Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Kamrat Lundh ansluter sig till den ryska revolutionen

BASEL. Den ryska fotbollsrevolutionen är i EM för att stanna. Om Guus Hiddink är en Lenin för det här landslaget - så är det Andrej Arsjavin och hans kamrater som utför arbetet. Och det är bland det häftigaste jag sett.

Som liten var det alltid en rysare att se Tre Kronor mot Sovjet i hockey. Handlade om att hålla ner siffrorna. Dagens ryska fotbollsartister påminner inte så lite om dåtidens CCCP-äss - och det är klapp-klapp som gäller.

Bara att erkänna: när Ryssland slog ut Sverige var det för mycket känslor för att det skulle gå at njuta av den sprakande fotbollen. Herregud, efter en match till - det är ju som när Sovjet ägde hockeyvärlden och de leker sig fram till chans efter chans.

Fler än Sverige verkar ha underskattat ryssarna, om det nu var vad som hände. Marco van Bastens överlägsna "Lycka till" - apropå att Guus Hiddink sagt att de skulle anfalla - fick Hollands förbundskapten nertryckt i halsen med kraft. Ryssarna gjorde inget annat än anföll ett försiktigt Holland.

Den här ryska revolutionen som agitatorn Guus Hiddink eldat i gång på är häftig att skåda. Jag har precis som alla andra njutit av Hollands framfart i EM och hoppades på ett sätt att ett lag som aldrig, eller åtminstone nästan aldrig vinner, återigen skulle få njuta av en triumf.

Även om de är arroganta är det alltid underhållande att följa Holland med dess massor av fans i orange och med dribblingar, skott och en mäktig offensivlusta. Snacka om att de fick känna av sin egen strategi.

Ryssland kom ut precis som mot Sverige, som ett galet gäng kosacker i full galopp - och de slog aldrig av på takten, inte ens när de ledde med 1-0 och kunde avvaktat en del. Det är väl som Hiddink säger: de kan inget annat än anfalla.

Därför straffade det sig när ryssarna inte kunde göra 2-0 när de var sex mot fyra och inte kunde utnyttja andra lägen - och Ruud van Nistelroy lite senare utnyttjade en av de farliga holländska frisparkarna och nickade in 1-1 tätt före slutsignalen.

Då trodde jag inte att Ryssland skulle kunna resa sig, utan i stället bli straffat för att man är orutinerat, oerfaret och för lite cyniskt. Helt enkelt inte redo för revolution på riktigt.

Var gör Lenins...förlåt, Hiddinks Ryssland? Jo, de vräker på än mer framåt utan rädsla och jagar ett ledningsmål hela förlängningen.

De blir blåsta på en straff av domaren Lubos Michel, som i och för sig tog ett konstigt beslut när varning och utvisning blev inspark, men det bekom inte ryssarna. På något sätt var avgörandet typiskt för den här ryska revolutionen.

Andrej Arsjavin hade bollen och stannade upp, kollade sig omkring och rusade sedan mot ett numerärt överlägset motstånd och bara körde på ner till kortlinjen. I sista stund fick han in en perfekt boll till en framstormande Torbinski som klackade in 2-1. Vi var många som jublade på pressläktaren.

Kamrat Arsjavin fick sedan även kröna sin kväll med att själv trycka in 3-1 målet och om EM tidigare saknat en stjärna så är den här ryska stjärnan rätt man. För det var skakande hur bra han är - och hur mäktigt det Ryssland Hiddink förlöst är.

Visst, det blir tufft för Ryssland att antingen slå ut Spanien eller Italien i semifinal fast i revolutioner kastas ju allt om - och det blir en ny världsordning. Kanske dags för det i EM.

Inte utan att jag hoppas på det för efter den här uppvisningen är det bara att ställa in sig i ledet och vara kampen trogen. Kamrat Lundh ansluter sig härmed till den ryska revolutionen.
Mot Wien och EM-bucklan.

*****

Dansade Lars Lagerbäck congalines med Roland Andersson efter att ha sett kvartsfinalen mellan Holland och Ryssland? Skulle tro det.
Nu fick alla än en gång se att ryssarna är kvalitet.

*****

Vad Turkiet och Fatih Terim uträttat är det närmaste man kommer ett par mirakel inom loppet av några dagar. Att vända mot Tjeckien var en grej, men att det uttunnade manskapet skulle skrälla mot Kroatien - och på det sättet...ja, om det var spelbart hade oddsen varit nog för ge en tidig pension mot en liten slant.
Inte kunnat drömma om det. Fast mot Tyskland tar det slut, om inte annat för att turkarna skjuter varandra i firandet.

*****

Pavlytjenko, Arsjavin, Zirkov och de andra tar EM med storm. Räkna med att det kommer att krylla av dem i de stora ligorna i höst.

*****

Lider med Kroatien och Slaven Bilic. Vara så dominant och ändå få åka hem. Självklart föll de på att de inte kunde avgöra matchen trots mängder av chanser.
Fast i bland är idrotten för grym.

*****

Fast Holland stod upp bättre mot Ryssland än Sverige.

Publicerad 2008-06-22 kl 13:42
Annons
Annons
Annons