Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: En match Sverige inte FÅR förlora

ASTANA. Efter insatsen i Dublin är ett VM-playoff nära.
Få hinder återstår.
Skulle Zlatan o Co snubbla i Astana lär de gräma sig länge, länge.

Fotbollschefen Lasse Richt var framme hos kontaktpersonen på det kazakstanska förbundet. Frågade flera gånger om Astana Arenas tak är lika öppet tisdag kväll som under den svenska träningen? Han fick lugnande besked, men det verkade inte som om Richt var riktigt säker på om det gick att lita på. För Sverige vill veta alla förutsättningar.

Ute på det långa konstgräset tränade Sverige och Adam Johansson matchades i A-laget när lårskadade Mikael Lustig höll till i B-laget. Stämningen var koncentrerad och fokuserad och lagkapten Zlatan Ibrahimovic visade vem som är ledare för flocken när han gick hårt åt Kim Källström som fick rejält ont av den stämplingen.

ANNONS

Internationell fotboll är långt ifrån det fair play som förbund och konfederationer gärna pumpar ut bilden av och vill att spelarna ska stå för. Verkligheten är närmare äta eller ätas, och inte helt olik samhällen som Kazakstan, och i takt med att miljonerna blivit mångdubbelt fler har betydelsen ökat. Fler än bara en förbundskaptens jobb hänger på mästerskap.

Minns när jag träffade en ekonom som hjälpt det svenska fotbollsförbundet som konsult men som suckade att Kim Källströms missade straff mot Danmark (i VM-kvalet till Sydafrika) kostade honom ett jobb som skulle varat betydligt längre. Betydelsen av det Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg gjorde ekonomiskt för SvFF går inte att underskatta.

Miljonerna som hägrar i Brasilien för de 32 lagen är av den digniteten att SvFF-basen Karl-Erik Nilsson inte behöver ligga sömnlös varje natt med tanke på Friends Arena utan det räcker kanske med varannan. Bara en plats i VM ger 50 miljoner kronor och det är totalt tre miljarder kronor som Fifa delar ut till de deltagande lagen.
ANNONS

Lägg till att ett eventuellt VM-avancemang även sätter fart på en rad andra karuseller där sponsorer och fans olika aktiviteter och satsningar ser till att generera ytterligare intäkter till svensk fotboll och förbundet. Bara den mediala uppmärksamheten för fotbollen är värd mycket vilket tickar tillbaka till fotbollsrörelsen.

Så det är fler än spelarna och ledarna kring landslaget som ber att Zlatan o Co ska göra vad som krävs i Kazakstan. Tre poäng hade inneburit att ett VM-playoff är så nära att man i det närmaste kan ta på det och hoppet om en seedning lever, och även oavgjort är okej men det får bara inte bli förlust.

Insatsen i Dublin var synnerligen stark av det svenska landslaget och tre poäng i den vinna-eller-försvinna-matchen gav ett läge där Erik Hamrén har allt i egna händer. Sett till träningspasset blir det samma elva plus-minus Mikael Lustig som får möjligheten att dyrka upp ett defensivt Kazakstan och se till att Sverige vinner.

Helt rätt att inte ändra för mycket och en spelare som Anders Svensson gör stor nytta mot ett sådant här motstånd och jag är övertygad om att både Albin Ekdal och Mikael Antonsson passar ännu bättre i Kazakstan än de gjorde på Irland, och att de kan addera dimensioner till den svenska offensiven.
ANNONS

Naturligtvis är inte Kazakstan ett land där man bara kan åka och hämta tre poäng. Många landslag som kommit till Astana har haft det tufft och man plockade poäng av Österrike och bara flyt gav Irland tre poäng. Samtidigt får man inte uppförstora hotet av Kazakstan, ska man till VM så bör man kunna slå laget med ett enda utlandsproffs.

Under de år man tillhört Uefa – gick in i VM-kvalet till Tyskland 2006 - så har man på hemmaplan slagit Serbien (2007), Färöarna och Azerbadjzan, Andorra samt kryssat mot Österrike två gånger, Azerbadjzan och Belgien. Ja, det är inte sjukt imponerande direkt.

Självklart har fotbollen i Kazakstan gått framåt och man har för första gången ett lag med i Europa Leagues gruppspel men deras kontringsfotboll där man attackerar med tre, fyra man efter att ha vunnit bollen ska inte räcka mot ett Sverige som verkligen vill föra, och borde kunna föra spelet mot ett svagare motsånd.

Det ska inte spela roll om så Kazakstan offrar en fårfarm eller två, Zlatan Ibrahimovic och de andra är spelare som räcker till. Skulle det svenska landslaget snubbla på det anonyma kazakiska landslaget så lär spelarna gräma sig länge, länge. I dagsläget är playoff-platsen svensk, och det handlar mer om att Sverige kan förlora den än att rivalerna kan vinna den.
ANNONS

*****

Blev ifrågsatt på twitter och utpekad för att visa förakt mot de som betalar min lön – även om just den delen går att fundera på - för att jag tyckte en supporter var för full och jobbig på flyget till Kazakstan. Förstår inte att en signerad landslagströja skulle ge en carte blanche att kröka ner sig till apstadiet. Eller för att man pröjsar sin resa själv.

Förstår inte heller hur man kan blir arg för att man ifrågasätter det beteendet som vi alla upplevde på planet med hot, hån och annan skit. Visst, det fanns humor emellanåt men det finns en gräns där en persons frihet blir väldigt många andra människors ofrihet. När flygvärdinnan vägrar servera mer alkohol och man ser till att en serveringsvagn välter till så inser kanske de flesta att en majoritets gräns är passerad.

Jag har själv rest med Sverige (Polen ’89, Frankrike ’93, VM 1990, EM 1992, VM 1994) och har naturligtvis själv smakat starkt efter matcherna eller på resorna, och det är inte det jag ifrågasätter. Det är stort att fans är villiga att lägga tid och pengar på att stötta landslaget och det är något spelarna och ledarna uppskattar.
ANNONS

Däremot får man se till att man inte beter sig så andra blir rejält störda och så var det i det här fallet. Det är ingen mänsklig rättighet att ta över en stor del av ett flygplan med snack, spritande och störande.
*****
Tjeckisk domare i Miroslav Zelinka och Kazakstan har en tjeckisk förbundskapten i Miroslav Beranek. Hmmm.

*****
Adam Johansson…?!

*****

Kazakstan må vara ett samhälle med stora ekonomiska skillnader och politiskt förtryck med därmed efterföljande risker kring kriminalitet och hårda tag, men oavsett var jag varit har jag känt av en vänlighet och värme. Ta bara vakten på Astana Arena som gjorde allt för att vi skulle få en taxi när klockan närmade sig midnatt. Eller receptionisten som själv lade ut pengar när jag inte hade så det räckte till taxin.

*****

En inställd presskonferens är också en presskonferens.

*****

Efter Sverige spelat är det Österrike-Irland och det ultimata resultatet ur svensk synvinkel är att irländarna eftersom de har tyskarna i nästa match. Då är Österrike ur spel inför resan till Friends Arena och det troliga att tyskarna kan köra ett B-lag i Solna efter att ha piskat Irland på hemmaplan.

ANNONS

Nästbästa resultatet är ett kryss så att bägge Sverige rivaler tappar två poäng och därmed stärker den svenska chansen att ta en andraplats. Dock är Österrike inte helt borta och de vet att en seger på Friends Arena kan ge en chans eftersom man har Färöarna i sista omgången.

Sämsta är att Österrike vinner mot Irland, vilket också är det troligaste, och då blir det en avgörande match på Friends Arena mellan Sverige och Österrike. Beroende på hur Zlatan o Co prestera i Astana så kan det krävas svensk seger då för att inte vara tvunget att vinna mot Tyskland.

*****

Astana by night är rätt mäktigt på håll, men det är lite som Doha. Ser bättre ut än vad det är.

Publicerad 2013-09-09 kl 22:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto