POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Förbundet måste bli öppnare om straffen

Långsamt, oklart och diffust. Förbundets disciplinnämnd måste bli rappare, öppnare och modernare. Annars slipper vi inte debatter om straffen.

Hammarbys anfallare Charlie Davies fick fem matchers avstängning efter att Örebros Michael Almebäck fått en smäll i munnen. Om amerikanen gjorde något med handen eller drog till honom med armbågen kan man alltid diskutera.

För vi vet för lite om hur man resonerar kring avstängningar och vad som ger vilket straff.

Förbundet hade vunnit enormt på att vara öppnare om hur man bedömt, varför det blivit ett visst straff och vilket material man haft tillgång till.

På svenskfotboll.se är den enda info man hittar följande: ”Hammarbys spelare Charlie Davies stängs av efter beslut om bestraffningsärende i SvFF:s Disciplinnämnd. Avstängningen gäller fr.o.m. 2009-05-20 t.o.m. 2009-05-28 och fr.o.m. 2009-07-04 t.o.m. 2009-07-12.”

Det är alldeles för lite fakta kring hur man resonerat och ger grogrund till vilda spekulationer.

Och att det sedan tog förbundets disciplinnämnd nästan en vecka att komma fram till straffet är bara för dåligt.

Vad säger Malmö FF om det? Charlie Davies sänkte ju klubben med matchens enda mål sex dagar efter amerikanen begick ett regelbrott som kostade honom en sjättedel av den allsvenska säsongen. Naturligtvis ska inte ett eventuellt straff dröja så länge.

Svenska fotbollförbundet är på en del sätt kvar i en tid som de flesta delarna av samhället sedan länge lämnat. Jag fattar också att parterna måste yttra sig, att domarens rapport ska komma in och att alla i nämnden ska se vad som hänt.

Men i dagens informationssamhälle borde det inte ta sådan tid så att det dröjer nästan sju dygn från förseelse till straff.

Idrotten måste moderniseras och det gäller inte bara fotbollen.

Ta bara Hammarbys överklagan till Riksidrottsnämnden som först skulle behandlas på måndag – sex dagar efter överklagan lämnades in – till att man faktiskt såg till att fatta någon form av beslut kring en eventuell inhibition (tillfällig upphävning) i tid till BP-matchen.

Om vi tar Charlie Davies avstängning känner jag att fem matcher är ett för hårt straff. Fast det är mer en känsla efter att ha sett tv-bilderna.

Jag hoppas verkligen att förbundet blir modernare och rappare så vi slipper gå på känsla och kan mer gå på fakta.

Publicerad 2009-05-23 kl 14:49
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå