POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
11å

Lundh: Länge sedan Lagerbäcks segerbehov var SÅ stort

Jag struntar i hur Lars Lagerbäck formerar styrkorna på Råsunda. Seger är det enda viktiga. Hur det ser ut på planen eller på taktiktavlan är underordnat resultattavlan.


Förbundskapten Lars Lagerbäck leder Sverige i sin 50:e kvalmatch mot Ungern och han har ju mest haft triumfer under sina fem tidigare kval.

Imponerande på sitt sätt.

Fast gamla meriter räcker inte långt i fotbollsvärlden – du är inte bättre än din senaste seger.

Med tanke på att den kom i EM-premiären mot Grekland i början på juni och att det blivit en oavgjord på fyra matcher och bara tre gjorda mål efter det, så var det nog länge sedan förbundskapten Lagerbäck var lika pressad. Kan egentligen bara dra mig till minnes VM-kvalet borta mot Slovakien hösten 2000 som något liknande.

Då räddade Magnus Hedman jobbet till Lasse och Tommy Söderberg.

I dagsläget är det bara en seger mot Ungern som kan skapa lite lugn och arbetsro en månad till. För jag fattar att spelarna vädjar om stöd från publiken, för den har numera lätt att falla in i att bua och vissla när det inte är vasst nog.

Baksidan av att ha gått till fem raka mästerskap – just det är vardag numera.

Efter den senaste mejlskörden i svallvågorna efter 0-0 mot Albanien och sett till vad jag fick i somras efter att Lagerbäck & Co bugat ut efter Rysslandsfajten så inser jag att förbundskaptenens aktier inte är så högt värderade ute i folkhemmets stugor.

Även om han givetvis struntar i det – vittnar det om vad som kan välla fram om det blir ett nytt bakslag.

Folk är trötts på det risiga spelet och på att det är samma spelare hela tiden. De nya och färska måste överbevisa vad de kan och inte ens det behöver räcka särskilt långt. Jag kan köpa den sistnämda kritiken – för det känns inte som Lagerbäck velat testa så mycket annat.

Han är bestämd om vilka spelare som gäller för hans del.

För egen del har jag alltid tillhört falangen som i valet mellan resultat och utseende på fotbollen gått på det förstnämnda. En seger slätar över mycket i min värld, för det är trots allt till mästerskap man ska. Därför bryr jag mig inte om hur Sverige slår Ungern – bara att man gör det.

Självklart vore det grymt om Sverige kunde underhålla oss hela vägen till Sydafrika, men jag är inte så naiv att jag tror på det. Knappt ens brassarna spelar roligt längre.

Om det nu blir risigt spel OCH tappade poäng på Råsunda som gör att Sydafrika är än mer avlägset. Då kommer det att följas av ett ifrågasättande av förbundskaptenen. Det är förståeligt, men samtidigt måste förbundskaptenen få köra loppet helt klart – till VM 2010 eller till att VM-hoppet är borta.

Om det nu var fel av Lagrell och hans styrelse att behålla Lagerbäck en period till som förbundskapten så är det gjort – och inget att grubbla över.

Det är inte heller någon nyhet att förbundskapten Lars Lagerbäck alltid kör med ”the usual suspects” – det har varit hans linje från start och inget har ändrats. Väldigt få spelare har petats likt Alexander Östlund inför VM 2006.

I princip krävs det att man lägger av för att man inte ska bli uttagen längre.

Inte ens det hjälper alltid, se som Johan Mjällby haltade sig igenom träningarna i EM 2004 efter att han knappt ville hänga med. Firma Lagerbäck/Söderberg försökte få med Pontus Kåmark till VM 2002 fastän han sa att han inte kunde springa – och först när backen förklarade att han skulle nobba dem så avstod de.

Och de enda ändringar som sker hänger ihop med vad förbundskaptenerna tvingas till.
I kväll är det upp till hans trogna att leverera en vinst, för annars blir det ett tufft klimat att verka i för förbundskaptenen. Samtidigt kan han räddas av Ungern är än sämre än Sverige och borde vara ett lätt byte.

Slår vi inte ungrarna hemma är det nästan en kris i landslaget – och definitivt för Lagerbäck.

Spelarna är inte alls lika avhängiga på resultatet i kväll, eftersom för flera av dem kan det finnas en framtid även utan Lars Lagerbäck och för dem som faller ifrån så har de flesta varit med om en rad landskamper och mästerskap.

Självklart skulle de vara besvikna och deppade – men den store förloraren vore Lagerbäck.

Skulle han ens ha gett sig på det? För ett misslyckat kval skulle sänka en hel del av det andra han gjort, och alla mästerskapssortier skulle också dra ner betyget på honom. Även om förbundskapten Lagerbäck säkert inte tänker i de banorna.

Så för hans del fanns säkert inte en tvekan. Upp till spelarna att visa att han gjort rätt som satsat på dem och ett spelsystem de vill se – och det i kväll.

Publicerad 2008-09-10 kl 00:18
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå