POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Har du roligt på jobbet, Hamrén?

Nästa

Avbryt
Försök igen

MARSEILLE. En presskonferens innebär att det finns frågor att ställa - och att svara på.
Inte alla är lätta.
Glömde dock den här: har du roligt på jobbet, Hamrén?

Mitt i Marseilles omstajlade hamnkvarter, som är mer turisthak än sjöbusar i dag, har det svenska landslaget intagit ett hotell med utsikt över vattnet. Där laddar man om för träningsmatchen mot EM-arrangören Frankrike på tisdag kväll.

En kittling inför vad som komma skall om 18 månader, men varken Jimmy Durmaz eller Erik Hamrén ville hänga sig kvar i den känslan när Bladets Petra Thorén ville ha några citat om att här ska Sverige vara med på EM-festen.

Fast det är klart att efter 90 minuter i Podgorica så kanske inte Blågult har tankarna på EM-slutspelet utan snarare på det pågående EM-kvalet, en haltande offensiv och ett fotbollsår som gett två segrar. Inget talar för en tredje på tisdag.

Förbundskapten Erik Hamrén körde en 1X2 när han talade om sina tankar inför matchen mot fransmännen utan sin lagkapten Zlatan Ibrahimovic. Öppnade både för att testa många nya och samtidigt väga in matchen, motståndet och att det behövs rutin.

Under söndagen hade förbundskapten först kallat Malmös Anton Tinnerholm som ersättare för skadade Mikael Lustig men MFF-backen blev också skadad, i cupmatchen mot Halmia, och budet gick då till Helsingborgs Emil Krafth.

Även om Johan Larsson och Mattias Johansson ligger lågt och inte säger så mycket så är det förståeligt att de undrar vad de ska kunna göra. Svaret kring Larsson handlade om att han är för offensiv, och att Sverige-Frankrike inte är som Elfsborgs matcher i allsvenskan.

Kanske årets understatement? Men det var ändå lite komik att Hamrén sedan kom på att även Krafth hade sin styrka i offensiven. Faktum är att Elfsborg släppte in få mål i allsvenskan och i Europa League i fjol var Larsson stark.

Mattias Johansson, då? Ja, det är uppenbart att han inte imponerade nog i juni och spel i AZ räcker inte. Även i Holland har han blivit kritiserad för att han är för offensiv, men lagkamraten Viktor Elm, som inte är en person som tar till överord, är förvånad att han inte är med i Blågult.

Det var efter de svaren som jag frågade om kopplingen mellan de ratade backarna och U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson. För det är ingen hemlighet att varken Larsson eller Johansson står högt i kurs hos Ericson av olika skäl och givetvis lyssnar Hamrén på sin kollega.

Förbundskapten Hamrén avfärdade det med att det är ännu en konspirationsteori från min sida. Tyvärr har livet och jobbet lärt mig att sanningen inte alltid kommer fram förrän långt senare, men framför allt måste vi ställa frågorna.

Läsare och tittare är tillräckligt smarta för att dra sina egna slutsatser, om det är en konspirationsteori att John Guidetti inte blivit uttagen efter att lagkaptenen sträckt upp honom offentligt ett par gånger eller för att landslaget var irriterat när han gav presskonferens samma dag som EM-truppen samlades?

Eller om det spelar någon roll för Mattias Johanssons chanser – rätt eller fel – när han väljer att nobba U21-landslagets playoff för han satsar på A-landslaget eller väljer semester istället för träningsmatch? Eller om Johan Larssons rätt väldokumenterade tjafs med Ericsson betyder något?

En av mina journalistiska förebilder är DN:s Lars Grimlund. Han har en förmåga att komma med enkla frågor som inte gör att den utfrågade känner sig hotad. Eller att träffa oväntade personer som landslagets materialförvaltare Roger Jacobsson och som gav en ny inblick.

Under VM i Tyskland 2006 så var det minst sagt ansträngt mellan pressen och landslaget, och det var då Grimlund ställde den oväntade frågan till Lars Lagerbäck: är det roligt med VM? Vilket skildrades så här av Bladets Simon Bank.

Det fanns förresten ett ögonblick i går som var nästan rörande, när DN-Grimlund - som ofta ställer fina, dumkloka frågor - undrade varför Lagerbäck verkat så sur den senaste månaden. Tyckte han inte att VM var roligt? ”Jo”, sa Lagerbäck. Men han får höra av folk i sin närhet att han ofta sänder ut sura signaler. ”Jag vet inte vad det beror på. Dåligt kroppsspråk, kanske?” Sa Lars Lagerbäck, med armarna tjurigt korsade över bröstet.

Där och då var landslaget tydligt med att allt hade varit kanon under VM-slutspelet. Snacket och skriverierna om bråk i truppen, olika grupperingar som drog åt motsatta håll och en stämning som var risig avfärdade alla utåt. Journalisterna var bara konspiratoriskt lagda och möttes med surhet.

Ett drygt år senare kröp sanningen fram. Då var Lars Lagerbäck tydlig och öppen med att grupperingarna och slitningarna som följde dem hade stört landslaget under VM och bidrog till att det inte gick så bra som man hade hoppats och trott. Något även flera spelare bekräftade.

Inte sällan får man skit som journalist, dels för att man ställer fel frågor, dels för att man inte ställer de frågor man borde ställa istället. Lägg till att de som får frågorna också kan försöka skjuta ner en med att passa skuldbollen vidare och på olika sätt skifta fokus från själva grundfrågan. 

Självklart ska Erik Hamrén ta ut de spelare han tror på, men han får också räkna med att få frågor varför allsvenskans bäste försvarsspelare inte får en möjlighet. Eller varför Mattias Johansson var inne och vände i truppen i juni och sedan fallit i rankning som en IT-aktie.

För exakt fem år sedan drog Erik Hamrén i gång jobbet som förbundskapten för Sverige. Entusiasmen sprudlade när han dansade i Skavlan, lovade offensiv fotboll och senare sålde in drömmen om en mästerskapsmedalj när Zlatan lockades tillbaka till landslaget.

Kan inte sätta fingret på när det svängde men rätt länge har jag undrat: är det verkligen kul på jobbet, Hamrén? Signalerna är snarare tvärtom. Det ser inte ut som det är roligt och de flesta frågor bemöts av en förbundskapten som kliver ner i en skyttegrav och är inställd på försvar.

Att ha roligt på jobbet är nog det viktigaste av allt om man ska göra det riktigt bra. Kanske är det bara på presskonferenserna som Hamrén ger intrycket av att ha trist? Och att det var därför han stängde tre träningar i rad inför matchen mot Montenegro?

Kanske upplever Hamrén bara att det är kul när ”gruppen” är på egen hand? Bara hoppas på att så är fallet, inte minst för Hamréns skull men kanske ännu mer för landslagets skull. Annars är det svårt att se Sverige ta kliven som krävs för att ens komma nära den dansande Hamréns dröm.

*****

Förstår inte varför man inte dag ett på samlingen sa: Zlatan Ibrahimovic spelar mot Montenegro och avstår träningsmatchen mot Frankrike. Vad kan öka fokuseringen på EM-kvalmatchen via hemlighållandet av det?

*****

Fransmännen har en de mest talangfulla landslagstrupperna. Får de stöd från läktarna i Marseille?

*****

Hade gärna sett två anfallare på tisdag kväll och då Isaac Kiese Thelin ihop med antingen Branimir Hrgota eller John Guidetti. Sebastian Larsson får ta hand om högerbacken när Lustig är borta.

Här är min startelva: Nordfeldt – Larsson, Granqvist, Jansson, Wendt – Bahoui, Ekdal, Källström, Durmaz - Kiese Thelin, Guidetti/Hrgota

*****

San Marino tog poäng mot Estland och höll nollan. Magnus Pehrssons tid som förbundskapten går upp och ner. Seger mot Norge i veckan och nu en historiskt svag insats. Ni hör honom i podden måndag morgon.

Publicerad 2014-11-17 kl 06:38
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå