Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Dröm för Italien och England – men några storlag åker

Engelsmännen har ju redan planerat för final 11 juli.
Då bucklan ska hem.
Lottningen minskade inte på optimismen.

Efter en radda sådan här mästerskapslottningar på plats var det något jag saknade när jag satt framför tv:n och såg Hollywood-stjärnan Charlize Theron leda spektaklet i Kapstaden.
Jag saknade Sverige. På något sätt lyckas jag gång på gång att förtränga det svenska haveriet från i höstas. Sedan är det som att bli slagen med en klubba i huvudet när det blir klart för mig: VM spelas utan svenskar.

Ja, ja, det är bara att tugga i sig, och det blir ändå en grym fotbollsfest och det är redan matcher jag längtar till. Ta bara gruppen som blev årets ”Dödens grupp” med Kákás Brasilien mot Drogbas Elfenbenskusten och Ronaldos Portugal och så ett landslag från alla diktaturers moder: Nordkorea. Även om det i slutändan bara blir döden för Portugal och Nordkorea.

England har efter ett imponerande VM-kval under ledning av Fabio Capello seglat upp som en av de länder som numera på allvar nämns som VM-vinnare.
Engelsmännen själva är ju övertygade om VM-final 11 juli. Jag tror inte på en repris från 1966, men att laget tar sig ur den enkla gruppen är givet. Kan Rooney, Lampard och Terry toppa formen och Capello välja rätt keeper så kan det bli en lång VM-turnering.

Tyskland satte hemlandet i brand när man stormade fram i VM 2006 och sedan tog EM-silver 2008 men det blir ingen enkel resa till sommaren.
Serbien och Ghana är skarpt motstånd och det är inte omöjligt att det blir tidig hemfärd för Joachim Löw om han inte kan få in fler U21-spelares kvaliteter i landslaget och spetsa bredden.

Sveriges banemän Portugal och Danmark kommer inte att göra avtryck i Sydafrika. Det danska landslaget får extremt svårt mot Holland som är en av mina outsiders att gå långt. Bert van Marwijk har fått holländarna att spela en effektiv och underhållande fotboll där det blev maxpoäng i kvalet. Danskarna får slåss om andraplatsen och där blir Kamerun för svårt.

Cristiano Ronaldo måste upp i formen som gjorde honom till världens bäste spelare om Portugal ska ta sig ur ”Dödens grupp”. Förbundskapten Carlos Queiroz har inte riktigt kunnat lyfta landslaget till samma höjder som företrädaren och det vore en bragd om portugiserna tråcklade sig ur en grupp med Brasilien och Elfenbenskusten.

Ofta är stora mästerskaps drag avhängiga på att hemmanationen går starkt, som i Tyskland senast eller i Japan och Sydkorea 2002 eller Frankrike 1998. Tyvärr tror jag att ett svagt Sydafrika som bytt förbundskapten många gånger de senaste åren blir det första arrangörsland som inte går vidare. Om det sedan dämpar entusiasmen är en annan sak.

Alla pratar om att det ska bli Afrikas mästerskap sett till att det för första gången VM avgörs på den kontinenten. Garanterat blir det en fördel att ha erfarenhet av att allt inte flyter som i Tyskland 2006 eller i Sydkorea och Japan 2002, men egentligen är det bara Elfenbenskusten som har kvaliteten (Drogba, Kalou, Zokora och bröderna Touré) att utmana - och med erfarenheten från 2006 så blir ”Elefanterna” farliga.

Spanien är givetvis en av favoriterna ihop med brassarna och ingen av de lagen stannar i gruppspelet, men tvåan i Brasiliens och Elfenbenskustens grupp får just spanjorerna i åttondelsfinalen och det är en tidig final.
Även regerande mästarna Italien är ett farligt lag som alltid får resultat och har en lätt grupp, men man går troligen mot vinnarna av Spanien-tvåan i Dödensgrupp i kvartsfinal och det blir svårt.

Just det här lekandet med resultat och vilket land som stöter på vilket i åttondel, kvart och så vidare är bland det bästa som finns. Nu har man ett halvår på sig att jobba runt spelschemat.
Klart är att England får tvåan i gruppen med Tyskland, Serbien och Ghana i åttondel och tar man sig vidare där väntar nog Nigeria eller Argentina och sedan blir det vinnaren av Brasiliens grupp eller Holland.

Kan lugnt säga att Capello har en bit kvar innan han är hemma med bucklan igen…men det ska bli förbannat spännande att följa kampen.
Kan knappt vänta på den månaden av idel ädel fotbollsundehållning som börjar i början av juni och kör till 11 juli.

Publicerad 2009-12-04 kl 22:43
Annons
Annons
Annons