Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: EM är över för Sverige – kanske även epoken Lagerbäck

INNSBRUCK. Lars Lagerbäck är utan tvekan Sveriges framgångrikaste förbundskapten. Han har kontrakt över VM 2010. Därför är det en icke-fråga om han ska fortsätta - om han fortfarande vill.

Baksidan av att ha tagit Sverige till fem raka mästerskap är att det inte är nog. Långt där ifrån, utan de flesta skruvar upp kraven i takt med resultaten.Därför blir sättet som Sverige åker hem från Alperna ett fiasko.

Sänkningen av Grekland och kämpandet mot Spanien bleknar sett till den lektion som Guus Hiddink och ungt, rappt och aggressivt Ryssland gav Sverige.

Det var vare sig små marginaler eller otur - i den här matchen var det klasskillnad.
Visst, man kan hänga sig fast i alla möjliga förklaringar: passningsskicklighet, ålder, samspel, fel uttagna spelare, för defensivt spelsystem och så vidare i all oändlighet.

Lars Lagerbäck körde med den EM-trupp han ansåg var bäst - och den räckte till en tredjeplats i gruppen.
För det ska han kölhalas, anser en hel del kritiker. Andra tycker att det är kritikerna som kölhalas för att de inte inser hur bra Lagerbäck är.

Jag kan på ett sätt förstå bägge sidor.
För visst är det så att Lagerbäcks satsning på de äldre, beprövade spelarna som tidigare levererat åt honom inte gav det resultat han hade hoppats på. Det blev en tidig hemresa.

Det kändes som det fanns en stark symbolik när han kastade in Marcus Allbäck på slutet. En man som räddat honom många gånger, men inte den här.

På planen fanns även Henrik Larsson, Anders Svensson, Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg, Petter Hansson, Andreas Isaksson, Daniel Andersson och en rad andra beprövade namn som servat landslaget och Lagerbäck väl under många år - men som här inte förmådde att hänga med.

Inte så att de inte försökte, herregud det gick ju att se hur de kämpade, hur de slet och sedan både se och känna deras frustration och besvikelse.
Tårarna syntes upp på läktaren.

Kvar på bänken satt Sebastian Larsson som många inför EM trodde skulle få speltid och vara en ny som skulle kliva in i landslaget. Men icke - i stället satsade Lagerbäck på Johan Elmander när Christian Wilhelmsson blev skadad. Rätt eller fel kan debatteras länge.

EM 2008 är historia och det är tydligt att den här epoken av spelare som Anders Svensson, Fredrik Ljungberg, Olof Mellberg och en hel del andra aldrig infriade hoppet Sverige hade om riktiga framgångar à la 1994. Närmast var man i Portugal 2004 och jag fattar att de ville ha revansch på Holland på lördag.

Fast det blev inget revanschläge efter att ryssarna med Arsjavin i spetsen spelat ut landslaget och för många av dem kan det ha varit avskedet.
Det är verkligen trist för de har varit grymma i kvalen men inte lyft i slutspelen.

Självklart är det en imponerande radda mästerskap som Lagerbäck lett landslaget till och även tre avancemang i VM 02, EM 04 och VM 06 är starkt.
Särskilt sett till att konkurrensen verkligen ökat i fotbolls-världen med fler och bättre nationer.

I Innsbruck har dock landslaget blivit ikappsprunget och sett till de år av framgångar som man har är kraven betydligt högre.
Därför blir reaktionen på en del håll häftig och många ifrågasätter om rätt man leder landslaget.

Det är upp till Svenska Fotbollförbundet att sätta målsättningen för dess flaggskepp. Är det en rimlig ribba som man lagt för förbundskaptenen?
Eller ska man kunna kräva mer sett till resurser?

VM-kvalet är nära - redan i början av september är det bortamatch i Albanien.
Jag utgår från att Lars Lagerbäck leder landslaget även då. Annars hade väl inte han förlängt till 2010 redan i vintras.

Det enda krav som är rimligt att ställa är att Lars Lagerbäck känner sig hungrig och laddad för att inleda en ny resa med landslaget.
Annars vore det förödande.
Och det är rimligt att Lagerbäcks chef, Lars-Åke Lagrell tar den diskussionen.

Jag köper allt tal om att kontinuitet är viktigt för att utveckla verksamheter. Fast med hans snart elva år vid rodret är det ingen som kan säga att Lagerbäck inte fått just det.

Och ibland behövs det även nya impulser, nya tankar, nya ögon och en ny röst för att ta nästa steg.

Publicerad 2008-06-19 kl 14:16
Annons
Annons
Annons