Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Krisen tvingar AIK att sälja spelare i sommar

Olof Lundh

AIK har inte bara problem på planen.
Ekonomin är i fritt fall.
Under 2008 förlorade man 15 miljoner – och hittills i år har åtta miljoner försvunnit.

Den ekonomiska krisen gick hårt fram i allsvenskan redan i fjol, där fler klubbar än AIK hade både sämre och hårdare år. Ta bara Djurgården och Hammarby som exempel och där klubbarna står inför svåra beslut och man måste hårdspara på truppen och helst få in pengar via försäljningar eller från riskvilliga investerare.
Något som inte är det lättaste mitt i den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet.

AIK släppte i veckan sin kvartalsrapport och minuset var på 7,9 miljoner kronor. Vilket är en kraftig smäll sett till att klubben backade 12,5 miljoner kronor i fjol. Jag vet att inga matcher spelats under den perioden och därför ger det inte hela bilden.

ANNONS
Men klubben har sålt färre årskort än 2008, 9 600 mot 11 400, lönekostnaden har gått upp trots att man rensat i truppen och Daniel Mendes ser ut att bara ha gett 600 000 kronor.

Klart är att klubben är pressad och det egna kapitalet har gått från 33 miljoner kronor till under tio miljoner på 21 månaders verksamhet.
Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att AIK inte har så många sätt att stabilisera ekonomin på kort sikt. Utgå från att AIK måste hålla i slantarna framöver, sedan hänger det på en kombination av sportsliga resultat, försäljningar av spelare och nya pengar från pigga investerare.

Om vi tar det sportsliga först så inledde man säsongen hyfsat starkt och är med i toppen trots två raka förluster och är kvar i cupen. Nye tränaren Mikael Stahre har fått okej styrsel på det manskap han har, även om klubben verkar vara i behov av en målskytt.

ANNONS
Tyvärr behöver AIK en rejäl guldkamp i fall det ska bli riktig fart på vändkorsen vid Råsunda , och pengar ska rasa in i rask takt.

Rysaren för AIK är att de tidigare lönsamma 08-derbyna inte är nära att dra folk i samma utsträckning längre, och sett till att rivalerna Djurgården och Hammarby krisar sportsligt så lär det dröja innan de återkommer. Allt stök i samband med matcherna har också skrämt bort intresserade.
Intäkter från publiken har varit grymt viktig för AIK, viktigare än för andra klubbar sett till att man har mest fans och en stor arena.

Sponsorintäkterna går ofta hand i hand med resultaten, men där har AIK gjort ett starkt jobb sett till den ekonomiska krisen. Man har tappat marginellt i intäkter om man ser till det första kvartalet 2009.
Men det vill till att klubbens varumärke inte skadas mer av oroligheter från läktarplats eller utanför arenor och som hänger samman med AIK-anhängare.

ANNONS

Frågan är sedan om det finns någon eller några rika personer som vill satsa pengar i AIK Fotboll AB ? Ledningen har klartecken för att ta in nya pengar i en nyemission (där man tar in pengar genom att sälja mer aktier) men det känns inte som rätt läge på de finansiella marknaderna.
Funkar nog bara om det är dagens storägare som pumpar in nya miljoner för att hålla liv i de gamla investeringarna i AIK. Kanske är det ett tvång i höst – för ett nytt 2008 har man inte råd med?

Riskkapitalbolaget Agent 03 är fortfarande delaktiga i AIK:s satsningar och var med och finansierade holländske backen Jos Hooiveld . Sedan tidigare har man del i Obolo , Burgic , Maanoja , Ortiz och ”Nisse” Johansson . Men under de senaste åren har bolagets affärer inte varit till belåtenhet och inte heller genererat överskott. Agent 03 och AIK:s tidigare sportchef Ola Andersson hade inte riktigt samsyn på slutet. Även om Agent 03 kan lägga in pengar så är det inget att bygga på.

ANNONS

Kan då en försäljning av spelare vara en väg för AIK att vandra? Ja, först och främst ska det ju finnas spelare som är tillräckligt attraktiva. De är inte så många i AIK 2009, tyvärr. Kanske är Ivan Obolo hetast. Han leder AIK:s poängliga och har ett kontrakt som går ut sommaren 2010. Ska han säljas till ett riktigt bra pris är det sommarens tranferfönster som gäller.
Vilket gör att man i så fall tappar sportsligt och inte har råd med en ersättare.

Problemet är dessutom att då ska Agent 03 ha en stor del av summan – och kanske blir det inte tillräckligt mycket över till klubben. Så förbannat bra har inte heller Obolo varit att en europeisk klubb betalar några enorma belopp för en snart 28-årig anfallare.
Alternativet för AIK är då att man måste förlänga Obolos avtal för att han inte ska försvinna utan betalning – vilket varken tillfredsställer klubben eller Agent 03. Det brukar kosta på att vara tvungen att skriva nya kontrakt.

ANNONS

Verkligen ingen rolig sits för den nya AIK-ledningen. Man skrev nyligen nytt kontrakt med Gabriel Özkan för att inte tappa honom och det kostade på, vilket ger mindre utrymme för andra.
Det är en radda spelare vars kontrakt går ut redan i höst: Djordjic , Örlund , Bojent, Pavey , Tjernström och Jonsson . Inte omöjligt att klubben släpper eller säljer någon eller några av dem i sommar för att minska kostnader och kanske ta in lite extra intäkter.

AIK-ledningen har det onekligen tufft, för den viktigaste frågan av alla handlar om en ny arena för klubben men under 2009 verkar det snarare som att ledningen måste lägga all kraft på att rädda klubben undan den ekonomiska krisen.
Blir det kraft och visioner kvar till att fixa ett slagkraftigt alternativ till den nya Nationalarenan ? Och hur bra blir laget som ska spela där?

ANNONS
Publicerad 2009-05-10 kl 22:53
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto