Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Det blir kamp ända in i kaklet - inget lag är bra nog

KALMAR. Inget lag i toppstriden är starkt nog för att rycka i guldjakten.
Vilket är bra för allsvenskan 2009.
Om det är bra för svensk klubbfotboll är en annan sak.

IFK Göteborg svänger in framför Fredriksskans i de enorma svallvågorna efter Christensen -gate, där klubbens ledning verkar sanktionerat att den danske målvakten och hans lagkamrater ska flytta på stolpar beroende på vad som gynnar klubben.
Ja, sett i perspektivet av skattestoryn och Ijeh -härvan är det naturligtvis inte något som andra klubbars fans gillar.

Snackade med Bojan Djordjic om det i går och han bara avfärdade och tyckte inte det var något att bry sig om.
Visst kan jag förstå att tv-bilderna på Christensen och intervjuerna efteråt ger uppmärksamhet. Men upprördheten? Kom igen.

Vad är skillnaden mot att dra i tröjan, sno några meter med ett inkast, springa för tidigt från en frisparksmur, filma till sig en fördel eller andra fula tag som att nypas, stämplas och snacka skit. Allt är för att skaffa sig fördelar och det förekommer alltid på planen. Rätt eller fel? Ja, fel i teorin, i praktiken är inte världen så och då förstår jag dem som drar en stolpe några centimeter.

Är rätt övertygad om att dansken blir avstängd. Se bara hur förbundets disciplinnämnd agerade när Sebastian Rajalakso fick tokspel efter en utvisning och vi på TV4 filmade det. Är övertygad om att publicitet påverkar de flesta rättsprocesser.
Kanske kan det tippa över i guldkampen?

Det enda jag är säker på är att det blir ett rejs ända in i kaklet, till 1 november och tre lag kommer att vara med hela vägen: IFK Göteborg, AIK och Elfsborg . Borås-laget går inte att räkna bort för att både IFK och AIK kommer att tappa poäng under de sista två månadernas matcher och det lär bli ett underhållande drama.

Jag sviker inte från mitt guldtips från i våras, som ni ser i faktarutan intill, utan tror att IFK Göteborg firar SM-guldet på Gamla Ullevi 1 november efter att ha slagit AIK i den sista matchen. På så sätt håller man ett spurtande och jagande Elfsborg bakom sig.
Varför? Främst för att IFK under året visat sig mästerligt på att fylla hålen efter försäljningar och skador.

Sedan har IFK lyckats med en lika stark defensiv som AIK (bägge lagen har 17 insläppta vilket är nästbäst i allsvenskan, Malmö är vassast med 16) kombinerat med en bättre offensiv än Elfsborg och alla andra allsvenska lag (totalt 43 gjorda).
Hemmaformen är ruggig och den ger nio poäng till och sedan blir det tre mot BP och då räcker det med två poäng mot Malmö och Kalmar borta.

Kalmar är en svår bortamatch för de flesta lag, IFK Göteborg har en förkrossande statistik på den småländska orten. Totalt 15 raka matcher utan förlust och de senaste fem matcherna på Fredriksskans har slutat med IFK-seger.
Formen är en aning darrigare för KFF än för IFK och utan Tobias Hysén kan det bli oavgjort.

Att inget av de allsvenska topplagen är starkt nog för att rycka är en svaghet för svensk klubbfotboll i ett europeiskt perspektiv. Utan något verkligen dominerande lag så blir det inte tid och kraft för att sköta både Europa och allsvenskan – se hur Elfsborg och Helsingborg havererat under den tidiga hösten – och det är ju trist sett till att spel i Europa kan ge injektioner av pengar.

Fördelen är att vi får en allsvenska som är mer oförutsägbar och därmed dramatisk, underhållande och något det skrivs om. Stadskampen mellan Göteborg och AIK är det bästa som kunde hända för allsvenskan ur ett publikperspektiv.
Tyvärr går det inte att ha både och – det räcker att titta ut i Europa för att inse det och i de fallet tar jag hellre en dramatisk allsvenska.

*****

Uefa granskar läggmatcher och det talas om att misstankarna riktas mot de forna öststaterna, och att det är där spelsyndikaten riktar in sig. De som tror att svenska arenor går fria från läggmatcher är nog fel ute. Även allsvenskan är en liten liga med låga löner och Uefa kan säkert behöva kolla in det nu i en tid när man kan spela på allt från inkast till varningar – ta bara Matthew Le Tissier som ihop med lagkamrater spelat på första inkastet till deras lag.
Problemet är väl bara att Uefa och Fifa knappast vill ha fram sanningen.

*****

Målstolparna på Fredriksskans är fasta för alla som undrar.

*****

Alla allsvenskans säkerhetsansvariga ska efter seriens slut åka till England för att lära sig av jobbet som klubbar likt Arsenal, Chelsea och Fulham gör.
Kan vara en nyttig resa.

*****

Henrik Rydström hyllar personen, profilen och målvakten Petter Wastå på sin blogg, men han glömmer det viktigaste: de vita mockaskor som Wastå bar på förra årets Fotbollsgala bara osade klass.

*****

Fick ett lite småirriterat SMS av Roland Andersson sedan jag läst in ett meddelande om att det är svårt att nå honom och Lars Lagerbäck sett i perspektivet att de kör med varumärket ”Det öppna landslaget”.

Passningen var rak från Andersson: ”Prova nå Lippi , Capello , Hiddink mfl…är i väg privat o då har man väl rätt till att inte svara på alla 10-12 mediasamtal / dag eller….?! Presskonf tisdag, ses. Insha’allah då?! Ha en finfin helg”

*****

Tänk att Kalmar tappat Santin, Ingelsten, Rosengren, Elm, Elm och Elm det senaste året och ändå är med i toppstriden.
Är Nanne Bergstrand så grym – eller är allsvenskan så svag? Take your pick.

*****

Går Roland Nilsson, Bengt Madsen o Co på vatten nu? Tre raka segrar och Malmö har möjlig chans att bli femma och sexa. Är det tillräckligt för att fortsätta på samma linje?

Mitt svar är nej – men jag är inte MFF-medlem och de har makten – men på den klubben med alla resurser, traditioner, förutsättningar så måste man hänga upp ribban betydligt högre än var den ligger nu.

Gnället om Roland Nilsson från spelartruppen minskar inte direkt, om man säger så. Och att Hans Gren har så mycket att säga till om, och att han har ett sådant temperament.

*****

Bojan Djordjic är en klippa på många sätt.
Tänk att bara chatta i närmare 90 minuter uppe på TV4 och bjuda på sig själv. Underbart!

Publicerad 2009-09-26 kl 14:26
Annons
Annons
Annons