Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: I Portugal finns skälen till att inte söka OS

LISSABON. För tio år sedan laddade Portugal inför EM med nybyggda arenor och Grekland gjorde detsamma inför OS.

I dag har verkligheten kört över länderna – och generationer kommer betala på skulderna.

När Zlatan Ibrahimovic springer ut på den pampiga Estádio da Luz och hör hur runt 60 000 buar ut honom så är inramningen mäktig, pampig och som den ska vara på en fotbollsstadion. Inga löparbanor. Läktare som reser sig upp i luften. Ett tryck som går att ta på.

Benficas hemmaarena som fansen kallar "Katedralen" är en uppvisning i modernt arenabygge och kom till inför EM 2004 som lilla Portugal bärgade hösten 1999 i kamp med den historiska rivalen Spanien och ett kombinerat bud från Ungern och Österrike.

Efter EU-inträdet i mitten av 1980-talet så växte Portugals ekonomi enormt. Givetvis för att stora marknader öppnades för export men även för att det pumpades in pengar från Bryssel. Bankerna eldade på brasan med krediter och vi känner alla igen beskrivningen från Grekland, Irland, Spanien och så vidare.

I euforin så sökte Portugal EM 2004 och aviserade en rad arenabyggen. Lägg till satsningar på infrastruktur och inse att det bara rasslade i väg miljarder. Himlen var ribban för framtidstron när Portugal skulle ta klivet från en fattig jordbruksekonomi till en modern välfärdsstat.

Precis som Grekland gjorde när man sökte OS 2004 och bland annat besegrade Sverige och Stockholm i kampen. Den grekiska staten gjorde då en gigantisk satsning på arenor och andra förbättringar som krävdes för att anordna de olympiska spelen i huvudstaden. Miljarderna rullade i väg.

I dag, tio år senare, vet vi bättre hur det slutade för länderna. Tv-bilderna från Grekland har varit talande när Eurokrisen tvingat landet på knä och arbetslöshet, hopplöshet och fattigdom slagit till med kraft. Generationer kommer att få bära skulderna som bland annat den galna OS-satsningen kostade Grekland.

I Portugal spelar man inte ens fotboll längre på lyxbygget Estádio Dr. Magalhães Pessoa i Leiria och på Estádio Algarve – där Sverige föll mot Holland i EM-kvarten 2004 – håller ett division 2-lag och ett divison 3-lag till. Fast räkningarna är inte betalda för arenorna som arrangerade några EM-matcher var.

Brukar lite slarvigt och i frustration kalla telekombolag, försäkringsbolag och andra företagsjättar för vår tids pirater. Det är naturligtvis inte helt fel, men de riktiga sjörövarna i vår tid är internationella idrottsorganisationer som Fifa, IOK och Uefa.

De kräver att arrangörsländerna av OS, VM och EM ska uppfylla en rad krav som är förknippade med makalösa kostnader och det utan rätt till något tillbaka. Sedan tvingar Fifa, IOK och Uefa länderna att acceptera att organisationerna behåller vinsterna utan att behöva skatta till fullo.

Lägg till att man sätter stopp för de lokala handlarna, för det är sponsorerna till Fifa, IOK och Uefa som ska casha in. Det var hemska scener i Sydafrika där man körde bort gatuhandlarna för att rätt dryck, rätt hamburgare och rätt kreditkort ska kunna flexa musklerna.

Rån på öppen gata är en passande beskrivning. Det är inte underligt att medborgarna i Brasilien protesterar mot att staten lagt ut många miljarder på arenor, vägar och annat runt om inför VM 2014. Kostnaderna blir alltmer groteska och i min värld måste man låta länder dela på arrangemangen.

Sverige talar återigen om att söka ett OS. Lägg ner, och det direkt. Räcker det inte att Solnas och Stockholms politiker inte kunde vika ner sig i pittmätartävlingen och bägge städerna var tvungna att smälla upp varsin jättearena där troligen ingen kommer att gå med vinst och åsamka förluster.

Mitt tips är att de som är sugna på ett OS i Sverige ska åka till Grekland och Portugal, och Sydafrika för den delen, och prata med offren för dessa idrottsfester som får känna av bakfyllan utan att ha haft något kul. Det är ingen vacker bild och man fattar att Sepp Blatter fick dåligt samvete när han skänkte Sydafrika 100 miljoner dollar i efterhand.

För när idrottarna, medierna, sponsorerna och IOK, Uefa och Fifa åkt hem efter en månads aktivitet finns bara räkningarna kvar och de kommer man slita med länge i de drabbade länderna. En politisk hybris fick de styrande att tappa huvudet, och de visste antagligen att de skulle slippa notorna. Det är sällan de rika och mäktiga som blir drabbade.

Publicerad 2013-11-15 kl 06:06
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons