Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Bänka Zlatan – och spara honom till avgörandet

När Hamrén vägrade starta med Anders Svensson hängde förbundskaptenen upp sig på att laget som avslutade matchen var lika viktigt som startelvan.

Bänka då Zlatan – och låt honom kliva in på slutet.

I USA håller den amerikanske presidenten regelbundet ett direktsänt tal i tv och det kallas "state of the union". Barack Obama går då igenom läget för USA och nationen sitter klistrad framför tv:n. Ja, det sista är överdrivet men det finns en känsla av att så är fallet.

I Sverige saknar vi en riktig motsvarighet till det, men det är klart att när Zlatan Ibrahimovic håller sin enda presskonferens under en landslagssamling så sänder många mediabolag direkt, och även om nationen inte sitter klistrad så är det givetvis många som följer det.

Vi får veta att hälsenan är bättre men att han knappast trodde att han skulle klara av att spela 30 minuter med Paris SG i söndags. Även om fokus är att få honom till start mot Montenegro på lördag så måste man undra om det är rätt att starta med lagkaptenen? Mitt svar är: nej.

Bättre att ha Zlatan Ibrahimovic på bänken och kunna slänga in efter pausen eller sista halvtimmen. Då vet man att det blir en spelare som får komma in mot ett slitet motstånd och fram till dess ska Sverige fokusera på försvaret, och det är inte lagkaptenens bästa gren.

Om Zlatan startar är risken att Sveriges försvarsspel blir lidande och det är så att all press är på Montenegro efter att man tappat två poäng borta mot Liechtenstein och tre poäng mot Österrike. Hemmalaget måste vräka på framåt och då är det bättre att ha en spelare som sliter från start.

Mitt val är John Guidetti som skulle vara oerhört sugen på att visa vad han kan. Även om Celtic är ett lag som är svagt så räcker det att höra Mikael Lustig prata om vad Guidettis ankomst betytt för laget, men även Branimir Hrgota och Isaac Kiese Thelin hade fungerat i den rollen.

Det är ingen hemlighet att Montenegro gillar att flyga ur startblocken och försöka avgöra en match tidigt, och då handlar det om att Sverige ska ha tålamod, ligga tajt och se till att kontra. När man inte har bollen måste alla tio utespelare slita och då gör sig Zlatan bättre på bänken.

Sedan kan Hamrén skicka in en spelsugen och fräsch Zlatan mot ett trött hemmalag, och då man vet att han klarar 45 minuters spel. Risken är annars att en startande Zlatan får kliva av och samtidigt har Sverige varit i brygga en del av matchen och inte fått ut så mycket av offensiven.

Under torsdagen flyger landslaget till Montenegro och det är ett rejält säkerhetspådrag som väntar när Blågult landar med sitt charterjet. Därefter är det resa till hotellet och laddning för fredagens träning och presskonferens, och där får den inhemska pressen inte träffa lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic.

För möjligheten att ställa frågor till landslagskaptenen är begränsad till en kvart en gång varje landslagssamling och oftast i Stockholm. Då är frågan fri vilket ger en möjlighet för alla intresserade av Zlatan att höra allt om hälsenans välbefinnande och tillväxten av unga spelare till hans syn på galor, fria val, öppenheten i sin bok och dokumentär och mycket annat.

Är det sistnämnda intressant? Självklart. I en tid när Sveriges enda superstjärna har stakat ut en makalös väg från Malmö och ut i världen och där klivet gått från fattigdom till en rikedom med allt som följer i form av privatjet, boenden över hela världen, och där huvudpersonen är noga med att få ut sin story är det en viktig delbild.

För alla som inte bryr sig är det inte svårare att knäppa bort den sändningen och strunta i vad som sägs. Att döma av reaktioner i mejl, twitter, instagram och hur medier väljer att lyfta citaten så är det en majoritet som är sugna på att veta ännu mer om Zlatan Ibrahimovic.

Är det egentligen relevant vad han anser om Fotbollsgalan? Eller om han röstar? Eller hans syn på kvinnor? Ja, det är relevant utifrån perspektivet att han är en vägvisare för många och både i sin biografi och sin dokumentär även axlat rollen som förebild och någon som barn ska kunna ta intryck av.

Sedan finns det stora begränsningar i hans ansvar, och ibland är det väl bra att han är ärlig och inte PK-tillrättalagd. Som när han inte stöttar Therese Sjögran fullt ut utan mer går på raljerande med att fråga vad folk vill med Fotbollsgalan, och om alla ska få priser för att de ska vara nöjda?

Säkerligen delvis ett skämt, men ett skämt som inte landar rätt. Samtidigt speglar det världen och är det något Zlatan kan så är det sitt värde i världen. Han vet hur stor han är och vilket intresse det finns för honom, och alla andra bleknar i jämförelse och därför kan han välja hur han gör.

Det går inte att kräva att Zlatan ska agera på "rätt sätt" utan han går sin egen väg. Även om det är sorligt att han inte verkar minnas hur det var när han själv slog sig uppåt, vilket Simon Bank skrev bra om, och som jag bloggade om efter "skämtet" om cykeln, så är det inte konstigt.

Fotbollen är precis som många andra delar av samhället mansstyrd och mansdominerad och det kommer att ta tid att förändra. Vill man vara positiv så har det hänt oerhört mycket, vill man vara negativ så är det för djävligt att det inte hänt mer och det år svårbegripligt.

Vill man vara realist så pågår resan och det är en bra bit kvar på den, men det finns inget skäl att tveka på att det går åt rätt håll och trägen vinner. Det är som när Zlatan låg i pojkrummet och sa att han skulle bli bäst i världen och det framstod som en orealistisk dröm – men han nådde dit och det viktiga är att inte ge upp.

*****
Älskar allt som oftast mitt jobb men det är en förstärkt kärlek när jag får förmånen att åka till länder som Montenegro och få ta del av något som inte dyker upp som ett naturligt semestermål. Det handlar inte bara om fotbollen då, utan det är intressant att besöka ännu ett land som var en del av det gamla Jugoslavien. Sedan är jag en person som trivs bäst på fältet.
*****
SvFF:s semibas Rose-Marie Frebran vill att Zlatan utbildas i genuskunskap. Vet inte om det är rätt prio?
*****
Hemliga träningar bakom stängda dörrar. Hamrén gillar det uppenbarligen. Älskar att både kvällstidningar och vi tar reda på vad som sker där bakom och kan se att Mikael Lustig går in, att Zengin och Durmaz flankerar Guidetti och att Sebastian Larsson är inne och kör.
*****
Många undrar om min inställning till Fotbollsgalan. Kommer med en krönika i ämnet under fredagen men det är inget snack om att vi på TV4 gjorde fel som ställde hyllningen till Therese Sjögran. Bara för oss att sträcka upp händerna och be om ursäkt för det.
*****
Måste bara gilla Zlatans ärliga svar om vilket skoföretag han väljer: Det som betalar bäst.
*****
Bara det att Podgorica tidigare hette Titograd.
*****
Deppigast kring Fotbollsgalan är trots allt att herrlandslaget tågar in till musiken från Rocky och att damlandslaget redan sitter på plats efter att ha smugit in när resten av gästerna kommer. Hur svårt är det att lösa?

Publicerad 2014-11-13 kl 12:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons