Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Halmstad vaknade i sista stund

HALMSTAD. Bottenstriden i allsvenskan är grym. Idel förlorare slåss där. Halmstad vände på trenden – och det i sista stund.

Var detta rycket som säkrade allsvenskt spel på Örjans Vall även 2010? Inte omöjligt, för efter att ha fixat 2-1 mot Helsingborg så fick Halmstads BK andrum neråt. Efter en seger på tio matcher efter U21-EM-uppehållet var det rätt överraskande att den kom mot Helsingborg.

Men det är klart, kniven sitter mot strupen på HBK-lirarna.

För på Örjans Vall var det länge tydligt vilket lag som slogs för sin överlevnad och vilket som inte verkade ha något att spela för. Halmstads BK var överallt från start och levde på sin aggressivitet och vilja mot ett hemskt lamt Helsingborg.

Kanske hade Janne Andersson hotat med superettan-spöket? Vad Bosse Nilsson gjort undrar jag fortfarande.

Under första halvleken var det obegripligt att HBK gått så fruktansvärt dåligt under hösten och på sistone släppt in mål i parti och minut. Anförda av klasstysken Michael Görlitz så borde Markus Olsson gjort 1-0 men Pär Hansson parerade och det blev istället tysken som själv smällde in ledningsmålet. Faktum är att HBK borde avgjort före pausen.

Okej för att Helsingborg blev en aning bättre efter att Henrik Larsson och Markus Lantz kom in direkt efter pausen och de började jaga på sina lagkamrater. Men de hann knappt vara på plan innan Anselmo hade ökat på till 2-0 efter att Adama Tamboura missat.

Lantz skickade in reduceringen men HIF är mediokert när Larsson och Lantz inte är i slag.

För HBK var trepoängaren enormt viktig och nu får Janne Andersson lite arbetsro inför slutspurten. Man har nu sex poäng ner till Hammarby, åtta till Örgryte och nio till Djurgården. Känns som att det är den trion och kanske BP som kämpar om att undvika strecken. Gais under Benny Lennartsson och med pånyttfödde Wanderson räknar jag bort.

Sett till att Örgryte har ny ledning och en uppåtgående trend så tror jag att klubben kommer att klättra, även om restschemat är tufft. Till en kvalplats kanske?

För tre 08-lag blir det också en ångesthöst. Djurgården verkar redan ha gett upp och jag kan inte se något som stoppar fallet. Hammarby känns i dagsläget som en kandidat att ta klivet direkt ner och att BP i så fall får kriga med Öis om att slippa kvalet.

*****

I slutet av nästa vecka ska tv-kanalerna ha lämnat in sina bud på tv-rättigheterna på all svensk fotboll: landskamper, allsvenskan, superettan och i alla olika former. Som vanligt är det norrmannen Rune Hauge som tar emot buden för att se vad förbundet och klubbarna är erbjudna.

Mitt tips är att det kommer att ta tid innan bitarna faller på plats och mina sagesmän säger att Kentaro-gubbarna finns i Hauges hatt även denna förhandling.

Man kan väl säga att varken landslaget eller allsvenskan gör den bästa reklamen för sig och att det måste vara en mardröm att försöka kräva ett högre pris för dessa varor.

*****
Henrik Larsson fick en halvlek men 38-åringen (i morgon) är långt från landslaget. Inte ens med Johan Elmander på bänken i England och Markus Rosenberg skadad så känns han som ett alternativ mot Danmark.

Om tio dagar tar Lars Lagerbäck ut truppen.

*****

Örjans Vall är en underbar arena som ligger härligt, men det är en del av det förgångna och nu ska HBK se till att man har en ny arena till 2013.

Bara hoppas att det blir vid Nissan.

Publicerad 2009-09-19 kl 18:02
Annons
Annons
Annons