Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Larsson är given i Lagerbäcks värld

CARSON. Sms:et var en gudagåva för Lars Lagerbäck.
Förbundskaptenen är svag för 37-åringen.
Kan inte se annat än att Henrik Larsson startar mot Portugal.

Det var dramatiskt värre när landslaget tränade i solskenet på det välklippta gräset i Carson en halvtimmes bilkrigande söder om de delar som gjort Los Angeles känt.
Först kunde Lasse Richt rapportera att Daniel Nannskog tappat en plomb och missade träningen för tandläkarbesök, och sedan snodde en kille en boll från svenskarna utan att landslagets polis Jan-Erik Hammarbäck reagerade.

På ena kanten forsade Patrik Anttonen fram och försökte få in bollen till en rätt slätstruken Denny Avdic och Mikael Dahlberg som slet för att visa sitt värde i landslaget.
Jag ska inte säga att deras chanser direkt blev påverkade av det sms som Lars Lagerbäck öppnade på hotellrummet i Manhattan Beach tidigare på morgonen.

Annat för tandläkarbesökande Daniel Nannskog som faktiskt visat klassen här i USA och som nu föll ett steg på rankningen. Kanske finns det ändå en plats för Stabaek-anfallaren mot Österrike?
Zlatan Ibrahimovic är ju trots allt inte med i laget och Johan Elmander är skadad och det borde ge plats till honom.

Jag är annars verkligen bakom att det är bra att Henrik Larsson är med igen. Särskilt sett till hur tunn anfallsbesättningen är just nu.
I den stöt som han var i fjol så tillför han något i ett svenskt landslag. Ingen av de andra anfallarna har ju kunnat knuffa ut honom - även om de kanske gnäller om att de inte får en chans att göra det.

Självklart ska Lagerbäck använda sig av Henrik Larsson om han nu spelar vidare. De bästa ska spela i alla lägen, och fortfarande är han en spelare som gör andra bättre.
Han har tappat lite distinkthet i avslutningslägen men jag kan inte se någon som är bättre.

Dock är det fascinerande att se Lagerbäcks förtjusning i ännu en gammal vapendragare. Att det var det besked han ville ha är det inget snack om.
I hans ögon kliver HIF-anfallaren rakt in i en svensk startelva mot Portugal, det kan jag sätta mycket på.

Dagen före sms:et hade Lagerbäck på ett sätt avslöjat sig själv i samtalet med oss journalister. Vi frågade om han hört av Henrik Larsson och förbundskaptenen sa nej.
Sedan sa han att han och Roland Andersson bedömer Larsson som vilken annan spelare som helst.

Kort därefter var det tydligt att dörren till landslaget inte bara var öppen för Larsson, den var vidöppen och Lagerbäck verkade beredd att göra både det ena och det andra undantaget.
Jag tror att få andra spelare kommit undan med att börja träna i slutet av januari efter att inte ha rört en boll sedan i mitten på november - nej, innebandybollar räknas inte - och ända vara aktuella mot Österrike i februari.

Tolka mig nu rätt, självklart får förbundskaptenen göra undantag, så är det i alla fotbollslag och även i livet i övrigt och det kommer nog aldrig att ändras.
Men den typen av handlingar får konsekvenser.

Jag vet att en del av de andra anfallarna kved redan i våras när Larsson plötsligt klev in i landslaget och EM-truppen igen. Vilka? Ja, det är bara att kolla vem som trillade ur startelvan och i stället hamnade på andra platser när Sverige spelade under EM-slutspelet.
De blir inte gladare nu heller.

Onekligen en delikat situation för förbundskaptenen, där en satsning på en 37-åring kan stoppa utvecklingen av en del andra anfallare. När är hans bäst-före-datum passerat? Kan Lagerbäck bedöma det sett till hans förtjusning i gamla och beprövade krigare.
Många spelare (Kåmark, Mjällby) har vittnat om att de varit efterfrågade trots att de inte kunnat spela.

Också en ödets ironi att Larsson själv blivit det som fick honom att hota med att sluta i landslaget under Tommy Svenssons sista tid som förbundskapten.
Då var Martin Dahlin och Kennet Andersson alltid var givna, oavsett vad Larsson gjorde, nu är det Elmander och Rosenberg som vill att gubben lägger av.

Rätt eller fel avgörs som alltid av resultat. Tar Lagerbäck Sverige till VM i Sydafrika 2010 kommer ingen att ifrågasätta satsningen på Henrik Larsson.
Annat om VM-kvalet strandar, då blir satsningen på Larsson säkert ifrågasatt. Kan dock inte säga att det känns fel med Larsson i Porto.

*****

Trafiken i LA gör att jag undrar hur det kan vara kris för fordonsindustrin. Det är som vanligt ett krig och när som helst väntar jag mig Michael Douglas från "Falling Down".

*****

Adam Johansson kör vidare som vänsterback. Han ser obekväm ut. Minst sagt.

*****

Elfsborgs kap Martin Ericsson är grym när han kommer i skottläge. Han känns som en trolig anfallare mot Mexiko. Ihop med Nannskog givetvis.
Varken Avdic eller Dahlberg kan utmana.

Publicerad 2009-01-26 kl 22:35
Annons
Annons
Annons