Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Lundh: Lyxfällan nästa för Malmö FF?

10å

Krisen är akut i Malmö FF.
Trettio miljoner back.
Ett felaktigt vd-val gav extra fart utför.

Malmö FF har varit snett på det ekonomiskt under lång tid, vilket man delar med en hel del andra klubbar, och på fredagen blev det uppenbart att det är ett gäng strutsar som lett mästarklubben.

ANNONS
Trettio miljoner minus efter SM-guldet. Kan de inte vanlig hushållsekonomi?

Tänk att presentera detta resultat samma dag som MIF Redhwaks tar in 70 miljoner kronor från sonen Stenbeck. Undrar vilket lag som får svårast att jaga sponsorer efter detta?
Hmm, ska jag langa in stålar i en klubb som tokblöder eller i en som precis fått en injektion av en miljardär?

På fredagens presskonferens tog vd:n Pelle Svensson ansvar för situationen i MFF och avgick. Helt rätt. På en dryg månad har mästarklubben gått från tio miljoner kronor minus till trettio miljoner, och det går inte att utesluta ytterligare uppsägningar.
Det är drygt ett halvår sedan Malmö FF senast genomförde ett sparpaket.

Förstår att en del MFF-fans är chockade, de har ju inte velat höra på den trista versionen, och man kan väl lugnt säga att det är på sin plats att undra: hur kan man på en dryg månad upptäcka att förlusten för år 2010 ökat med 200 procent? Rätt skakande hur dålig koll man har.

ANNONS
Att Pelle Svensson är ansvarig för det går inte att komma undan.

Det är givetvis sorgligt att han är sjuk och därmed inte hanterat jobbet, men det är hans ansvar att varsla i tid om att det inte går, att han inte kan läsa och att man glömmer spelarbonusar och så vidare.
Nu sitter klubben i ett riktigt taskigt läge inför förhandlingar om att få in kapital, och även om man på papperet har tillgångar, så är naturligtvis kontanterna begränsade. Och detta efter ett år då man fyllde hundra år, hade en ny arena och vann SM-guld.

För knappt tre år sedan tillträdde Pelle Svensson jobbet som vd efter en chefskarriär i SAS, Connex och Alstoms. Dåvarande MFF-basen Bengt Madsen talade lyriskt om Svensson när han presenterades och sa att han hade ”stort ledarskap nationellt som internationellt” och ”kraft, mod och styrka att klara motgångar som medgångar”.

ANNONS

Själv talade Svensson om att han efter en lång karriär som chef ville göra något viktigt, men flikade in sin överraskning över att ha fått frågan: ”Trodde det var Dolda kameran eller Blåsningen eller nåt sånt! Eftersom jag alltid varit MFF:are själv så trodde jag faktiskt det - att det var nån som drev med mig.” Inte så kul att läsa i dag.

Tyvärr valde Malmö FF fel, även om man tog hjälp av ett hedahuntingföretag. Klivet från resebranschen och tågbranschen till ett vd-skap i Malmö FF blev alldeles för stort. Utan kunskap om elitfotbollens speciella krav så blev uppdraget honom övermäktigt – det går inte att vara effektiv vd om man måste fråga om ALLT – och han fick inte heller ordning på Swedbank Stadions ekonomi.

Man måste ställa sig frågan hur man kan misslyckas så med Stadion? Varför har man inte fått fart på event-delen? Har man ens anställt rätt folk att driva den? För MFF satsade sitt kapital i arenan och har inte fått tillbaka utan bara förlorat mer. Där är ett stor fel.

ANNONS
Träffade Percy Nilsson i våras som dömde ut sättet MFF jobbade, och pekade sedan på en radda åtgärder som han gjort men inte fotbollsklubben.

Naturligtvis är inte allt Pelle Svenssons fel. Krisen kommer till stora delar från en systemkris i fotbollen – som finns över hela Europa - där spelarna har för höga löner under för lång tid och därmed har klubbarna dragit på sig för stora kostnader.
Oavsett om intäkterna öka för publik, sponsorer och tv-sändningar så går mer ut till nya spelare och löner.

Det är otroligt att vanligtvis skickliga företagare sitter i styrelser och tar beslut om de aldrig gjort i sina egna företag. Tyvärr har vi sett det så många gånger, och i en radda klubbar i Sverige och inte sällan flera gånger
Örgryte, AIK, Hammarby, Landskrona, Helsingborg, Malmö, Norrköping, Djurgården och så vidare.

ANNONS

Att de aldrig lär sig. Jag har länge tyckt att man skulle införa ett körkort för att sitta i styrelsen för en idrottsförening. Lyxfällan måste in och lära dem enkel hushållsekonomi. Trots allt kan bara ett lag av 16 vinna SM-guld, men det är otroligt nog många som sätter ribban högt och rustar därefter och funderar aldrig på slutnotan.

Tänk att för bara tio år sedan var Malmö FF tvunget att skriva upp värdet på klubblokalen Kulan och låna pengar av rika Malmöbor för att klara elitlicensen. Sedan sålde man Zlatan Ibrahimovic och dåvarande kassören trodde att MFF aldrig skulle få problem igen. Jo, tjenare.

Att Malmö FF skickligt och dyrt sålt spelare ända sedan Zlatan 2001 har hållit krisen på avstånd men det var väntat att den skulle hinna i kapp klubben.
Internt har en del vetat om att krisen skulle komma, men Pelle Svensson har kört sitt eget spår och naturligtvis är det svårt att få gehör för domedagen. Det är alltid lättare att säga att allt går och att allt rullar på.

ANNONS

Givetvis har Bengt Madsen och hans gäng också ett ansvar, kostnaderna för klubben och truppen dök inte upp mellan 8 december 2010 och fredagen 27 januari 2011. De har hela tiden klarat sig på att efter Ibrahimovic kom Markus Rosenberg, Afonso Alves, Ola Toivonen men när pengaregnet ute i Europa slutade falla så torkade till slut den källan också.

Och när det slutade rinna då var Malmö FF lika flexibelt med sina kostnader som en gammal och trög industri. Vilket gör att man kan gå från att vara den rikaste klubben i Sverige till en som har det minst sagt tufft på kort tid.
Påståendet att detta inte ska påverka det sportsliga är lika sant som att Elvis lever – och det är synd att man inte talar sanning i krisen.

Är Ray Ranson räddningen? Ingen aning, vet bara att den förre backens hedgefond, som gjort sig en förmögenhet i fotbollsaffärer, har varit i kontakt med Malmö FF.

ANNONS
Inget snack om att det blir raka affärer om man gör en uppgörelse med SISU Capital och det kanske är en fördel så att ingen känner sig blåst när en del av vinsten (en stor, kanske?) för framtida Zlatan-affärer hamnar på en kanalö.
Publicerad 2011-01-28 kl 12:53

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto