Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Med Zlatan i laget kan man våga

SALZBURG. Fyra allsvenska spelare från start.
Åtta i laget 30 plus, inklusive den kritiserade Daniel Andersson.
Imponerande mod av Lagerbäck - men han har ju Zlatan i bakfickan.

Ett inkast. Lite avancerande. Ett väggspel. Lite mer avancerande med bollen. Ett skott. Ett mål.
Tänk så enkel fotboll kan vara.
Tänk så otroligt magisk fotboll kan vara.

Snacka om att frälsa en nation. Snacka om att förlösa ett helt land. Hoppandet från Sverige kändes nästan ända ner till Salzburg.
Och att Zlatan själv var lättad kunde man se på hans firande.

Det var så underbart härligt att se honom springa i väg efter att ha gjort ett nytt, sådär obeskrivligt mål som de flesta av oss bara drömmer om eller gör på Fifa Playstation.
"Ibra" gör dem gång, på gång, på gång - även om det nu dröjt i landslaget.

Såg så förbannat enkelt ut när Zlatan Ibrahimovic bara tog bollen, passade, tog emot och sedan tryckte upp den i bortre krysset bakom Nikopolidis.
Så bryter man en måltorka. Så agerar en världsartist.

För ska vi vara ärliga hade Zlatan haft en landskamp som inte tillhörde hans bästa. Han såg hämmad ut av skadan. Som om han inte litade på knät. Ändå går han in och gör lite som han vill i en sekvens - och avgör matchen.

Nu fattar vi alla varför Lasse Lagerbäck kör med Zlatan på plan trots att det är uppenbart att han inte är hundra.
En sådan anfallare är skillnaden mellan kvartsfinal och midsommar i Sverige.
Det målet knäckte grekerna.

Jag gissar att alla vi som var på Wals-Siezenheim denna ljumma kväll, och alla ni som var hemma med polarna eller på krogen eller i Kungsan eller någon annanstans förenades i samma underbara känsla.
Det var som om tiden stod stilla - och sedan satt bara skottet där.

En stund senare klev Zlatan av planen. Mission accomplished.
Han behövde spara knät, men Lagerbäck hade fått det där målet som kan betyda att vi lite smått kan börja snegla på kvartsfinal under midsommarhelgen.

Fast frågan är hur många spelare som är spelklara då, eller rättare sagt på vägen fram dit. I slutet av matchen var det som en sleten gammal deckare av Agatha Christie - där det såg värst ut för Christian Wilhelmsson. Frågan är om EM inte är över för en spelare som var bland de bästa.

Dessutom hade Niclas Alexandersson problem och fick gå av, Henrik Larsson ville byta de sista 20 minuterna för han var sliten och även Daniel Andersson såg ut att ha kramp.
För det är tätt på given i EM - redan på lördag väntar Spanien.

Det blir extremt svårt, dels därför at värmen är värre vid 18-tiden och Spanien är ungefär 1000 gånger bättre än Grekland.
Bland annat så anfaller ju spanjorerna - och det med spelare i världsklass.

Visst, det är lätt att baissa Sveriges insats, och konstatera att det var EM:s sämsta lag som vi slog sett till hur Otto Rehagels grekiska lag uppträdde.
Fast tre pinnar är mycket värt - nu kan oavgjort mot Ryssland räcka nu till kvartsfinal och det ska vi bara fixa. Allt hänger givetvis på lördagens matcher.

Och fortsätter Zlatan på det här sättet så behöver det inte stanna i kvartsfinal. För med en sådan matchvinnare och en målvakt som håller nollan kan det bära långt.
Se bara på grekerna - de vann EM med mindre är det.

*****

Jag ska villigt erkänna att jag kritiserat Lasse Lagerbäck tidigare för att hans brist när det gäller att förnya landslaget. Men han kör sitt rejs och då är det bara att spela av EM och se var hans linje tar oss. Som det ser ut nu: mot kvartsfinal.
Måste också säga att jag beundrar hans mod att hålla fast vid sin linje och starta med fyra allsvenska spelare och åtta spelare som är 30 plus. Att dessutom tro på Daniel Andersson till skillnad från de flesta svenska fans och återigen ignorera Kim Källström. Ingen kan anklaga Lagerbäck för att vara populist. För timmarna före avspark brann det i mejlen av alla som rasade mot hans startelva.
Fast det är klart, har man en spelare som Zlatan på planen är det kanske inte underligt att man vågar packa mittfältet och vänta på magi.

******
Ända sedan lottningen i december har Grekland målats upp som ett nästan omänskligt motstånd. Inte nog med att spelarna är stora och tunga, de leds av en av världens vassaste förbundskaptener och dessutom spelar de extremt cyniskt och fult.
Ja, ja, när det väl var match var det inte så imponerande.
Om Sverige inte vunnit EM-premiären mot Grekland är jag övertygad om at spelarna grämt sig något alldeles väldigt.
För grekerna grisspelade bara - och saknade spets.
*****
Svenska fans är lika bra som de skotska.
Bättre betyg kan man inte få.
Att se den gula muren som sjunger är underbart.
******
Att Petter Hansson sedan fick avgöra helt med att dubbelknäa in bollen till 2-0 efter att Henrik Larsson frispelat Ljungberg som missade var lite typiskt.
Mittbacken gjorde ingen vass landskamp - men kunde gröta in 2-0.
Lite flyt behöver man i mästerskap.
******
Henrik Larsson. Vilken man. Snart 37 och så är han en av de bästa - och kör 90 minuter.
Två assist dessutom.

*******
Hatet som vällde fram mot Daniel Andersson inför avsparken är för djävligt. Han tar väl inte ut sig själv utan han ställer upp.
Insatsen över 90 minuter var ett fulfinger till dem som sågade honom.

Publicerad 2008-06-11 kl 10:44
Annons
Annons
Annons