Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Ge EM den kröning mästerskapet förtjänar

WIEN. Efter tidernas roligaste EM som mest handlat om anfall, anfall och mer anfall återstår bara en match.
Finalen - Spanien mot Tyskland.
Underhållande effektivitet vs Effektivitet som underhållning - och jag hoppas på det förstnämnda och tror på det senare.

Svetten lackar på alla fans som nu vallar omkring i sommarhettan i Österrikes gamla huvudstad. De tyska fansen sjunger mest, högst och vildast - åtminstone än så länge.

Så ser det också ut som om de druckit mest.

Det är mäktigt att höra sången från den späckade fanzonen i Wien, några kvarter från mitt hotell. Även om EM inte varit helt fritt från oroligheter har det varit ett vänligt, positivt och glatt publik-EM.

De fans från olika länder som jag sett har festat ihop - och hotfullheten och ilskan som sett vid tidigare mästerskap har hållits borta.

Vem som sjunger mest, högst och gladast i kväll och i natt ska det ju spelas om. Avspark först 20.45, på den gamla Prater-stadion där epoken Tommy Svensson tog slut efter ett Andreaz Herzog-skott 1997.

Nu är det Tyskland-Spanien som gäller i EM-final.

Två stora fotbollsländer men med helt olika landslagstraditioner. Där Tyskland spelat ett dussin EM och VM-finaler och tagit hem sex av dem, tre i VM och tre i EM, till skillnad mot Spanien som bara har ett EM-guld från 1964 och bara ytterligare en finalförlust.

Det är en match som är späckad av extra dramatik. Kommer tyskarnas store hjälte Michael Ballack till spel. Eller stoppar en vadskada honom från ytterligare en stor final? Fullföljer tyskarna marschen mot toppen som började i hemma VM 2006?

Kan Luis Aragonés ge fulfingret till alla som hånat, kritiserat och jagat honom? Och ett förbund som knappt ens vill ha kvar den gamle gubben? Han skulle vid en seger vara den stora vinnaren och visa att Spanien äntligen kan leverera en titel?

Det är sällan förhoppningar eller förväntningar på stora matcher blir infriade, tyvärr. Allt för mycket står på spel och det låser sig.

Ändå hoppas jag att finalen blir den kröning som EM 2008 förtjänar. För det var länge sedan ett mästerskap var så präglat av en underhållande och effektiv fotboll. Vem har inte njutit av att se matcherna?. De få lag som spelade på motståndarnas misstag är hemma sedan länge, och ja, det gäller Sverige med.

I stället har de anfallande lagen, de risktagande lagen och de roliga lagen gått framåt. Holland och Portugal drog i gång offensiven och såg oslagbara ut med sin sprudlande och tekniska fotboll. Sedan kom Ryssland och vem trodde att de skulle köra över först Sverige och sedan Holland på det sättet? Ja, det var inte många som tippat arr Arsjavin o Co var mäktiga nog att göra det.

Eller det otroliga Turkiet. Som knappt fick ihop till elva man och ändå reste sig fler gånger än Anders "Lillen Eklund under hela karriären och inte nog med det, strandraggaren Fatih Terims manskap slog tillbaka - hårt: mot Schwiez, mot Tjeckien, mot Kroatien och nästan mot Tyskland.

Tyskland har varit upp och ner, men det går inte annat än att beundra och imponeras av ett LAG som det tyska, som nästan alltid klarar av att resa sig och ta sig vidare.

Att man klarade av Turkiet på det sättet efter att ha hängt mot repen i nästan 90 minuter, ja, det är nästan otroligt.

Bästa laget i EM är dock Spanien och det är häftigt att Luis Aragonés klarat av att först stå emot en hel nation och peta nationalidolen Raùl. Därefter har han lett landslaget förbi det spöke och trauma det varit att man inte gått vidare förbi kvartsfinal på 24 år.

Aragonés har visat sig vara iskall - han kör på sin linje och det har inneburit mycket bänk för Cesc Fabregas - vilket framstår som otroligt efter inhoppet i semifinalen.

Tyske backen Christoph Metzelder sa i fredags att stora matcher har sina egna regler. På sitt sätt har han rätt och den mentala uppförbacken för spanjorerna är större.

Jag hoppas att spanjorerna vinner, men jag tror att tyskarna tar det av ren tradition.

Publicerad 2008-06-29 kl 15:07
Annons
Annons
Annons