Lundh: Hur f*n kunde Barcelona bara få 2-2?

Olof Lundh

Zlatan Ibrahimovic bröt äntligen sin engelska förbannelse.
Två riktigt vassa mål.
Fast det otroliga var att Barcelona bara fick 2-2.

Engelsmännen har varit helt fixerade av att Zlatan Ibrahimovic inte gjort något mål på engelska lag i Champions League trots tio matcher. Och anfallaren har alltid blivit hårt kritiserade av de flesta i England.

I mötet med Arsenal täppte han till kritikerna genom att lobba in 1-0 efter en perfekt djupledslöpning och sedan kruta in 2-0 efter en ny perfekt löpning.

Han visade klass, form och genialitet mot Arsenal.

Och Zlatan vore inte Zlatan om han inte tryckte till de upphetsade engelsmännen även efter matchen:

- Engelsmän intresserar mig inte, att man gör mål mot dem betyder inte att man är på toppnivå, sa Barcelonas anfallare och log:

- Jag har gjort mål på engelsmännen i landslaget.

Inför kvartsfinalen mellan Barcelona och Arsenal så tillhörde Zlatan Ibrahimovic de förväntansfulla. Två lag som spelar fotboll som den ska spelas, enligt den svenska superstjärnan. Och det blev en sprakande uppvisning i offensiv fotboll, men långa stunder var det bara det spanska storlaget som stod för spelet, sprakandet, skapandet.

Det brukar ju heta att det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik.

Fast siffrorna från Emirates Stadium i London ljuger inte: Barcelona hade 22-6 i skott, 11-3 i skott på mål och 62-38 i bollinnehav – och det på bortaplan.

Egentligen var det bara två siffror som framstod som felaktiga så här i efterhand, det var siffrorna som lös från de stora tv-skärmarna på arenan och som visade att kvartsfinalen hade slutat 2-2. Det framstår som obegripligt sett till dominansen, chanserna och matchutvecklingen.

I långa stunder var Barcelona så offensivt överlägset att det övergår mitt förstånd att laget bara gjorde två mål på Arsenal. Målvakten Almunia fick en fullspäckad kväll och även om spanjoren kan klandras för 0-1 så räddade han ett gäng givna mål under matchen.

Bara den chockartade inledningen av Barcelona där de jag snabbt tappade räkningen på alla chanser som Messi, Xavi, Ibrahimovic, Busquets, Daniel Alves och Piquet radade upp utan att få in. Allt från bandyhörnan perfekt in i straffområdet till ett skarpt avslut till Messis räd med skott i nätet och en hel del annat.

Ja, känslan var att den här matchen kan vara avgjord före paus, så överlägset var Champions League-mästarna. Ändå dröjde målen och mycket tack vare Almunia som var övermänsklig. Annars var det en pinsam skillnad mellan lagen.

I omklädningsrummet i paus måste Arsène Wenger ha tackat gudarna för att hans lag var kvar i matchen. Pep Guardiola undrade nog vad han gjort för ont sett till att den totala dominansen inte gått att växla in i mål. Barcelonas enorma offensiv med Maxwell och Alves långt fram på varje kant tryckte ner Arsenal och kombinerat med rörelse och teknik så var det långa stunder bara ett lag som spelade fotboll – det andra bara sprang.

Det tog en halv minut in i andra halvlek, sedan sprintade Zlatan Ibrahimovic loss på högerkanten och den ovane Song hade inte koll på läget när Barcelona-spelaren drog i väg och när då Almunia kom ut alldeles för långt kunde svensken äntligen lobba in en boll i ett engelskt klubblags mål. Hans leende skvallrade om att han blev lättad efter det.

En kvart senare ryckte Ibrahimovic i djupled ännu en gång och tryckte in 2-0 på kraft och stackars Almunia hann inte reagera innan det small bakom honom.

Där och då var inte bara kvällens match avgjord, utan även hela kvartsfinalen. Jag väntade bara på ett 3-0 så att matchen verkligen skulle vara död, känslan var att Barcelona ville avgöra för att kanske kunna spara en del tongivande spelare i returen på hemmaplan med tanke på det efterföljande och avgörande el clasico.

Men Wenger ville annat och slängde in kvällens första engelsman i form av Theo Walcott med knappa 25 minuter kvar och efter bara några minuter utnyttjade han luckan bakom Maxwell och smet emellan och fixade både 1-2 och liv i matchen.

Visst låg Arsenal på en del efter det men ändå upplevde det aldrig som så farligt eller hett, men Nicklas Bendtner var kall när han nickade fram ett inlägg till en Cesc Fabregas som gick ner i duell med Carles Puyol. Tufft dömt när Massimo Busacca gav Arsenal straff och visade ut Puyol. särskilt sett till att Messi blev sänkt i ett liknande läge i första halvek.

Men det var inga kompromisser när Fabregas dunkade in 2-2 och gav Arsenal nytt hopp i denna kvartsfinal som borde ha varit över redan i första halvlek.

Nu lever kvartsfinalen, åtminstone på papperet, och även om Barcelona saknar avstängda duon Piqué och Puyol till returen och det är en försvagning av försvaret så borde den briljanta och underhållande offensiv man visade upp på Emirates vara omöjlig att stå emot på Camp Nou.

Då kanske Zlatan Ibrahimovic återigen kan visa att mål mot engelska lag inte betyder att man är på toppnivå.

****’

Chelseas spelare kan inte ha vantrivts fram tv-apparaterna nu när laget är ute ur Champions League. Först försvann Wayne Rooney från Manchester United efter skada. Sedan var det Arsenals tur att få Gallas, Arsjavin och Fabregas skadade och ett par av dem är inte med i ligaspelet.

Inget snack om att Chelsea gick stärkt ur de här kvartsfinalerna.

****’

Ett ålderstecken, jag vet, men det är förbannat trist att Arsenal startar utan engelsmän i laget och av 14 spelare som kom in på plan var det bara Theo Walcott som är från England. I Barcelona finns trots allt en bas av spanjorer/katalaner även om trenden även där är i fel riktning.

*****

Inter fick bara 1-0 hemma mot CSKA Moskva efter storspel av ryske keepern Igor Akinfejev. Frågan om José Mourinhos mannar nu klarar av den italienska grenen att spela på resultat?

För egen del ser jag gärna Barcelona-Inter i semifinal.

*****

Lionel Messi gav Zlatan Ibrahimovic en straff häromveckan – efter det har svensken gjort fem mål på fyra matcher. Messi visste vad han gjorde.

Publicerad 2010-04-01 kl 12:17