POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
11å

Lundh: Hur länge ska dårarna få härja?

Inkastade smällare, bråk, stök och en bruten match.
Närmast standard i ett 08-derby numera.
För djävligt - dårarna måste stoppas från att förstöra fotbollen.

Vi börjar kunna rutinerna kring ett Stockholmsderby och det enda vi kan vara säkra på är att allt slutar med sirener precis som i kväll.
Det verkar inte kunna slå fel längre - dårarna är för många.

Denna gång var det en straff för AIK som utlöste de värsta scenerna och det var på Hammarbys läktarsektion det var stökigast, även om det var oroligt på fler ställen.
Vi fick se och höra smällare, fyrverkerier, slagsmål och till slut en stoppad match på Råsunda.

Det lär bli dryga böter och kanske också en stängd läktarsektion för de fans som anses skyldiga men i år kan inte klubbarna få poängavdrag.
Frågan är vad som hjälper? Att straffa klubbarna verkar vara resultatlöst - utvecklingen går åt fel håll.

Något måste göras och det snabbt. För naturligtvis hotar det här fotbollen, särskilt i den brytningstid man befinner sig i; där klubbarna försöker gå från folkrörelse till affärsrörelse för att ta upp en sportslig kamp med andra ligor.

Nu får man ägna alldeles för mycket resurser till de här skitproblemen - och dessutom fattar jag alla som stannar hemma och inte langar in stålar i biljettkassan.
Spiralen går åt fel håll och det är samhället som sviker fotbollen.

När man för tre, fyra år sedan var på Söderstadion och snackade med säkerhetskillarna där så kunde de redan då förutspå att det bara skulle bli värre. För samhället hade under några år släppt och nedrustat och plötsligt hade det skett en massiv nyrekrytering till de grupperna.

Utan ordentliga regelverk och lagar går den här kriminaliteten inte att komma åt, för det är just vad det är för något - och ingen ska tro att den stannar bara kring fotbollen.
Dessutom måste man backa upp lagarna med resurser i form av poliser och en förebyggande verksamhet.

Vanligtvis höjer många kritiker sina röster och vill att klubbarna ska vara med och betala säkerheten kring matcherna. Jag förstår alla som tycker det - men ett samhälle måste kunna hantera det här och det är större än fotbollen.

Publicerad 2008-08-26 kl 17:37
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto