Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: HIF måste hoppas på Henke även 2010

HALMSTAD. Vad är Helsingborg utan Henrik Larsson?
Långt från ett topplag.
Om han inte fortsätter blir det tufft 2010.

Det var i slutet av juli som Henrik Larsson krigade om bollen i en kvalmatch till Uefa Europa League. I andra laget var det Sarajevos spelare som slet och över 11 000 som satt på Olympias läktare.
Förhoppningarna om en kanonsäsong var stora den kvällen efter att ”di röe” under juli slagit Elfsborg , tagit en dubbelseger mot Gefle och gått vidare i cuperna.

Då skedde det som i efterhand lugnt kan sägas fick en effekt på hur den här säsongen verkligen artade sig för Helsingborg . Den snart 38-årige anfallaren fick flera smällar på knät och fick till slut plockas av Olympias gräs och även om HIF vann med 2-1 var det starten på en mörk period.

Efter det har Helsingborgs säsong runnit i väg och man studsade ut efter straffar i Sarajevo, har bara tagit fem poäng på sex matcher i allsvenskan – rysarna är att BP , Örebro och Gais hemma som alla slutade 0-1 – och i onsdags rasade man ur svenska cupen, även om en rostig Henrik Larsson var tillbaka.

Målskyttet är ett sorgligt kapitel, även om man faktiskt gjorde ett mål i onsdagens cupsemifinal mot Göteborg . Inte ett mål på de tre senaste allsvenska matcherna och efter Larssons skada har det blivit ynka fyra mål på sex matcher i seriespelet. Långt från någon som ska likna guldform.

Statistiken gällande Helsingborg med Henrik Larsson på plan och ett lag utan den gamle anfallaren är ganska talande. Man har tagit en poäng i snitt utan Larsson och två poäng i snitt med honom i laget.
Självklart spelar andra skador, som på Marcus Lantz och Rasmus Jönsson , också en roll – men Larssons roll är enormt viktig.

När nu HIF tar sats för de sju sista matcherna i allsvenskan är siktet inställt på en fjärdeplats och en möjlig resa ut i Europa. Det handlar om att rädda vad som räddas kan och sett till hur laget ser ut förstår jag att spel i Europa kan vara ytterligare en pjäs att locka Henrik Larsson med.

För det räcker att spana in HIF:s balansräkning och se sig omkring bland de allsvenska klubbarna för att fatta en sak: klubben har inga stora pengar till en satsning. En toppstrid hänger på att Larsson är kvar en säsong till.
Om han inte är det så blir det svårt för klubben att med trovärdighet sikta högst upp.

Henrik Larsson fyller 38 år i morgon och han har onekligen varit bättre som spelare, men fortfarande tillför han oerhört mycket till HIF. Inte bara rutinen, erfarenheten och ledarskapet – utan även sitt kvicka linksspel där han på en touch spelar fram medspelare och han har en förmåga att lyfta omgivningen, och det rejält.

Visst, de individuella siffrorna talar emot Henrik Larsson. Under säsongen har det bara blivit fyra mål och inga assist – att jämföra med 2008 då HIF-veteranen stod för 14 mål och tio assist eller 2007 då det blev nio mål och 13 assist.
Ändå kan jag inte tänka mig att något allsvenskt lag tackat nej till honom.

Har han inte bestämt dig för att sluta då? Jo, Aftonbladet skriver det, men jag tror inte Larsson har bestämt sig än. Fortfarande handlar det om ett SM-guld, som han inte vunnit, och vad ska fylla livet efter karriären.
Om det blir VM 2010 för svensk del kan det spela en viss roll – för i Lars Lagerbäcks planer ingår säkert lagkaptenen.

Ur HIF:s perspektiv är det nästan lika viktigt att hålla Markus Lantz frisk och fräsch. För utan den stenhårde mittfältaren som vågar ryta till, ta kampen och ofta går vinnande ur duellerna och Henrik Larsson är Helsingborg ett mediokert allsvenskt lag.
Då kan det lika gärna handla om att hålla sig kvar i allsvenskan 2010

*****

Halmstads BK har en tradition av kontinuitet och Janne Andersson sitter säkert fram till han själv hoppar av.
Fast sett till utvecklingen i klubben där motsvarigheter som Elfsborg och Kalmar FF inte bara sprungit ikapp utan även förbi måste man undra: vad är fel i HBK?

Klart att om man ser till omsättningen på allt från ordförandeposten - efter Stig Nilsson nu fyra olika - till spelarna där det enligt HP:s krönikör kommit 27 spelare och försvunnit 36 sedan man tog SM-silver 2004 så är det inte konstigt.

Ändå borde klubben kunna lyckas bättre, förutsättningarna är ju fina i Halmstad och det finns allt från talanger till tradidtioner och sett till att man är en av de bästa klubbarna på att exportera talanger så finns det oftast resurser.

På kort sikt är det underligt om Janne Andersson får fortsätta, för denna säsongen är inte den första där laget krampar.
Nu är det ren bottenstrid som gäller och det är inte godkänt.

*****

MFF Supports ordförande Tony Ernst jagar Hasse Borg och friskriver alla övriga ansvariga - styrelse, vd och tränarpar.
Lite udda att bara jaga en person. För mig har styrelse och vd högre ansvar än sportchefen.

*****

Fans från Malmö och Göteborg slåss - i Halmstad. Ja, allsvenskan är inte frisk.

*****

Grimsta IP får sig en prövning i morgon kring lunch då Djurgården kommer på besök. BP kan då såga av Dif helt.

Publicerad 2009-09-19 kl 14:40
Annons
Annons
Annons