Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Hodgson är Hamréns mardröm

Roy Hodgson fick jobbet.

Inte bra.

För Sverige då alltså.

Om 40 dagar tågar Englands landslag ut till EM-premiär mot Frankrike. Då är det tävlingspremiär för Roy Hodgson som förbundskapten för England.

En tränare som Sverige försökte få loss hösten 2009 när Lagerbäck skulle sluta.

Roy Hodgson är engelsman och det vägde tungt när han fick jobbet, och lägg till att han varit utanför de brittiska öarna och verkat och säkerligen kan anlägga ett perspektiv på engelsk fotboll som få andra engelska tränare – och dessutom spelare.

Vilket är en viktig egenskap i en värld där fotbollen är mer globaliserad än någonsin. Det är länge sedan England uppfann fotbollen och sporten har utvecklats på många andra ställen och det gäller att hänga med i det, eller åtminstone ha en idé om sin egen ställning och hur man ska hantera den på bästa sätt.

ANNONS

Även om majoriteten av de engelska journalisterna sågat utnämningen, och många engelska fans hakat på, så var det ingen bra utnämning om man kollar ut från Erik Hamréns brillor.

För Hodgson kommer att få ut mer av England än vad Harry Redknapp hade fått.

Ska erkänna att jag är överraskad över att Football Association vågade utnämna Roy Hodgson till förbundskapten. För ALLA var ju övertygade om att Harry Redknapp skulle få jobbet.

Medier, fans och spelare hade ju närmast unisont hyllat Tottenhams manager, och det verkade upplagt.

FA:s ledning ville annat, och gick på en tränare som inte är fullt ut respekterad i England och där haveriet i Liverpool är främsta symbolen för det.

Ingen har dragit upp det vrak Harry Redknapp lämnade efter sig i hamnstaden Portsmouth.

Sedan stämmer det på vissa sätt att Hodgson med sina noggranna och givna metoder där fokus handlar om att organisera laget kanske haft bättre utväxling i klubbar där förväntningarna är låga. Det stämde i Halmstads BK i starten och sedan har han gjort tricket en radda gånger.

ANNONS

Sett i det perspektivet är väl Hodgson perfekt för England, Landet besitter ett material som ofta är överskattat, och nu får man en tränare som kommer att se på det på ett annat sätt.

England kommer inte att uppträda kreativt och underhållande som Tyskland och Spanien och därmed charma med sitt spel, däremot är det troligt att man får resultat.

För England har fortfarande en hel del dugliga spelare, även om vi är många som har en tendens att överskatta deras status, och i rätt form kommer man att bli en farlig outsider att åtminstone ta sig vidare och där hota de flesta lag.

Naturligtvis talar tidsaspekten emot Hodgson men det går inte att räkna bort honom.

För att han har gjort resultat med både klubbar och landslag och har erfarenheten från tidigare mästerskap och landskamper, och kan därmed skillnaderna av att vara klubbtränare och att vara förbundskapten.

Egentligen en rätt unik egenskap – och han är ju engelsman som kan England också.

Även om vi i Sverige gärna ser Roy Hodgson som lite svensk. Ihop med Bob Houghton har han satt en prägel på svensk fotboll som legat bakom Sven-Göran Erikssons framgångar, Blåvitts och Malmös storhetsperioder på 80- och 90-talet samt det svenska landslagets framfart under tidigt 1990-tal med VM-brons och även 2000 och framåt.

ANNONS

Om man lyssnar med Svennis, Tord Grip, Tommy Svensson, Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck så har de hämtat inspiration från Houghton och Hodgson som kom in i svensk klubbfotboll på 1970-talet och lade en grund som vi fortfarande står på.

Sett i det perspektivet vet Sverige vad som väntar i Kiev i juni.

Det värsta är att Roy Hodgson också vet vad som väntar i Kiev, och till skillnad från många tidigare engelska managers så kommer han inte att underskatta Sverige.

Tvärtom. Vilket är en mardröm för ett svenskt landslag som ofta gjort det bra mot England, och till viss del av den anledningen.

Inte heller kommer Hodgson att tillåta att hans spelare underskattar Sverige.

Ännu är det för tidigt att säga hur han kommer att formera sitt manskap, sett till att han inte kommer att presentera sin EM-trupp förrän efter Premier League är över.

Även om engelsmännen är skeptiska till sin nye förbundskapten så har han tid på sig att förändra det. Resultaten styr och är det något Hodgson oftast fått så är det resultat.

ANNONS

Visst, alla Liverpool-fans är skeptiska men det var en svår tid att vara i klubben.

Daily Mails Martin Samuel försvarade den engelska pressens skepsis mot Hodgson med att det handlar om att vinna matcher, och drog parallellen med att Arsène Wenger möttes av rubriker som "ARSÈNE, WHO" när han tog över Arsenal och att han skrev om de rubrikerna på egen hand via några titlar.

Något säger mig att Hodgson kommer att skriva sina egna rubriker.

Publicerad 2012-05-02 kl 10:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto