Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Låt klubbarna bestämma om bolagisering

Svenska fotbollsklubbar behöver inte vara rädda för att Berth Milton tar över dem i minst två år till. Vad skönt.
De lär slippa Champions League också.

I den härliga svenska idrottsfamiljen har nu Riksidrottsstyrelsen – helt enkelt idrottens regering – under ledning av den alltid pigga och glada Karin Mattsson beslutat sig för att stoppa fotbollen och hockeyns önskan att förbunden själva ska få bestämma om ägandeförhållanden i klubbar.

I grunden handlar det om 51-procentsregeln. Den som betyder att en klubbs medlemmar alltid ska äga minst 51 procent av makten i eventuella bolag som klubben bildar - och därmed blir mindre intressant för eventuella riskkapitalister.
Roman Abramovitj kan aldrig bestämma över exempelvis Kalmar FF – hur många miljarder han än lägger in.

Delar av fotbollens företrädare och även hockeyns dito hoppades att svensk idrotts riksdag – Riksidrottsmötet - i maj i vår skulle rösta igenom deras motion om att specialförbunden själva skulle bestämma över 51-procentsregeln.
Så om fotbollsförbundet ville öppna för investerare i elitklubbar och därmed ändra på 51-procentsregeln så skulle man kunna göra det.

Men nu har RS och Mattsson i toppen av den svenska idrottsfamiljen meddelat att man vill skjuta upp beslutet, minst till nästa Riksidrottsmöte om ytterligare två år.
Alltså till 2011.
Anledningen är de vill fundera och utreda frågan ännu en gång.

Tänk, det har bara gått tolv år sedan svensk idrott släppte in bolagisering med den begränsande 51-procentsreglen.
Så jag fattar att man saknat tid till fundering.
Nej, förlåt, jag ska sluta ironisera.

Det är naturligtvis fel att förbunden inte själva äger frågan. Det är knappast bob och rodel-förbundet eller bowlingförbundet eller bouleförbundet som ska bestämma om fotbollsförbundet ska ändra på sina ägarregler.
Men i dagsläget väger bouleförbundets röst lika tungt som fotbollsförbundets och därför blir det inget.

Jag kan inte se varför inte medlemmarna i svenska fotbollsklubbar ska få besluta om hur de vill göra. Om de vill släppa in andra ägare.
Alla behöver inte gå den hyperkommersiella vägen och bli ett nytt FC Köpenhamn eller tas över av Roman Abramovitj eller Berth Milton.

Det finns en annan väg, som Bröndbys där medlemmarna ändå har ett starkt inflytande via en fond och där man kombinerar det med mer affärsdrivande verksamhet, samt behåller en stark breddverksamhet.
Om man nu känner att kapital krävs för att utveckla elitverksamheten och bolagsformen är den bästa ur skattemässig synpunkt.

Just 51-procentsregeln är ett skäl till att svenska klubbar har svårt att konkurrera mot danska och norska rivaler.
Visst, den danska skatten hjälper Bröndby och FC Köpenhamn – men de är också mer affärsmässiga och drar lättare till sig kapital tack vare att de är fullskaliga bolag.

Om nu svensk klubbfotboll lättare ska kunna ta in pengar till satsningar på talangutveckling, spelarförvärv och arenor är det ett måste att ta bort 51-procentsregeln.
Vilken investerare sätter in miljoner för att sedan låta någon annan bestämma över hur pengarna ska hanteras? Ja, ni fattar själva – egentligen ingen.

Att man nu skjuter upp det beslutet i minst två år till är inte något som gynnar svensk klubbfotboll.
Tyvärr är det endast klubbar utanför Sverige som kan jubla över det.

Publicerad 2009-03-06 kl 15:28
Annons
Annons
Annons