Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Messi är ett stycke levande historia

I världshistorien finns tillfällen där alla vill ha varit på plats.
Barcelona-Arsenal är ett sådant.
Inte för matchen – utan för artisten Lionel Messi.

Liten. Tunn. Och blyg. Ibland är det svårt att fatta att Lionel Messi på egen hand kan avgöra matcher mellan lag som består av idel världsspelare, nåja, kanske inte Silvestre, men annars.
För det heter ju alltid att fotboll är en lagsport och att en spelare inte gör ett lag. Särskilt inte på den högsta nivån som en avgörand kvartsfinal i Champions League är.

Så fel det är att påstå något sådant, ta bara den makalösa uppvisning argentinaren Lionel Messi stod för på Camp Nou när Arsenal skickades hem efter att ha förlorat med 4-1.
Messi stod för alla fyra Barcelonamål och utöver det bjöd han på så många otroliga insatser i form av dribblingar, tunnlar och andra möjliga och omöjliga konststycken med bollen.

Ja, till och med Arsenals fans måste ha insett klasskillnaden och bockat och bugat och tackat för artisteriet. Jag har aldrig upplevt något liknande.
Det ska inte vara möjligt att dominera så i dagens fotboll. Det borde vara omöjligt.

Messi tryckte in 1-1 med kraft och teknik, fixade 2-1 genom att lyfta in ett läge som han själv skapat, chippade in 3-1 efter att ha löpt sig fri i djupled och 4-1 fixade han efter en räd där han utnyttjade sig egen retur.

Magiskt. Mäktigt. Majestätiskt. Makalöst. Messi, helt enkelt – och det gånger fyra. Något som alla på plats på arenan i Barcelona i kväll kommer att minnas resten av sina liv. En kväll man kan berätta om gång på gång på gång.

Även om arenan tar närmare 100 000 så kommer nog betydligt fler än så i framtiden dra storyn om när de såg 22-åringen från Rosario i Argentina visa att han inte bara världens bäste spelare just då – utan även visa sig vara i klass med Pelé, Maradona, Cruyff, Ronaldo och andra storheter i fotbollens historia.

Vet inte hur många gånger jag hört eller läst om folk som sagt att de såg en okänd Bruce Springsteen på Konserthuset i Stockholm i mitten på 1970-talet. Det var ett sådant tillfälle där alla vill ha varit på plats för att ha bevittnat ett historiskt tillfälle. Eller när man var i Palo Alto 1994 för att se Thomas Ravelli rädda en straff och så vidare.

Nu gör ju tekniken att vi är många hundratals miljoner som sitter framför våra tv-apparater och bara förundras över uppvisningen och kanske nynnar på Just D:s ”Hur e d möjligt? Man frågar sig gång på gång – hur e de möjligt?”

För Lionel Messi gjorde långa stunder som han ville. Det gav rysningar att se honom varje gång han tog bollen och gick till attack mot Arsenal. Det gick att känna skräcken i Arsenals backlinje ända till min tv-soffa.
Känslan var att inget var omöjligt…och hade Messi nu efter matchen aviserat att han skulle gå på vatten hade jag inte satt emot.

Visst är det omöjligt att värdera spelare när man ställer dem mot andra tidsepoker. Lionel Messi har ju inte vunnit något VM exempelvis.
Samtidigt har fotbollen har ju gått fram något otroligt på flera områden och konkurrensen från hela världen är något helt annat i dag – och att vinna Champions League måste vara i klass med en VM-titel.

Ändå kommer jag inte utnämna Messi till världens bäste spelare genom alla tider, helt enkelt för jag inte kan utnämna någon till det. Fast det är ingen tvekan om att Messi tillhör de bästa i världen och det både i dag och historiskt sett, och inget talar för att han kommer att sluta bjuda på uppvisningar.

*****

José Mourinho tog Inter till semifinal i Champions League efter en klassiskt disciplinerad italiensk insats i Moskva.
Imponerande, minst sagt.
Det blir en häftig semifinal mot Barcelona med all laddning kring Zlatan Ibrahimovic och Samuel Eto’o.

*****

Arsenal saknade naturligtvis Cesc Fabregas och en del andra tongivande spelare, men det hade inte spelat någon roll sett till hur bra Messi var.
Och även Barcelona saknade ju en del spelare.
Arsenal ska verkligen inte skämmas över att förlora mot FC Messi på det här sättet, det hade varit en bragd om London-klubben tagit sig vidare.

*****

Vem vill inte se El Clasico på lördag efter det här konstverket? Såg Real Madrids spelare det här?

*****

Svårt att inte ha FC Messi som favorit till Champions League-titeln efter det här.

*****

Manchester United är mer beroende av Wayne Rooney än vad Barcelona är beroende av Messi. Därför blir det tufft i returen mot Bayern München där det krävs vinst – och det är svårtippat.
Om United åker blir det semifinaler utan engelska lag, det har inte hänt på ett gäng år.

*****

Är däremot rätt övertygad att Lyon slår ut Bordeuax och tar sig till semifinal. Kul för Kim Källström och då får vi två svenskar i semifinal.

Publicerad 2010-04-07 kl 08:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons