljungberg pratade om att "vissa var heta och ville visa" och därför gick bort sig.

Må så vara, men jag ligger mer på Olof Mellbergs linje. Om Sverige släpper till hälften så många chanser och kontringar under EM kommer det smälla bakom Andreas Isaksson. Och inte bara en gång, utan flera.

Mittbacken som var Sveriges Sven Dufva är rak: Vi har inte råd att släppa till det.
Förutom Mellberg fanns det ett par grejer att ta med sig från EM-genrepet. Zlatan Ibrahimovic lekfulla sätt att spela fotboll och även om han inte gjort mål i landslaget sedan oktober 2005 så uppträdde han definitivt som den i det här gänget som är närmast att göra mål.

Även Henrik Larsson var vass under den första halvleken, och visst det är mest one-touch, men det var effektivt mot Ukraina och bör fungera även i EM.

Fast då måste anfallsparet få bättre understöd än vad man fick i dag - för som jag ser det lirar bägge i EM-premiären om Zlatans knä håller.

Nu bör Lars Lagerbäck och Roland Andersson dra sig tillbaka till taktiktavlan och dra upp riktlinjerna för sin EM-elva och så vitt

Jag ser det finns ett gäng frågor.

De måste besvaras innan man formerar startelvan:

Är verkligen Mikael Dorsin sämre än Mikael Nilsson som vänsterback? Att Nilsson gjort en kanonmatch mot Holland 2004 gör honom inte till given. Han ser klart obekväm ut.

Vem ska spela till höger? Mikael Nilsson är given om han nu inte måste fylla ut till vänster. Då står det mellan Stoor och Alexandersson och ingen känns hundra. "Alex" är mittfältare och Stoor ger ett nervöst intryck.

Håller Tobias Linderoth? Som jag ser det är han långt i från sin vanliga klass och med bara 100 minuters speltid på ett drygt halvår behövs det någon annan där. Anders Svensson? Eller är lösningen att spela radarparet från EM-kvalet: Svensson och Linderoth?

Hur ska mittfältet balanseras? Fredrik Ljungberg är given till vänster och Anders Svensson borde ta den ena centrala platsen. Då står det mellan Kim Källström och Tobias Linderoth om den andra centrala platsen. Till höger kämpar Sebastian Larsson och Christian Wilhelmsson om en plats och jag tror Larsson leder för balansens skull.

Som tur är har Lagerbäck och Andersson två lediga dagar. Bara upp med taktivtavlan och planera in i minsta detalj. För sämre än mot Ukraina kan det inte bli.

Samtidigt har historien visat att bra genrep inte betyder något. Det kanske är det enda förutom Zlatans comeback som ger lite svenskt EM-hopp.

*****

Tobias Linderoth har mycket kvar till hundra.

*****

Två magsupar på Johan Elmander. Först petad. Därefter skadad efter 18 minuter och troligen borta några dagar. Och nu är snart Markus Rosenberg tillbaka i träning igen.

*****

Snygg helgul dräkt - men det är inte Sverige. Vet inte varför jag tycker att den gula färgen är osvensk.

Mer Leeds bortadräkt.

*****

Två dagars ledigt för spelarna och det är deras önskemål att ha mer ledigt. Inte utan att jag fattar dem - det blir segt att hänga ihop vecka efter vecka.

*****

Lars Lagerbäck och hans handgångne man Lars Richt hade njutit av att se de ukrainska journalisterna jobba. De gick upp i givakt innan de ställde sina frågor.

Och då handlade det mer om förbundskaptenen drömt samma som journalisten: att matchen skulle vinnas.

*****

Kim Källström sänkte nog sina EM-chanser mot Ukraina. Så som Lagerbäck duckade direkta frågor om Lyon-spelaren.

Publicerad 2008-06-01 kl 21:00
Annons
Annons
Annons