Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Är vi bakom landslaget, eller inte?

LUGANO. Lars Lagerbäck har lagt sig till med en ny stil.
Den mer aggressiva.
I dag skällde han ut den svenska pressen - och anklagade oss för att vilja förstöra för landslaget.

Det var inte bara kvavt i ett presstält i Lugano beronde på att det är fuktigt, dimmigt och tryckande rent klimatmässigt här nere i den här avkroken av Schweiz.
Utan för att det är lite spänt. Bakgrunden kan ni - den om Zlatans svar att han gärna ser Stoor och Larsson i startelvan.

Vilket ledde till en del skriverier, diskuterande och tyckande i medierna - och till diskussioner i den svenska spelartruppen. Därför tog Lagerbäck upp det på ett möte med spelarna i lördags och sedan klipte han till pressen på söndagen.

I grunden är allt det här mediernas fel som feltolkat hela grejen och Zlatan är hundraprocentigt proffsig och han hade aldrig sagt eller gjort något för att påverka, enligt förbundskaptenen.

Dessutom antydde Lagerbäck att om den svenska pressen var här för att förstöra för landslaget så var det inget de kunde göra åt det, men de var här för att spela fotboll.
Även om han lite klädsamt lade till att vi har olika uppgifter.

För precis så är det. Jag tror att de flesta svenska journalister innerst inne håller på Sverige och vill att det ska gå bra.
Fast det betyder inte att vi inte ska göra vårt jobb - nämligen att kritiskt granska, att ställa frågor och ta reda på sådant som händer.

Även om det kanske inte alltid är vad Lagerbäck & Co uppskattar. Jag tycker fortfarande mina två frågor om Fredrik Ljungberg vara relevanta.
Hade aldrig räknat med de svar jag fick men på något sätt sade de ganska mycket.

Om vi tar VM i Tyskland så skrev det mycket om sprickor, dålig stämning och annat som störde truppen. Då dementerade alla inblandade.
I efterhand har dock Lagerbäck & Co gett medierna rätt till stora delar. Truppen stördes av det och kunde inte prestera.

Jag tycker att Zlatan kan säga vad han vill, jag tror att de flesta spelare kan hantera det. I min värld är det bättre att man har åsikter i stället för att alla ska gå omkring som trista diplomater och svarar intetsägande eller inte alls.

Men det betyder inte att vi kan avstå från att rapportera om att Zlatans svar utlöste oro i spelartruppen. Enligt mina uppgifter var det Fredrik Ljungberg som tog upp läget med Lagerbäck efter att han förstått att en del spelare snackade om vad Zlatan sagt - och inte visste hur de skulle tolka det.

Därav krismöte och utskällning och en del annat. Klart är att den nye Lagerbäck har en klart aggressivare inställning till det här. Nu vill han markera direkt och det kraftigt. Det fick effekt - inte en enda journalist ställde fler frågor i ämnet till förbundskaptenen.

Om det var smart? Nja, både och. Det är smart att mobilisera fansen mot medierna med anklagelsen om att vi är emot Sverige. Jag har redan fått mejl på det temat att vi är Quislingar - googla om ni inte förstår.
Men mindre smart att fortsätta blåsa upp grejen. För om det nu inte är något från början - varför lägga mer tid på det?

Om det här stör spelarna? Kanske lite. Snackat med mer än en som varit inne på fotbollskanalen.se och kollat in exakt vad Zlatan sa.
- Kanske inte så smart sagt, men samtidigt inte så farligt. Vi har lagt det bakom oss nu, säger en spelare.

När domaren blåser till spel på tisdag tror jag få av de svenska spelarna funderar på vad Zlatan sagt eller hur det tolkats i svenska medier.
Gillar man inte vad som skrivs så är det bara att strunta i att läsa - det brukar vara effektivt.

*****

Fotbollsmässigt har det varit stängda träningar och framför allt fokus på avslut och fasta situationer. Dessutom har man kört kortare pass med låg belastning.
Många spelare vittnar om att startelvan är svårläst.

Jag tror bara den är osäker på en plats: centralt mittfält och vem av Tobias Linderoth och Daniel Andersson som ska spela.
Lagerbäck låter sugen på att chansa med Linderoth - fast spelare jag snackat med tror inte att han är helt klar till match ett.

Så här tror jag Lagerbäck kör mot grekerna: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Hansson, Nilsson - S Larsson, Andersson/Linderoth, Svensson, Ljungberg - H Larsson, Ibrahimovic.

Seb Larsson vinner i och med vanan att spela i tuffa Premier League och för de fasta situationerna och så har Lagerbäck Christian Wilhelmsson som en perfekt inhoppare.

*****

Lagerbäck bekräftade att han snackat enskilt med fler än Johan Elmander och förklarat hur han tänkt. Vilka ville han inte säga.
Mina pengar ligger på Kim Källström.

*****

Zlatan har varit missförstådd hela sin karriär. Yeah, right.
Han har fått en del positiv press också.
Nike har också gett honom en bra slant för att han ska ställa upp för en del intervjuer.

*****

Portugal blir en del att handskas med i VM-kvalet. Tänk Cristiano Ronaldo mot en överflyttad Mikael Nilsson på den svenska vänsterkanten.

*****

Förbannat gött att EM är i gång. Lider verkligen med scheizarna som borde vunnit mot Tjeckien. Inte nog med att Alexander Frei rök, man torskade på ett skitmål.
EM blir inte långvarigt för Tjeckien även om man går vidare.

Portugal ser ruggigt starkt ut men korten kommer att kosta dem. Ronaldo & Co kan inte spela discilpinerat nog för att gå riktigt långt.
Vi har sett det förut - vi kommer att se det igen.

*****

I morgon väntar färd till Salzburg och äntligen match för svensk del.

Publicerad 2008-06-08 kl 16:29
Annons
Annons
Annons