POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH

Lundh: Imponerande, Sverige – men än är inget vunnet

WOLFSBURG. Tre raka vinster, gruppseger och ”lätta” Australien väntar.
Klart för medalj?
Glöm det – inget är vunnet än.

I en ring stod de svenska tjejerna och körde sin segerdans. Svängde på armar och ben. Med leenden breda som amerikanska presidentkandidater.
Wow, vilken kväll, vilken dramatik, vilken bragd och vilket VM de har bjudit på.

Efter att ha slagit USA med 2-1, det mäktiga USA och ett landslag som Sverige ständigt fått pisk av i mästerskap, så ståtar Sverige som gruppvinnare i en grupp där många (inklusive jag) hade trott att de skulle få svårt att ta sig ur levande.
Det är stort. Riktigt stort.

I gräset på VW-kocernens skrytbygge till det lokala korplaget låg Abby Wambach, Shannon Boxx och en del av de amerikanska stjärnorna och undrade vad som skett. De skulle ju bara fixa det här.
Men istället för Australien i kvartsfinal får nu Pia Sundhage o Co i USA möta Brasilien och Marta och det var inte vad man räknat med.

Rättvist eller ej? Ja, det är strunt samma, i fotboll räknas resultat och det stod 2-1 på resultattavlan när domaren blåste av matchen och vi kan förtränga den andra halvleken när USA fixade en reducering och långa stunder hade Sverige inte bara i brygga utan i det närmaste i mattan och man bara väntade på kvitteringen.

Den kom aldrig, istället så räckte målen från första halvlek då först Lisa Dahlkvist drog dit en straff (trots Hope Solos psykningar) och fixade 1-0 efter att Lotta Schelin blivit nerdragen och där Nilla Fischers frispark gick i mål via Amy Le Peilbet, som också låg bakom straffen och blev utbytt.

Om den andra halvleken kan arkiveras så är den första något att använda som ett skolexempel hur man ska prestera mot världselit. Där ett svenskt landslag bjöd på ett varierat anfallsspel och visade både tålamod och speluppbyggnad samtidigt som man kunde vända på spelet snappt, rappt och vasst.

Lotta Schelin kom i sitt tidiga patenterade friläge som hon dock brände sin vana trogen och kanske var det förbundskapten Dennerby och Schelin snackade om när de stod länge, länge och tätt, tätt efter slutsignalen.
Men ihop med Josefine Öqvist så var Schelin ett hot mot en stabbig amerikansk försvarslinje.

Lägg till att Sveriges fina försvarsspel under första halvlek grundlades högt upp i planen där Öqvist gång på gång vann bollar och störde USA, och visade att det var helt rätt att spela henne från start.
Men försvaret slutade inte där utan under 45 minuter spelade man riktigt bra från backlinje till anfall.

Naturligtvis hade även USA chanser och Amy Rodriguez lobb som satte i ribban bakom en felplacerad Hedvig Lindahl var en av de bästa, men vi får inte glömma att det är USA som landslaget mötte.
Regerande olympiska mästare och med ett överflöd av medaljörer och äss och de är vana att slå Sverige.

Inte var det konstigt att de svenska spelarna kroknade i andra halvlek sett till motståndet och att de pressat och jagat amerikanskorna. Att de då tappade huvudet, spelet och därmed bollen och bidrog till ökad trötthet är inte heller underligt.
Däremot förvånade det att Thomas Dennerbys byten dröjde.

Just coachandet är något förbundskaptenen fått kritik för, och självklart är han på topp efter tre raka segrar, men frågan är vad triumfen mot USA kostade i krafter? Inte nog med att landslaget blev tillbakapressat och jagat, spelarna på planen tömde sig helt och med tre dagar kvar till VM-kvarten kan det kosta.

Josefine Öqvist var briljant under första halvlek men att inte Sofia Jakobsson fick komma in och tillföra energi och se till att Sverige kunde börja försvara sig högre upp i planen är överraskande. Att Lisa Dahlkvist fick köra på trots smärtor… ja, även det är underligt. För spelet var svagt, svagt under sista halvtimmen.

Inte svårt att tycka synd om Lotta Schelin efter att hon blev felaktigt avvinkad för offside när hon äntligen fick göra mål. Sveriges storstjärna är givetvis tokfrustrerad efter att ha bränt friläge på friläge och även om det tröstar att hon fixar chanser och en straff som är det något som stör henne, och hennes mål behövs.

På söndag mot Australien vill jag se Caroline Seger tillbaka i startelvan och det betyder att Nilla Fischer eller Lisa Dahlkvist får lämna plats, men den svenska lagkaptenen kan ge Sverige en bättre offensiv dimension och förutom straffmålet var Fischer starkare än Dahlkvist som möjligen kan knuffas ut på Linda Forsbergs kant.

Enklare är valet i anfallet där Josefine Öqvist givetvis ska vara kvar i laget. Hon blev precis den injektion som landslaget behövde och inte nog med att hon var en offensiv kraft, hon vann oerhört många bollar och såg till att pressa de amerikanska backarna till misstag och söndagens spelare är inte lika vassa.

Det var häftigt att återigen få se ett svenskt landslag springa ärevarv i Tyskland. Segerdansa i mitten. Kramas med fans, familj och vänner. Rörande och häftiga scener från Wolfsburgs inre och ack så viktiga.

Fast det är söndag som gäller. Det är då landslaget ska visa att man är bäst när det gäller. För om de kan ägna torsdagen åt att slicka i sig superlativ och hyllningar får de inte glömma att Australien på söndag väntar och inget är vunnet hittills, trots tre segrar.

Under EM 2009 gick Thomas Dennerbys landslag starkt i gruppspelet och skulle bara kliva förbi Norge i kvartsfinal. Gick sådär.
Får inte bli likadant på söndag, för att det krävs mer i fall VM i Tyskland ska skriva in sig i historieböckerna på allvar – trots allt var USA och Sverige redan klart inför matchen.

Samtidigt måste det vara en underbar känsla för Thomas Dennerby att sitta med de angenäma problemen att kunna välja mellan många alternativ inför han och landslagets viktigaste match på många, många år.
För segrarna i gruppspelet till trots, det är på söndag VM kan avgöras på allvar för förbundskaptenen och det är då hans öde och eftermäle skrivs.

Förlust mot Australien? Ja, då är stämpeln ”sämst när det gäller” given och det blir ett bittert uttåg och få kommer att minnas gruppspelet. Vid vinst däremot kan det bli ännu en svensk klassisk fotbollssommar som många kommer att minnas, och där man har chans på VM-medaljer.

Även om Sverige ses som en stormakt i damfotbollen så har man bara tagit ett enda guld, i EM i tidernas begynnelse då få spelade (1984) och faktum att i VM har det bara blivit ett brons (i Kina 1991) och ett silver den magiska hösten 2003.
Och sett till konkurrensen 2011 så hade en medalj varit något stort att skriva hem om.

*****
VM-framgångarna innebär även att Sveriges OS-chanser lever och det står mellan Blågult och Frankrike som bägge är i kvartsfinal. Om lagen åker ut i kvartsfinal blir det playoff i höst om en plats London 2012, annars blir det en semifinal med en VM-final och ett OS i potten.
Vilket kan ge Thomas Dennerby jobb som förbundskapten även över 2012 och sett till spelet i VM är landslaget ett OS-hopp.
*****
Tyskland vill man knappast möta i en semifinal, men nu står hemmanationen och Sveriges ”bogey team” i vägen för en svensk final. Ska dock sägas att även en semifinal mot Tyskland vore häftig.
*****
Världsfotbollen för kvinnor ändras. Den förra stormakten Kina klarade sig inte ens till VM i Tyskland och Norge fick åka hem efter gruppspelet.
*****
Rohlin-Larsson är oneklig en stark kombo.
*****
Ännu en VM-match med en mäktig inramning. Närmare 25 000 på läktarna. Bra tryck på dem. En publik som lever in i matcherna.
Oavsett vad de tyska arrangörerna gjort så har de gjort rätt och här måste Sveriges EM-organisation se och lära till 2013.
*****
Hedvig Lindahl har haft den där turen en målvakt måste ha i ett mästerskap, och därför är det bara ett insläppt mål trots ett par missar.

Publicerad 2011-07-07 kl 12:51
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå