POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
11å

Lundh: Har Madsen ännu ett Houdini-trick i ärmen?

Allsvenskan har många floppar under 2008.
Värst är Malmö FF.
Om Bengt Madsen klarar sig kvar i toppen är han vassare än Houdini.

Det var kvällen när Henrik Larsson satte fart på guldstriden och framför allt lyfte söndagens fajt mellan Kalmar och Elfsborg till något alldeles extra.

Den 37-årige anfallaren styrde in segerbollen på Olympia och Kalmar sjönk för andra gången på några dagar.

Tänk så förbannat snabbt det svänger. För mindre än en vecka sedan kom Henrik Rydström & Co hem från Holland och hyllades som kungarna av svensk fotboll.

Nu har man tappat cupen, darrat i allsvenskan och inom loppet av fem dagar väntar Elfsborg och Feyenoord.

Undrar hur snacket gick i Kalmar-bussen på väg hem till östra Småland? Tuggade de på om att det inte behöver bli en tumme kvar efter den magnifika säsongen? Ja, det är inte utan att man velat höra snacket.

Bara det att man inte har gjort ett mål på 210 minuters spel mot Blåvitt och HIF.

Nanne Bergstrand kan inte ha sovit gott i natt.

Enda ljuset för Kalmar denna dag var det mörker som sänkte sig över Borås; Anders Svensson måste opereras och är borta resten av säsongen.

Onekligen har det varit tunga dagar för Magnus Haglund som tappat både Stefan Ishizaki och Anders Svensson. Elfsborg har häng på Kalmar FF men frågan är om de kan kliva förbi sett till bortfallet av sina bästa spelare?

På söndag får vi en indikation och jag längtar redan till bonnafinalen.

Helsingborg, då? Sett till att det är sju omgångar kvar och att man är åtta poäng efter och en massa mål så krävs en total Kalmar-kollaps för att Larssons mannar ska hinna i kapp och kunna utmana om SM-guldet.

Skulle Kalmar förlora på söndag då kanske rejset öppnar sig.

Malmö FF kan däremot glömma toppstriden och det är som Patrik Andersson säger: Klubben kan vara lycklig över att det är 16 lag i serien.

Och betänk då att Bengt Madsen var en av de kraftigaste motståndarna till förslaget.

Efter förlusten mot Norrköping och nu 0-8 de tre senaste kokar det i Malmö.

Jag förstår verkligen fansen även om hot är något de borde lägga ner direkt. Den öppna namninsamlingen är rätt väg att vandra.

Då gör man det öppet och demokratiskt – och alla kan följa utvecklingen.

Vad är då fel i Sveriges rikaste och kanske även anrikaste klubbar? Alldeles för mycket för att det ska vara lätt att åtgärda.

Men man måste börja högst upp, för det är där ansvaret faller när det går så dåligt som det gör.

Jag fattar också att Bengt Madsen inte vill kliva av tätt före man inviger den nya arenan och knappa två år före 100-årsjubileumet.

Fast är det verkligen hans beslut? Att en del medlemmar vill ha en genomlysning är kanon, ändå krävs det något mer.

MFF-basen är en hårding som klarat sig ur värre stormar, som Thern-affären med Benfica och Värnamo i början på 1990-talet, turerna när han och Georg Persson slogs om makten i Malmö FF eller när klubben åkte ur allsvenskan.

Likt magikern Houdini har Madsen alltid tagit sig ur tajta lägen.

Han har aldrig riktigt ställts mot väggen eller fått ta ansvar. Mitt klassiska exempel är när han sa till Malmö FF:s hemsida att finansieringen för Afonso var löst 2004 och att den skulle presenteras några dagar senare på årsmötet – och papper sedan visade att det dröjde till sommaren och då hade Malmö FF och Bengt Madsen varit tvungna att kliva in för att det skulle finnas pengar.

Kanske är det dags till årsmötet? För även om man kan vara kritisk mot tränarparet så är det Bengt Madsen och hans styrelse som sparkat Sören Åkeby och anställt Roland Nilsson och Hasse Gren.

Även i fallet Hasse Borg ligger också ansvaret på Bengt Madsen. Dessutom har Borg dragit in kassan till Malmö FF.

Jag inser givetvis att Bengt Madsen med sina kontakter i byggbranschen och bland rika män i Skåne innebär en hel del intäkter.

Men det ska inte hänga på en eller två personer, för då är man sårbar. Något Djurgården fattar nu.

*****

Efter cupsegern mot Kalmar sa Kim Christensen att IFK inte gett upp SM-guldet. Efter 0-0 mot Ljungskile kan dansken lägga ner det.

Precis som resten av Blåvitt.

*****

Djurgården kanske inte skulle ratat Magnus Pehrsson? Gais går starkt, riktigt starkt, sett till materialet.

*****

Sju raka utan seger och facit efter EM innebär att Rikard Norlings öde säkerligen är avgjort. Europa är långt borta. För långt borta om man skaffat sig en så svulstig kostym som AIK gjort, och där spelaraffärerna inte gett något.

Klart att Jagnes sena kvittering var skön för AIK men den ändrar inte på det.

*****

Daniel Nannskog och Pontus Farnerud sköt Stabaek till cupfinal. Janne Jönssons lag är även i serietopp.

Kan inte sluta imponeras av Nannskog som gjort 98 mål på 119 matcher.

Norges Kalmar jagar vidare mot dubbeln och det med en rad spelare som ratats av olika klubbar i allsvenskan.

Som Malmö FF och Johan Andersson.

*****

Om Ljungskile hänger kvar är det Bragdguldet.

*****

Djurgården klarade 1-1 i derbyt mot AIK. Alltid något för en förening som är i fritt fall efter en inre revolution. Spelmässigt var det okej, men det känns som om Dif går en lång vinter till mötes och ingen vet vad som ska hända.

Kan bara konstatera att något är ruttet i en klubb där anställda tjänstemän sitter och driver bort valda ledamöter, och där det inte finns någon öppenhet överhuvudtaget efter att krisen är ett faktum.

Om det nu ska skötas internt, som de kritiska säger, då borde åtminstone alla 13 000 medlemmar få vara med i processen. Jag vet många medlemmar som är upprörda över att de inte får ta någon del alls.

Annat med de tre supportrar som drev kampanjen – de anses nu bara ha framfört kritik som enskilda medlemmar. Hur det nu är möjligt för Järnkaminernas ordförande att separera på den rollen.

Publicerad 2008-09-25 kl 00:07
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå