Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Ett litet steg närmare Europa för allsvenskan

Utländska spelare blir snart klassade som experter.
Vilket ger skattefördelar - och tar allsvenskan närmare Europa.
Fast klubbarna får inte glömma de egna talangerna.

När Metalist Kharkiv spelade ut Malmö FF i Europa League på Swedbank Stadion hade man bara en ukrainsk målvakt i startelvan, resten var välbetalda äss från Brasilien, Argentina och Senegal.
Något som knappast gynnar utvecklingen av ukrainsk fotboll annat än att klubben går starkt i Europaspelet.

När nu Sveriges riksdag under onsdagen röstar för att även inkludera idrottare och tränare i begreppet experter, vilket ger de allsvenska klubbarna bättre möjlighet att spetsa trupperna med utländska stjärnor, så är det givet att man kan se faror med det.
Vad händer med de svenska talangerna om det blir skatterabatterat att värva utländska spelare?

ANNONS

Sett till att miniminivån för att få betala mindre i skatt ligger på 88 000 kronor i månaden så lär det inte rasa in utländska stjärnor i de svenska elitklubbarna. Snarare blir det en möjlighet att bara spetsa truppen med riktigt kvalitet, något som säkert många talanger kan utvecklas av att uppleva i både träning och match.

Dessutom är det så att om en allsvensk klubb blir skicklig på att värva rätt i utlandet och i sin tur kan utveckla de utländska spelarna under tiden här så bör det bli affärer som i sin tur genererar ännu mer resurser till klubbarna när man säljer vidare.
För Sverige är inte slutstation för de här spelarna.

Men jag fattar de som är oroliga, sett till att Fifa och Uefa gemensamt satt stopp för att svenska klubbar kan ha samarbeten där spelare kan komma och gå som exempelvis AIK och Väsby vilket gett talanger en möjlighet att spela seriefotboll på hög nivå.

ANNONS
Tråkigt nog lade sig bara det svenska förbundet platt i den frågan – något som bara är negativt för talangernas utveckling.

Om det är moraliskt riktigt att ge idrottare en skattelättnad i dessa tider av vårdskandaler och debatter om skattepengar går att diskutera men det handlar om att få fler nyckelpersoner, inom mycket annat än idrott, att kunna tänka sig att komma till Sverige för att jobba.
Något som är svårt sett till den höga marginalskatten.

Kan man få fler att komma hit och på sätt hjälpa till att lyfta företag, klubbar eller andra institutioner är det trots allt en vinst.
Och det är inte som om att de blir ett skattefrälse för evigt. De betalar trots allt skatt på tre fjärdedelar av lönen och dessutom är det begränsat till tre år med en möjlighet att utöka till maximalt fem år.

En ytterligare vinst är att det blir enklare och rakare vilket kanske innebär att fler svenska klubbar undviker att sätta sig i trassliga härvor för att försöka ersätta spelare eller tränare när de kommer till Sverige.

ANNONS
Och även om 88 000 kronor i månadslön är mycket så är det ingen tvekan om att de stora utländska stjärnorna ligger på den nivån.

I och med den troliga förändringen av den svenska skattelagstiftningen så tar Sverige ett steg närmare Danmark och därmed Europa. Men danskarna är ändå långt, långt före eftersom det är hela lönen som är skattebefriad, att man även kan ge expertskatt till danskar som vänder hem och att det nu gäller i fem år.

Ändå är det här något som stärker allsvenskan. Man kan definitivt mäta sig med Norge i kampen om utländska spelare framöver och dessutom borde man kunna locka de danska spelarna i Superligaen och de norska i Tippeligan att komma till Sverige för de har ingen chans att få samma skatterabatt.

Troligen innebär den nya expertskatten att klasskillnaderna i svensk fotboll ökar. Mindre klubbar kommer har mindre möjligheter att utnyttja fördelarna och sedan lär inte de stora klubbarna betala särskilt mycket för att köpa spelarna från de små, för nu finns det en utländsk marknad att botanisera på.

ANNONS

Bra eller dålig? Ja, allt hänger ju på vilket perspektiv man väljer. För dem som hoppas på att svenska klubbar ska kunna göra mer avtryck ute i Europa är det här rätt väg sett till att starka klubbar kan värva bättre spelare.
Vilket på många sätt måste gynna allsvenskan och därmed göra den hetare.

Däremot kan man oroa sig för ett landslag i framtiden när det kanske blir möjligt att köpa in en utländsk stjärna med skatterabatt men det inte är lika billigt att ta hem en svensk landslagsspelare som sitter på bänken ute i Europa.
Fast sett till att Danmark nått EM 2012 och VM 2010 och även VM 2002 och EM 2004 så kanske det inte bara hänger på skatten.

Publicerad 2011-11-22 kl 14:24

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto