Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Lottningen gav en gnutta EM-hopp

EM-slutspel är inget för blåbärslag.
Därför är Sveriges grupp något att njuta av – se bara på Danmark.
Svenska EM-hoppet lever.

Vi kan inte boka Sergels Torg. Det är inte dags att reservera en division JAS för att möta landslagets flygplan.
Det är långt ifrån något festläge för det blir Spanien eller Italien i en kvartsfinal, men hoppet om en häftig EM-sommar fick mer luft efter lottningen i Kiev.

Även om jag fortfarande kan avundas Grekland, som ju blåst EU genom åren, och nu tråcklade sig ner i en grupp man bara kan drömma om, så gjorde Zinedine Zidane rätt när han tryckte ner Danmark i ”Dödens grupp” och Kroatien med Spanien och Italien.
För sett i det perspektivet är Ukraina, England och Frankrike en jackpot.

Ja, jag vet, Sverige ska spela om det först och inleder EM mot Ukraina på ett kokande Olympiastadion i Kiev innan man tar sig an England och Frankrike.
Naturligtvis är det inte så att Erik Hamrén joggar ur den gruppen till kvartsfinal men till skillnad mot danskarna så har Zlatan o Co chansen.

När jag var liten kände jag inte till mycket om fotboll i Kiev men Dynamo och Oleg Blochin gick inte att missa och han vräkte in mål för sitt Dynamo och Sovjet.
Att Blochin nu är förbundskapten för andra gången och blev paniktillsatt i våras säger det mesta om landslaget status.

Lägg till Andrej Tjevtjenko, som passerat mer än ett bäst-före-datum, fortfarande är aktiv så inser man att Ukraina aldrig hade varit i EM om det inte var så att landet arrangerar mästerskapet 2012.
Trycket på landslaget kommer att vara enormt när man möter Sverige i EM-premiären och det gynnar det gulblåa landslag som leds av Erik Hamrén.

England utan Wayne Rooney är en okej lott även om Fabio Capello är en cynisk jävel som har en förmåga att få sina lag att vinna. Negativt är också att Joe Hart gett England den målvakt man saknat.
Blir en öppen historia med traditionens makt och till den matchen måste väl Zlatan Ibrahimovic tända till.

Frankrike är fortsatt en gåta som Laurent Blanc ännu inte kunnat lösa. Den franske lagkaptenen från triumfen från 1998 för ”les bleus” tog över som förbundskapten efter haveriet i Sydafrika och haveristen Raymond Domenech och skulle ena landslaget och få det att lyfta.
.
Även om man tog sig till EM-slutspelet så var det precis mot Bosnien. Det kryllar av talang och erfarenhet och vilken förbundskapten skulle inte vilja ha Ribéry, Benzema, Nasri, Abidal, Evra och så vidare.
På papperet har Blanc ett landslag som kan vinna EM – men det är på papperet.

Naturligtvis blir det oerhört svårt för Sverige att ens ta sig vidare ur gruppen. Det krävs att Erik Hamrén får ett landslag där de tongivande spelarna är formtoppade och att man slipper skador.
Lägg till att han måste lösa problematiken med Zlatan Ibrahimovic och se till att han inte bara är sugen utan visar det också.

Om man sedan tar sig ur gruppen väntar lag som Spanien, Italien eller Kroatien i en kvartsfinal, så den där medaljen som Erik Hamrén tagit sikte på bör han inte fundera på i första taget.
Men med 20 000 svenska fans i ryggen i Kiev kan det bli en häftig sommar – och det är tillåtet att drömma.

Publicerad 2011-12-02 kl 22:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons