Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Här är en elva jag vill se mot Portugal

Gruppfavoriten Portugal väntar i ett VM-kval om en dryg vecka. Truppen kommer i dag. Jag går i förväg och plockar startelvan.

Henok Goitom eller ej? En eller två bröder Elm? Erik Edman tillbaka trots noll speltid? Och innebandyliraren Henrik Larsson spelar fotboll igen. Hur är det med Anders Svensson?
Ja, det finns onekligen en del frågor för Lars Lagerbäck att grotta ner sig i inför overhead-exercisen på Råsunda i eftermiddag.

Det brukar vara samma procedur som går igen: vi presslirare samlas i Umbro Corner i Råsundas östra läktare och minglar runt över kaloristinna kanelbullar, en hyfsad fruktkorg, kaffe och ljummet mineralvatten på burk.
Förbundsbasen Lars-Åke Lagrell är tidig och hälsar glatt, precis som infochefen Jonas Nystedt och generalsekreteraren Sune Hellströmer och U21-kaptenen Jörgen Lennartsson.

Först när en hyllnings-DVD:n gällande våra olika landslag går i gång och överröstar det mesta så brukar förbundskapten Lagerbäck och hans vapenbroder Roland Andersson smyga in för att sedan hålla sig i bakgrunden tills det är deras tur att ta golvet i besittning.
Vi får höra mycket annat, innan we get down to business, so to say.

Då är det alltid Roland Andersson som inleder och sågar pressen mer eller mindre inlindat och hyllar deras arbete mer eller mindre inlindat. Brukar alltid fastna för att hans skarpa skor sticker av till den rätt dassiga förbundskostymen.
Hans attack är dessutom alltid rätt humoristisk.

Först därefter kommer Lagerbäck fram på golvet för att dra landslagstruppen och gå igenom målvakter, backar och sist mittfältare och anfallare ihop.
Spelarna är listade i bokstavsordning under just målvakter, backar och mittfältare/anfallare och den spänning som uppstår är att jag alltid funderar på vilka anfallare/mittfältare som ryms på det andra bladet.

Vilka kommer med då? Ja, det kan bli en stor trupp eftersom det väntar en rysare till bortamatch efter Portugal-fajten: Serbien i en vänskapsmatch i Belgrad.
Då kanske man släpper hem Mellberg, Elmander och kanske en del av de etablerade och satsar på exempelvis Goitom.
I eftermiddag vet vi, men jag är långt ifrån säker på att Goitom är med.

Mötet med Portugal blir första stoppet på det som kan vara sista varvet för Lars Lagerbäck som svensk förbundskapten.
Det är under 2009 som VM-ödet ska avgöras under sju VM-kvalmatcher – och eventuellt i ett play-off.
Klart är att poäng i Porto nästan är ett måste, mest för att sno poäng av värdlandet som faktiskt är mer pressat än Sverige i VM-kvalet.

Hur ska det gå till? Cristiano Ronaldo är i bättre form än han var senast på Råsunda och Sverige saknar superstjärnan Zlatan Ibrahimovic och har en rad andra frågetecken. Givetvis är det ett plus att Deco inte är med och alla som såg Real Madrid falla mot Liverpool måste undra kring Pépe.
Klart svenskarna har en bra chans – just den här typen av matcher passar Lagerbäcks landslag.

Jag är säker på att förbundskapten Lagerbäck har ritat ut sin tilltänkta startelva mot Portugal, även om han aldrig skulle yppa ett ord om den.
Här är i varje fall den elva jag hade satsat på sett till den trupp förbundskaptenen tar ut i dag:

Andreas Isaksson. Landslagsettan har inte övertygat i PSV Eindhoven men i blågult hittar han oftast rätt och det är inget snack om att han ska stå.

Olof Mellberg. Har imponerat när han spelat till sig en plats i Juventus startelva. Kanske en av Sveriges formstarkaste spelare och stänger högerkanten.

Daniel Majstorovic. Var ruggig senast vi mötte Portugal och har gjort det bra i grekiska ligan. Känns som att han har vuxit med uppgifterna. Lite svag på marken.

Petter Hansson. En dominant i den franska ligan och det han brister i uppspel kompenserar han i attityd och vilja. Precis som Maestro har han det kämpigt på marken.

Mikael Nilsson. Får täppa till vänsterkanten och det blir en tuff uppgift mot ett Portugal som säkerligen försöker utnyttja sina kvicka och dribblingsskickliga yttrar. Var grym på Råsunda.

Anders Svensson. En chansning sett till att han inte spelat tävlingsmatcher sedan tidigt i höstas. Han är vältränad och förberedd, har dessutom rutin som behövs. Kan slå avgörande passningar.

Rasmus Elm. Sensationsmannen visade mot Österrike att han är värd att satsa på i en sådan här match. Har spetsegenskaper som kan avgöra, ta bara skottet senast.

Daniel Andersson. MFF-mittfältaren har haft skadeproblem och är därför osäker, men det spel han och Svensson visat i landslaget är precis vad som behövs mot Portugal. Defensiv disciplin framför allt.

Kim Källström. Förbundskapten Lagerbäck ändrade ju spelsystem för att få med Lyon-spelaren på plan. Har inte övertygat i 4-4-2-spelet, men han behövs när det handlar om skott, frisparkar och hörnor.

Johan Elmander. Den rätta matchen för Bolton-anfallaren. Det kommer att krävas djupledslöpingar och enmansräder och då är Elmander rätt man.

Henrik Larsson. Rutinen och hans förmåga att göra andra spelare bättre talar för honom. Visst, han har tappat som avslutare men det vägs upp av löpningar, vickningar och spelsinne.

Publicerad 2009-03-17 kl 11:48
Annons
Annons
Annons