POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Förbundet - här har ni en gratis att-göra-lista

Foto: Scanpix/SvFF

I höst tar Håkan Sjöstrand över som generalsekreterare för svensk fotboll.

Säger som Uno Hedin i Radiosporten: Lycka till.

Här är en att-göra-lista för SvFF och den kostar inte en spänn.

I söndags var Håkan Sjöstrand gäst i en lyxig loge på Friends Arena i samband med Sverige-Belgien. Under 20 minuter fick svensk fotbolls näste generalsekreterare svara på frågor från Sladjan Osmanagic och egentligen framkom inte så mycket nytt.

Den tidigare division 1-spelaren och ICA-direktören spelar korten försiktigt, för han börjar inte det nya jobbet förrän i höst och vill väl inte måla in sig i ett hörn. Det är givetvis smart att först lyssna runt och samla intryck innan han lägger fram planerna.

Historiskt har generalsekreteraren varit ordförandens förlängda arm och varken Sune Hellströmer eller Mikael Santoft har agerat annat än efter Lars-Åke Lagrells distinkta ordergiving. Kanske var det därför det skar sig mellan Santoft och Karl-Erik Nilsson som får Peter Sellers ”Mr Chance” – ni får googla om ni inte vet vem det är - att framstå som en driven, slipad och handlingskraftig visionär.

Svensk fotboll har under lång tid befunnit sig i en brytningstid men där förbundet inte klarat av att bryta sig loss från 1980-talet. Jag är den förste att hylla Lagrell för att han var en visionär men han satt kvar för länge och dessutom innebar hans starka ledarskap att alla motkrafter försvann.

Det innebär att tiden efter Lagrell blivit extra förvirrande, för utan en stark ledare som pekar ut riktning så faller riket samman. Det är vad som sker i dag och det räcker att ha kontakt med olika delar av SvFF för att känna trycket, pressen och att man inte riktigt vet om man ska till höger, vänster eller rakt fram.

Förbundet har bland annat tagit hjälp av Happy F&B för att hitta rätt i kommunikationen, https://www.resume.se/nyheter/media/2014/03/28/happy-fb-nobbas-av-tv4-profilen/ och det var anledningen till att man bland andra mejlade mig om att vara med i en utfrågning. Kände att det vore helt fel för mig att delta, men jag inser att oavsett vem man frågar så lär förbundet få pisk.

Det behöver man inte vara Einstein för att räkna ut. Det är inte lätt att leda en sådan bred folkrörelse som rymmer allt från Zlatan Ibrahimovic och hans app till Åshammars IK i Gestriklands FF och miljardbygget Friends Arena samt landslagets fotbollsskola för knattar. En styv utmaning att få plats för alla och att de alla ska känna sig hemma.

Håkan Sjöstrand får en central roll som högste tjänsteman och i den bästa av världar får han friare tyglar än sina företrädare att stöpa om SvFF. För det är en nödvändighet om inte förbundet ska bli ännu mer ifrånsprunget och här är min att-göra-lista med tolv punkter att börja med:

 • Demokratisera. Det är en skendemokrati i SvFF i dag där ett fåtal har möjlighet att påverka. En gång i tiden var det säkert en bättre fungerande modell, men 2014 kräver något annat än stängda processer med en valberedning som är kontrollerad av ledningen. Hur? Utnyttja den nya tekniken.

 

 • Bli öppnare och rakare. Tala om hur det är med Friends Arena. Var ännu öppnare med arvoden och ersättningar. Tala om vad de utvalda ledamöterna får för sina uppdrag i Fifa och Uefa och varför just de är lämpade. Sluta skarva på svenskfotboll.se. Öppenheten inom SvFF är under all kritik och kan bara bli bättre.

 

 • Slopa ryggkliandet. Ett av den tidigare ledningens upplägg var att flyga alla ordföranden i distrikt och klubbar, mestadels äldre män, till olika mästerskap för att där konferera om framtiden för svensk fotboll. Tror ni någon ville gå emot ledningen med risk för att inte få hänga med på nästa ordförandekonferens?

 

 • Öka mångfalden. Sverige har förändrats och SvFF måste jobba ännu mer aktivt för att ta in kvinnor och andra etniciteter. Så länge alla lever efter Erik Hamréns devis att han tar dem han känner till ledarstaben så händer inget, men det är givetvis ett måste att se till att få in nytt blod.

 

 • Tala inte som politiker. Sluta säga saker som är så utslätade att de kunnat vara en parodi eller satir i en politisk serie. Fotbollen har en unik ställning och det är ingen svårighet att tydligt och ofta ta ställning mot rasism eller att ta avstånd från Tyresö FF vars ledning fuskat sig till Champions League-final.

 

 • Se över utbildningen. Dags att våga ruska om kring talangutvecklingen och låt någon som inte är stöpt på GIH utreda om man gör rätt. Vänd på alla stenar från förbundets fotbollschef Lasse Richt och neråt. Gör Sverige fler rätt än fel? Vad kan bli bättre? Vem är förbi bäst-före-datumet? Tjudra inte fast SvFF vid en modell och se till att ledarna som blir kvar är öppna för nytt blod och nya idéer och inte bara i: ”Så har vi aldrig gjort tidigare”.

 

 • Dela på kommers och folkrörelse. Se till att allsvenskan för herrar och damer blir ännu friare att skapa sina förutsättningar. Det är dags att våga kapa trossen och inse att konkurrens kan vara av godo och att ett plus ett kan bli tre. SvFF och Sef och EDF ska inte gå i armkrok.

 

 • Se över SvFF-organisationen. Det har tagit lång tid för SvFF att kliva in i 2000-talet och konservativa fotbollsländer är långt före. Oavsett om det är twitter eller youtube eller Google HangOut så är det bara att inse att förbundet har mycket att göra, och tyvärr innebär en omstöpning att man måste skifta folk.

 

 • Rekrytera proffs. Under lång tid har man inom svensk fotboll rekryterat en hel del efter vänskap och interna nätverk. Under Lars-Åke Lagrells tid hade man aldrig letat efter en ny generalsekreterare med hjälp av ”headhunter”, men det är ett måste att man måste rekrytera fler som Håkan Sjöstrand blev rekryterad.

 

 • Lyft taket. Rädslan inom svensk fotboll är slående och leder till att taket sitter ihop med golvet. Många vittnar om det och det gäller att skapa ett bättre debattklimat och våga tycka till. Att låtsas att familjen Fotboll bakar bullar ihop lurar ingen, bättre att lyfta fram konflikterna i det öppna.

 

 • Ta huliganfrågan på ännu större allvar. Glid inte undan den komplexa frågan med folk som slåss i fotbollens namn. Det är både ett problem för samhället och för fotbollen och det kan bara lösas med hjälp av samhället, men fotbollen måste vara med och ta ett tydligt ansvar.

 

 • Ge Therese Sjögran en bil. Symbolvärdet i att Anders Svensson fick en bil men inte Sjögran går inte att underskatta. SvFF bara andas värderingar från gamla gubbar och det första steget vore att visa allvar, och därefter utarbeta en policy av vad som gäller kring avtackningar och jämställdhet.
Publicerad 2014-06-06 kl 06:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå