Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Bäst när det gällde – VM-hoppet lever

BUDAPEST. De svenska damerna var sämst när det gällde.
Skillnad mot Zlatan o Co.
De var verkligen bäst när det gällde att fixa liv i VM-hoppet.

Ungrarna kände nog igen sig när Zlatan Ibrahimovic i matchens slutsekunder sprintade igenom på Rasmus Elms djupledsboll - skönt för mittfältaren efter hans fixat en ungersk straff – för precis som 2005 dödade anfallaren VM-hoppet för hemmalaget.

Historien upprepade sig och det var otroliga scener på både planen och läktaren.

Målskytten kunde inte andas efter att ha fått bollen i magen. Spelarna firade med honom. Anders Svensson och Andreas Isaksson gick bara ner på planen och kramades. Det var en sådan kväll som man vill ta minnet av och stoppa ner i fickan för att kunna ta upp och njuta av det fler gånger.

Det var en sådan avslutning att det exploderade av glädje i den svenska klacken och på pressläktaren stod de flesta av oss och bara skrek ut.
Zlatan Ibrahimovic gjorde det igen. Även om skottet var mäktigare 2005 var det samma grymma dramatik där målet dödade ett gäng spelares drömmar och gav liv och luft åt ett annat gäng spelares förhoppningar.

För Sveriges chanser att nå VM är fortfarande i livet, och efter den bragdartade 2-1 segern i Budapest kan Lars Lagerbäck koppla bort respiratorn, för VM-hoppet slår för egen hand.
Att Portugal inte vann i Köpenhamn gör att tre svenska segrar nu räcker för att nå play-off mot en annan grupptvåa.

Nyckelmatchen blir i Parken i Köpenhamn i början på oktober, för svenskarna slår Malta på onsdag och även Albanien hemma. Sett till hur Lagerbäcks mannar genomförde matchen i Budapest kan det mycket väl bli vinst mot danskarna och en kamp om direktplatsen till VM i Sydafrika.
För i min värld kan Danmark tappa poäng mot Albanien borta på onsdag.

Bäst när det gäller är förvisso lite av en klyscha, men ganska ofta funkar sådana i idrottens värld, och att just Zlatan Ibrahimovic, som under kvällen i Budapest haft en av sina tamare landskamper, kunde sprinta igenom och skicka in segerbollen i samma mål som 2005 var ett ödets ironi.
Stackars ungrarna som fick se honom sänka dem igen.

Fast denna match borde Sverige ha avgjort långt tidigare, för så bra var svenskarna men det är skärpan framför mål som saknas. Länge sedan jag såg ett svenskt landslag vara så fokuserat, taggat och tänt.
Spelarna var verkligen bäst när det gällde en plats i VM.

Olof Mellberg var planens gigant och han stoppade allt i form av attacker mot det svenska försvaret och dessutom klev han fram och tryckte in 1-0 på ren vilja. När han inte avstyrde anfall och redde upp andras misstag så tillrättavisade han.
En levande vinnarskalle, en spelare vars attityd Thomas Dennerbys landslag hade behövt.

En aning oroande att Sverige inte kan avgöra matcherna. För det var en radda spelare som hade chanser men missade. Visst, det var marginaler emot när Källströms skott tog i ribban och marginaler med när Zlatan skickade in 2-1.
Den skärpan måste upp till på onsdag och sedan mot Danmark och Albanien i oktober – det kan hänga på målen om det blir Sydafrika eller ej.

Dags att dra mot Malta nu och plocka upp tre nya poäng och glädja oss att det blev 1-1 i Köpenhamn – förstaplatsen är inte körd.
Det blir en rysare till VM-kvalhöst och ytterligare en klyscha – som ofta är sann – är att svenska landslag är som bäst när ingen tror på dem. Och det talar för att rysaren kan få en rolig avslutning.

*****

Lagerbäck satsade verkligen på rätt spelare. Samuel Holmén och Johan Elmander tillhörde de klart bästa i matchen.

*****

Herregud, vilket räknande det kommer att bli framöver, men jag tar med mig denna:

Ställningen i gruppen avgörs av
a) poäng
b) målskillnad
c) gjorda mål

Om två eller fler lag ligger exakt lika enligt ovanstående så gäller
d) poäng i inbördes möten
e) målskillnad i inbördes möten
f) mål gjorda i inbördes möten
g) lottdragning av FIFA

Just nu ligger Sverige sex mål efter Danmark och det gäller att vräka på mot Malta. Viktigt också att slå danskarna med 2-0 om man skulle nå upp till lika målskillnad och gjorda mål så kan det avgöra.

*****

Bara att konstatera: Sverige mittbackspar är i världsklass.

*****

Typiskt att just Rasmus Elm och Zlatan Ibrahimovic låg bakom avgörandet. Ingen av dem tillhörde de starkare korten.
Framför allt Elm var lite för försiktig.
Att Ibrahimovic inte var hundra var rätt väntat sett till att hans försäong blev kvaddad – och han kan ju trots allt göra mål i avgörande lägen.

Publicerad 2009-09-06 kl 01:04
Annons
Annons
Annons