Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Hur tar Elmander den passningen?

Lars Lagerbäck nobbade Elmander i EM-genrepet.
Den passningen var hård.
Henrik Larsson klev före i kön direkt.

I dag mot Ukraina mönstrar Lars Lagerbäck ett strävsamt gammalt par längst fram: Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson.
Onekligen fascinerande.
Dels för att "Ibras" knä inte verkar vara något att bygga ett EM på, dels för ratandet av Johan Elmander.

Toulouse-anfallaren har allt sedan Larsson lämnade landslaget efter VM 2006 varit given i det svenska anfallet och framför allt första året av EM-kvalet var grymt.
Under det senaste året har däremot Elmander tappat, och då framför allt i landslaget.

Efter Henrik Larssons comeback för dryga tre veckor sedan grymtades det om att inte alla uppskattade det. För egen del undrade jag om det verklar var så.
När jag såg startelvan mot Ukraina så inser jag att Elmander kanske inte är en av dem som gillar att Zlatans tidigare radarpartner är tillbaka.

Det blir en utmaning för Lagerbäck att hålla Elmander fokuserad. För det var inget snack om att anfallaren hade velat starta redan mot Slovenien.
Att han nu inte ens får starta i genrepet är en stenhård passning.

Är det rätt? Ja, om nu Zlatan är bra nog att kunna starta mot Grekland kan det mycket väl vara det bästa anfallasparet, även om jag håller formstarke Markus Rosenberg högt.
Hans skada kom verkligen olämpligt och då satsar Lagerbäck på Larsson.
Elmander har haft en grymt tung säsong i klubblaget och även om han kom över tio mål igen, är han långt i från lika het som förra året i juni. Då hade han nästan på egen hand tagit Toulouse till Champions League och varit grym i landslaget.

Men precis som jag skrev i går är jag skeptisk till att Zlatan Ibrahimovic ska kunna spela för fullt under EM. Ingen blir gladare än jag om jag har fel - men jag vill se det först.
Därför blir genrepet verkligen lockande.

Om nu Zlatan inte håller framstår plöstligt Henrik Larsson som Lagerbäcks förstaalternativ. Snacka om förvandling att gå från att knappat vara säker på att spela i allsvenskan i vintras till att vara en startman i ett svenskt EM-anfall ett halvår senare.
Ingen kan säga att svensk fotboll föryngras.

Lustigt också att se Niclas Alexandersson tillbaka på högerbacken. Det är rena 2006-déjà vu att se laget. Visst, Lucic är inte med och inte heller den skadade Edman. Men annars är det föröutom Sebastian Larsson det samma gäng inklusive Kim Källström från start.

Och om inte Fredrik Ljungberg haft revbensproblem kanske inte ens Seb Larsson spelat - nu ska han gå av i halvtid för "Ljungan".
Vad säger den elvan om Lagerbäck? Ja, det är inget snack om att han och Roland Andersson gärna satsar på killar som gjort jobbet förut.

Intressant att läsa intervjun med Rysslands förbundskapten Guus Hiddink i dagens DN som inte gillar att satsa på äldre spelare, för att de inte är beredda att ta fajten.
Han har förvisso börjat om på ny kula och då satsat ungt.

Inte rätt läge att ifrågasätta Lagerbäcks åldersstrategi en dryg vecka före EM-premiären. Om han sopar hem EM är den naturligtvis briljant och som vanligt hänger allt på resultaten. Men innebär EM en snöplig reträtt för Sverige kommer förbundskaptenen ha tappat mycket förtroende. Frågan är om han ens kan starta om i VM-kvalet då?

Publicerad 2008-06-01 kl 09:27
Annons
Annons
Annons