Lundh: Äntligen, lite U21-känsla över A-landslaget

Olof Lundh

För ett år sedan frälste U21-spelarna Sverige.
Nu har de nått A-landslaget.
Och det ger onekligen mersmak inför framtiden.

U21-landslaget försatte Sverige i trans under hemma-EM förra sommaren. Nu har en hel del av hjältarna vuxit upp och tagit plats i Erik Hamréns nybygge. Och de är inte blyga heller.
Målskyttarna när Sverige imponerade och slog Bosnien med 4-2 var alla från U21-gänget: Ola Toivonen, Martin Olsson och Marcus Berg.
Äntligen nytt hopp kring A-landslaget.

Naturligtvis hade det inte gått att piska Bosnien utan veteraner som Andreas Isaksson, Olof Mellberg och Anders Svensson. En trio som visade klass och att de långt i från slut i landslaget. Alla tre blir viktiga spelpjäser när EM-kvalet drar i gång i september.

Erik Hamrén hade inför sin hemmadebut efterlyst en vilja från spelarna – att de var villiga att göra allt för att vinna matchen som ett lag. Han fick det rätta svaret.

Även om första halvlek var en aning krampaktig och kombinationen Ola Toivonen och Kim Källström var rätt svag så blixtrade det på kanterna. Visst, kritikerna kan säga att Christian Wilhelmsson och Emir Bajrami inte fixade några assist eller mål men i matchens inledning satte de tryck på motståndarnas backlinje.
Sverige vågade hålla i bollen och visade mod i både anfall och försvar.

Ola Toivonen fick egentligen bara en chans i den första halvleken, men han tog den och nickade in 1-0 på Behrang Safaris inlägg. Inte helt oväntat hade altmeister Anders Svensson en fot i det målet. Och känslan var rätt skön när Sverige gick till pausvila med 1-0.

Därför kom frisparken till 1-1 som en stämningssänkare (ja, inte på läktaren då) direkt i inledningen av andra halvlek.

Trots kvitteringen så blev Sverige starkare och starkare under den andra halvleken. Snacket inför matchen handlade naturligtvis om nyblivna Twente-proffset Emir Bajrami men den som snor rubrikerna är hans erättare: Martin Olsson. Mittfältaren nätade första gången han rörde bollen och sedan fixade han även 3-1.
Snacka om drömdebut för ännu en Högaborgs-talang och han visade det Hamrén efterlyste: attityd.

Vi ska givetvis inte överdriva värdet av vinsten. Naturligtvis var detta en vänskapsmatch och Bosnien möter Tyskland om några dagar och vill ge det landslaget en match, men sett till publiktrycket ville garanterat bosnierna göra resultat.
Att Bosniens förbundskapten förklarade att hans spelare gått på semester är bara att skratta åt.

För Erik Hamrén var det viktigt att vinna första hemmamatchen - och samtidigt ge svensk fotboll en välbehövlig injektion. Som förbundskaptenen poängterade: resultat är alltid viktiga och genom resultat får man gehör för sina idéer.
Han hämtade hjälpen från U21-landslaget och det kändes som om det var rätt drag när slutsignalen gick. Då bestod halva laget av gamla U21-spelare och plötsligt ser jag fram emot EM-kvalet i höst.

Publicerad 2010-05-29 kl 22:13