Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Hamrén behöver spelare som brinner för landslaget

Foto: Svenska fotbollsförbundet

Muamer Tankovic valde Sverige.
Naturligtvis kanon.
Hamrén måste bygga med spelare som brinner för landslaget.

Under måndagen landar många av Erik Hamréns uttagna spelare i den turkiska huvudstaden Ankara. En tajt samling väntar och där det för en majoritet av spelarna bara blir ett ordentligt träningspass, på tisdag, och sedan landskamp mot Turkiet onsdag kväll.

Dags för förbundskaptenen att börja bygga nytt med sikte på EM-kvalet som drar i gång i höst med några tuffa matcher direkt: Österrike borta och Ryssland hemma. Under vintern har Hamrén rest mer än vanligt för att kolla in spelare och del av de nya är med i Turkiet.

Där finns Joel Ekstrand, Rasmus Bengtsson, Oscar Hiljemark, Johan Dahlin och Karl-Johan Johnsson som alla är på plats ihop med HIF:s talang Emil Krafth. Fast mest rubriker har Muamer Tankovic, 19, fått efter att han till slut valde Sverige.

Lagkaptenen Zlatan Ibrahimovic ringde tonåringen kort efter att Fulham-talangen träffat Bosniens storstjärna Edin Dzeko, som försökte få Tankovic att välja Bosnien. Bara Muamer Tankovic vet hur mycket han verkligen funderade på Bosnien och lockades av VM i sommar.

Kanske var det aldrig en allvarlig fundering? Han kan inte hjälpa att andra vill påverka honom att spela för ett annat landslag än Sverige. Det är en verklighet i dagens globaliserade värld som alla måste förhålla sig till, och inget att göra något åt.

Inte konstigt att förbundet låg på Tankovic och gjorde vad man kunde sett till den senaste tidens tapp av Loret Sadiku och Miiko Albornoz. Dessutom såg någon (Adidas, SvFF?) till att Tankovic fick landslagets nya matchtröja med nummer 18 som han lade ut på instagram med ett hjärta, #sweden och #tankovic.

Gillar det jag sett att av Muamer Tankovic och även om han inte gjort så många minuter i Fulhams tröja kan jag förstå en pressad Hamrén som inte vill tappa en talang till. Fast i jämförelse med Branimir Hrgota så borde kanske även Hrgota varit med.

Även om det är trist att tappa talanger så går det inte att bygga ett landslag i ett litet fotbollsland som Sverige utan att spelarna brinner för att spela i landslaget. Det är ett hedersuppdrag till skillnad från jobbet i klubblaget och det håller inte att skifta.

Erik Hamrén må tappa några spelare, och egentligen görs nog det största jobbet med att behålla talanger ute i klubbar och i P och J-landslagen, och förbundskapten för ett A-landslag kan inte köpslå med platser i landslaget, utan behöver spelare som vill representera Sverige och brinner för tröjan.

Självklart går det att förstå att spelare med rötter i andra kulturer kan känna starkt för att spela för andra landslag även om de fått en stor del av sin fotbollsfostran i Sverige. Ingen kan eller ska tvinga någon att spela för ett landslag, det måste komma utav en vilja att representera ett landslag.

 Grunden för att Hamréns landslag ska vara framgångsrikt är trots allt att spelarna vill spela för det och är beredda att ge sitt yttersta. Talangpoolen är begränsad så det handlar om att få max utav varje spelare och få en grupp spelare att gemensamt bli större än summan av 20 spelare.

*****

Kan det bli följande startelva? Isaksson – Larsson, Bengtsson, Nilsson, Olsson – Durmaz, Ekdal, Elm, Kacaniklic – Ibrahimovic, Berg.

Alternativ i backlinjen till höger är Ekstrand och Krafth och centralt Antonsson och Ekstrand. Till vänster lär Olsson vara given.

Mittfältet är svårvalt, men Elm och Ekdal är givna. Larsson kan spela till höger och Durmaz till vänster.

Framåt finns Elmander och Toivonen vid sidan av Marcus Berg som nätade för Panathinaikos i derbyt mot Olympiakos.

*****

Inte så svag för strumporna till nya EM-kvaldräkten. Kanske ser bättre ut på tv?

*****

Matchen ser ni i Sjuan på onsdag kväll och sändningen börjar 19:05 med avspark 19:30.

Publicerad 2014-03-03 kl 06:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons