Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: King’s Cup blev Quaisons Cup

CHIANG MAI. En 19-åring snodde allt rampljuset.

Med ett klassmål.

King’s Cup blev Quaisons Cup.

Efter att Sverige sänkt Finland med 3-0 var det surrealistiska scener i den ljumma kvällen på 700-årsstadion i djungelstaden i norra Thailand. Arrangörerna körde på som om det var en betydligt större turnering med tal, orkester, dansuppvisningar och en kungasläkting som pokalutdelare på läktaren.

Vid sidan stod svenska landslagsledare som var både stressade och nervösa över att hinna med nattflyget hem till Europa. Anders Svensson hämtade pokalen och kastade ut dojjorna i den lilla svenska klacken.

Tobbe Hysén, Daniel Majstorovic och de mer rutinerade tog inte så allvarligt på medaljerna som de fick, men för de yngre och mer ovana spelarna var det annat. De kolla in medaljen som hängde mot den nya, mörka bortastället.

I det lilla pressuppbådet som fick göra allt av de få minuter de fick så var fokus på en 19-åring. AIK:s Robin Quaison är naturligtvis inte okänd och visade internationell klass redan i höstens Europa League.

Ändå går det inte att göra annat än att beundra ett sådant inhopp. Ett numera redan klassiskt inhopp. Ett sådant som unga spelare kan drömma om att göra. Tänk att i sitt andra inhopp bara sno bollen, tunnla en motståndare och sedan stänka in 2-0.

Inte sett ett sådant ungt och hett genombrott sedan King’s Cup 2001. Då var det en 19-årig Kim Källström, som fått debutera redan i januari det året ihop med Zlatan i Tipshallarna i Småland, men i Bangkok visade han att det fanns ännu mer.

Även om Kim Källström inte nådde de yttersta höjderna som vi var många som troode på så är han en av svensk fotbolls stora och som varit med i mästerskap på mästerskap och för egen del vunnit titlar i Frankrike och spelat Champions League.

Naturligtvis är det omöjligt att veta om Robin Quaison når hela vägen, men potentialen är enorm. AIK:aren har det mesta för att gå hela vägen, teknisk, snabb, skicklig med bollen och med bra avslut – och sedan en oerhörd inställning – trots att han bara är 19 år.

Robin Quaison gick in och stal showen och dessutom såg han till att avgöra matchen, för Finland var på väg in i matchen och hade några lägen men efter 2-0 var det över. Erik Hamrén vill ju lyfta laget men innerst inne måste han ha njutit – och turnén 2013 är för evigt Quaisons landslagsgenombrott.

Den svenska segern var i överkant efter att man spelat riktigt svagt i både början av första halvlek och början av andra halvlek. Fast Finland saknad riktig spets och det blev lugnare när Tobias Hysén i första gav Sverige ledningen på Erdin Demirs inlägg. Sedan krönte Anders Svensson kvällen med 3-0 efter en 60-metersrush och bra förarbete av Christoffer Nyman och Erton Fejzullahu.

På planet hem kunde Erik Hamrén räkna in många nytillskott i sin grupp av spelare att hålla koll på. Erton Fejzullahu var en av dem och han var en stolpträff från ett nytt mål. Jakob Johansson, Erdin Demir, Pierre Bengtsson, Pontus Jansson och Niklas Backman gjorde också alla avtryck.

Fast starkast har nog Robin Quaisons shining etsat sig fast och sett till att AIK:arens utvecklingskurva pekar rakt uppåt så finns det fog för att tro på mittfältaren när han är öppen om att han vill in i det riktiga landslaget – och att han ålder inte ska vara något hinder.

*****

Efter att ha bärgat King’s Cup så berättade Erik Hamrén att han inte kommer ta ut några allsvenska spelare mot Argentina om de inte slåss för att starta matchen. I så fall är det bara Anders Svensson som kan vara aktuell.

Däremot underligt att förbundskapten Hamrén inte kunde berätta det redan i fredags när frågan var uppe, då Malmö FF:s tränare Rikard Norling sagt i princip det i Aftonbladet, men då gled Hamrén på svaret.

Ibland blir allt mycket enklare och tydligare om man talar klarspråk direkt. Om nu Hamrén ville informera spelarna, eller vad som var skälet till att han gled på svaret, så blev det ändå olyckligt med rubriker och uppståndelse.

*****

Alla utespelare som var debutanter fick speltid och för en del av dem blev det debutanttal på Bangkoks flygplats innan truppen skulle splittra på sig.

*****

Dråpligt att Robin Quaisons succéinhopp var hotat för att den svenska laguppställningen var felaktigt ifylld. Därav de heta scenerna när Allbäck, Hamrén och till slut fotbollschefen Lasse Richt fick lösa problemet.

*****

Danmark kör vinterturné i USA mot Kanada och Mexiko. Kanske snäppet vassare än det thailändska upplägget.

*****

Förstår att Malmö FF och de andra allsvenska klubbarna vill att landslaget ska dra i väg i november eller december, men samtidigt är det viktigt för svensk fotboll med ett potent landslag som når mästerskap och genererar pengar och intresse.

Vinterturnéerna har visat sig vara viktigt inslag för att förbundskaptenerna ska kunna plocka fram spelare till det ”riktiga landslaget” och i en tid med färre och färre träningsmatcher så blir det än viktigare.

Så i det fallet får klubbarna släppa efter. För många av spelarna är det dessutom en rejäl påfyllning av självförtroendet och en injektion av energi inför säsongen. Något klubbarna sedan kan dra nytta av.

*****

Två extra matcher i juni står på programmet. Sägs bli en på Friends Arena och en på bortaplan.

Publicerad 2013-01-26 kl 16:38
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons