Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Allt hänger på Zlatans zatans knä

LUGANO. Att ett zatans knä ska betyda så mycket.
Sveriges EM hänger på en skör sena.
Bara be till högre makter att det bär på plan på onsdag.

To play och not to play: that is the question. Ja, det är väl frågan hela Sverige ställer sig inför ödesmatchen mot
Ryssland på onsdag.
Kan Zlatan spela eller inte? I så fall hur länge?
En utländsk journalist tryckte kniven i Lagerbäck på dagens presskonferens när han frågade om beroendet utav Zlatan Ibrahimovic.
Journalisten drämde till att utan Ibrahimovic var chanserna att gå vidare minimala.
Även om förbundskaptenen försökte värja sig mot frågan och sa att chanserna inte alls vara minimala så erkände han att anfallaren är viktig.
I lördags var det förbannat tydligt för alla att Sveriges EM-hopp hänger på en Zlatans zatans knäskålssena.
Det var två olika landslag som uppträdde mot spanjorerna. Med Zlatan spelade vi i princip jämnt med dem, utan Inter-anfallaren var det handboll mot ett mål: Sveriges.
Och de få gånger bollen kom över på Spaniens planhalva så studsade den snabbt tillbaka.
To be och not to be in Euro 2008: that is the question. Ja, frågan är också hur länge Sverige kan hänga i EM utan Zlatan Ibrahimovic.Klarar landslaget ens av Ryssland utan Inter-anfallaren? Tveksamt.
Det är tydligt när man snackar med spelarna att de verkligen vill ha Zlatan Ibrahimovic med i laget mot ryssarna. Även om de lindar in det snyggt om att han är den ena anfallaren av en viss typ, som kan hålla i bollen och att andra anfallare ger ett annat spel.
Jag förstår att de inte kan sänka sina kollegor och lagkamrater. För alla som inte behöver ta den typen av hänsyn är det lätt att slå fast. Ja, Zlatan är av en anfallare av en annan typ - han är av världsklass.

Inte nog med att han kan göra mål i landslaget igen, han frispelar kollegorna på ett genialt sätt och han drar på sig grymt mycket bevakning. Utan honom på planen kan det ryska försvaret desarmera en hel del.Så även om Zlatan inte kan gå för fullt måste vi ha med honom mot ryssarna. Med tanke på vad han åstadkom mot Spanien trots att han hade ont är det inget snack. Zlatan måste in på planen för att försöka hjälpa Sverige till kvartsfinalen.
Att gambla och vila honom till en kvartsfinal är korkat. Risken är överhängande att han inte vilas till annat än sin egen semester. Och vem vet när Sverige står med bara en poäng från en kvartsfinal i ett EM igen.
De i min generation eller äldre vet att det kan gå långt mellan gångerna. Jag kommer aldrig att glömma alla kvalfiaskon mellan 1978 och 1990. Nu är vi nära Basel och ett revasnchmöte mot Holland och det är det bara all in.
Om det brister och Zlatans zatans sena sätter stopp då vet Lars Lagerbäck att han i varje fall försökte allt han kunde för att ta Sverige vidare. Det vore värre att chansa på något som kan sluta med ett trist antiklimax.

To win och not to win: that is the question. Med Zlatan i startelvan och med en bit in i andra halvlek är jag ganska övertygad om att landslaget fixar den nödvändiga poängen. Annars blir det nog för tufft.

Publicerad 2008-06-22 kl 13:36
Annons
Annons
Annons