Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Få in allsvenskan i en positiv spinn, HIF

Olof Lundh

HELSINGBORG. Ett svenskt lag är klart för Europa League.
Ett till står på tröskeln.
Sätt allsvenskan i en positiv spinn, HIF.

För ett år sedan stod vi på Borås Arena och hoppades på Elfsborg mot Napoli. Efter en fin match i Italien så trodde vi på skräll.
Heta anfallaren Edinson Cavani ville annat och stängde dörren med en smäll.

Dags att svensk fotboll öppnar samma port på vid gavel och få in TVÅ svenska lag. Malmö FF är redan klart för Europa League och Helsingborg har chansen att ansluta.
Så kan vi få slut på snacket om att svenska lag måste ut i Europa genom att ta plats där.
Retur för HIF mot belgiska Standard LiègeOlympia i kväll och med underläge 0-1 från första matchen gör att hoppet lever, och det rätt bra. Conny Karlssons lag är starkt hemma – åtta segrar och tre oavgjorda och 24-9 på elva matcher i allsvenskan - och man slog ju israeliska Bnei Yehuda med 3-0 efter att har förlorat bortamatchen med 1-0.

ANNONS
Okej för att Standard kommer från en liga som är rankad 13:e i Europa och att klubben ligger på 53:e plats jämfört med HIF:s 118:e, men man får inte glömma att man också är långt ner i Europas näringskedja och sålt Axel Witsel, Steven Defour och Eliaquim Mangala till Portugal.

Förstärkningarna är inte alls av samma klass och det är inget snack om att HIF har en grym chans att ta sig till Europa Leagues gruppspel. Naturligtvis är det inte lätt, och det är alltid svårt när man inte gjort bortamål och spelar hemma i sista.

Om HIF klarar det kan hösten 2011 vara en vändpunkt för svensk klubbfotboll. För om Malmö får sällskap av Helsingborg i Europa så kan det ge intäkter till svensk fotboll som kan ge skjuts åt en positiv spiral.
Där intäkterna ger bättre möjligheter och bättre spelare och mer resultat.

ANNONS

Självklart förstår jag om Pontus Jansson har svårt att glömma 100-miljonersnicken som gick utanför i matchen mot Dinamo Zagreb. MFF-backen gjorde ihop med lagkompisarna en bragdmatch men föll på tröskeln och får nu nöja sig med Europa League.

Det är trots allt ett steg i rätt riktning för svensk klubbfotboll som haft svårt i Europa på 2000-talet.
Kanske är det orealistiskt att ens fundera på Champions League, inte ett jädra gäng sedan 2000, utan Europa League får gälla som start.

Häromveckan släppte Uefa siffrorna för stålarna som delades ut under Europa League i fjol och faktum är att de 48 lagen som var med fick dela på 1,5 miljard kronor.
Naturligtvis är det långt ifrån Champions League men sett till att allsvenskan omsätter en miljard inser alla att gruppspel är stort för ett svenskt lag.

ANNONS

Danska Odense drog in närmare 17 miljoner kronor plus publikintäkter på att nå gruppspelet. Norska Rosenborg fick nöja sig med 15 miljoner kronor plus publikintäkter.
Skulle HIF eller Malmö FF få ett storlag och dessutom göra okej ifrån sig kan det handla om 30 miljoner kronor och uppåt i ökade intäkter.

Bara det att man kan få in extra sponsorintäkter och mer på tröjförsäljning och evenemang gör sitt till. Det förstår väl alla att det är stort att få möjligheten att höja klubbens omsättning 20 till 40 procent.
Något som kan ge ökade möjligheter för ledningen att utveckla och förstärka truppen.

Ovanpå det blir det naturligtvis värdefullt för klubben, ledarna, tränaren och spelarna att få spela i Europa och känna av hur det är att spela med ett tätare schema.
Det kan man ha nytta av nästa gång det väntar spel i Europa.

ANNONS

Precis som svenska landslag lär sig läxor av att spela stora mästerskap och på så sätt kan undvika fällor – en följd av floppar 1990 och 2000 var starkare mästerskap därefter – så kan klubbarna inse vad som krävs för att verka i Europa med större regelbundenhet och framgångar.

Både IFK Göteborg och Rosenborg har visat att framgångar ofta kommer i kluster där erfarenheten man skaffar sig blir återanvänd och ger långa sviter av framgångsrika gästspel i Europa.
Bara hoppas att HIF hjälper svensk fotboll att komma in i den spiralen.

***

Lottningen till Europa Leagues gruppspel är 13:00 på fredag och den ser jag fram emot.

***

HIF träffar Amadou Jawo på fredagen, enligt mina källor. Betyder det att Rasmus Jönsson redan är såld? Även om Jawo passar bättre i HIF än i Elfsborg är jag inte övertygad om värvningen.

ANNONS

Och jag hoppas att HIF åtminstone håller Jönsson kvar till i vinter efter att ha säkrat en plats i Europa League. För annars känns det som om klubben ger upp tanken på guld.

***

Tänk så mycket det tjatas om att svenska klubbar ska ut i Europa, och när de väl är där då kommer inte publiken.
Jag förstår Per-Ola Ljung som är frustrerad sett till att bara 4500 köpt biljett till Olympia.

Publicerad 2011-08-25 kl 15:49

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto