POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Detta får inte bli Lagerbäcks sista matcher

Sveriges VM-öde avgörs på en dryg vecka.
Hoppas verkligen inte att det är Lars Lagerbäcks två sista matcher som förbundskapten. Vill se honom avsluta i Sydafrika.

Förbundets tyska polistjep var överallt på ett soligt men kylslaget Stockholms Stadion . De få fans som var på plats hölls på avstånd. Presspacket fördes en omväg för att inte ens komma nära spelarna i landslaget.
Inget snack om att det är allvar nu fyra dagar före ödesmatchen.

Vet inte om Lars Lagerbäck lagt fokus på rätt saker när han väljer att stänga än mer kring landslaget, men det är uppenbart att förbundskaptenen anser att det är rätt väg att hålla kliniskt stängt.
Och givetvis går det att förstå – han kan ju vara en ”lame duck” om en dryg vecka, jobbet står på spel.

Danmark borta på ett ölstinnt Parken på lördag och Albanien hemma på Råsunda , som inte ens är utsålt än, kan vara avslutningen på Lars Lagerbäcks äventyr som började med en 0-1 förlust mot USA i Orlando 24 januari 1998.
Inte för att jag vill se det – jag vill att han slutar efter VM i Sydafrika .

Om VM-kvalet är över efter Albanien-matchen hoppas jag att Lars Lagerbäck säger sig vara nöjd med tolv år som förbundskapten för Sveriges fotbollslandslag och kliver av.
Och att Lars -Åke Lagrell ringer Erik Hamrén och frågar om mästartränaren från Norge (2009) och Danmark (2008) är villig att ta över. Nästa i kön kan bli Hans Backe och därefter Janne Jönsson .

Varför byta? Jo, därför att tolv är en lång tid och det behövs någon ny som kan se på spelare, spelsystem och allt runt om kring på ett annat sätt och med ett annat perspektiv.
Alla arbetsplatser mår bra av ett skifte och VM-kvalet är ett tecken på att det finns mer att hämta.

Har dock inte gett upp om VM-platsen än och hoppas att Lagerbäck fixar sjätte raka, även om det ser svårt ut att åka till Parken med ett tvång att vinna. Inte för att danskarna är världsbäst, men de har en lagstyrka som är imponerande och har gått från att vara utskällt och hånat för ett år sedan till att stå med några dobbar i Sydafrika.

Sverige har under de senaste åren utvecklats i negativ riktning och antalet klang-och-jubel-fester med blågult de senaste åren har varit alldeles för få.
Det var häftigt i Budapest för en månad sedan och de gav Portugal en match i Solna och grekerna fick smisk i EM, men det är för lite sett till potentialen.

Visst går det att förstå Zlatan Ibrahimovic sågning av danskarna och 4-3-3, eftersom det är ont om klart lysande stjärnor, men med Malta-Sverige på näthinnan är det inte så att det svenska landslaget känns som det mest potenta gänget i gruppen.
Målskyttet har krånglat hela VM-kvalet och det finns inte mycket tid att få i gång det.

Mycket hänger som vanligt på Zlatan och nu handlar det om att övertyga Barcelona-anfallaren om att han inte ska försöka göra allt själv. Han måste vara kvar i och kring straffområdet och inte jaga boll som om han vill avgöra på egen hand likt en pojklagsspelare. Givetvis kommer det att komma bollar till honom.

Även om omgivningen i Inter och Barcelona var och är väsensskild från den i landslaget har Zlatan Ibrahimovic gjort för få mål i landslaget. Totalt fyra slutspelsmål på fyra slutspel och 14 kvalmål under 2000-talet, och sex av dem kom mot Malta och två mot San Marino.
Ansvaret för det ligger på Lars Lagerbäck eftersom han formerar laget.

Om Sverige ska nå VM och Lagerbäck ska få avsluta med ett sjätte raka mästerskap så måste Zlatan Ibrahimovic vara lika taggad som han är i Barcelona och därmed höja landslaget.
För Sverige behöver inte bara artisten Zlatan utan även lagspelaren Zlatan – annars blir det svårt att knäcka dansken.

*****

Måtte Portugal-Ungern sluta med ett kryss. Vill inte tävla med portugiserna i målskillnad i sista matchen när Ronaldo o Co har Malta på hemmaplan.

*****

Danmark har inte förlorat i ett VM-kval på hemmaplan sedan 1984. Lite skakande.
Samtidigt piskade Sverige dem i EM-kvalet.

*****

Markus Rosenberg vill inte ha samma ”hjälteroll” som senast på Parken då han fick Christian Poulsen att spåra ur och dra på sig ett rött kort.
Det är inget jag har något emot.

*****

Fullt drag på ölförsäljningen på Parken. Och så tycker danskarna att Sverige inte kan hantera drickandet.

Publicerad 2009-10-06 kl 15:04
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå