Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Överstepräst Sundhage försätter Sverige i trans

HALMSTAD. Sverige gjorde processen kort med Island.

Tyskland nästa.

Och ett läge där Sundhage o Co har allt att vinna – istället för ha allt att förlora.

Pia Sundhages ärevarv på Örjans Vall efter triumfen mot Island var talande för förbundskaptenens känslor. Äntligen kunde hon släppa loss. Det var ren, skär och okontrollerbar glädje efter 4-0 och en plats i EM-semifinalen.

Inför EM-kvartsfinalen mot Island mådde Sundhage dåligt bara av tankarna på att förlora matchen mot ett svagare motstånd, och se hur Sveriges EM-kampanj skulle ta slut på ett snöpligt vis. För då hade hemma-EM inte blivit den där riktiga vrålsuccén.

Pia Sundhage lugnade ner sig med att lyssna på sina egna låtar och koncentrerade sig på att skicka rätt signaler till spelarna. Kroppsspråket är viktigt och det är avgörande att den högste ledaren inte darrade inför uppgiften mot att slå Island i ett läge där man hade allt att förlora.

Så det var inte underligt att Pia Sundhage inte kunde kontrollera sig själv efter slutsignalen och gav sig i väg på ett galet ärevarv. Runt om landslagets överstepräst rådde då rena Maranata-stämningen på läktarna och det var många som talade i tungor efter att ha sett Sverige gå på knock mot Island i en rivstart.

Marie Hammarström drog in 1-0 efter mindre än tre minuters spel och spelarna slog inte av på takten efter det och hade 3-0 efter 19 minuter efter att Lotta Schelin passat fram Josefine Öqvist till 2-0 och sedan var det ett skolboksanfall med Caroline Seger, Kosovare Asllani och där Schelin satte 3-0.

Där var kvartsfinalen över och landslaget kunde gå ner en del i tempo och intensitet och spela av matchen i avvaktan på att se vilka som skulle vänta i onsdagens semifinal. Visst, man skapade chanser nog för att göra sex, sju mål men man ville hellre göra det snyggt och då brast det och det är förlåtet.

När Sverige hade problem med Danmark så var varken Caroline Seger eller Lotta Schelin i slag, men det var annat mot Island. Då var stjärnorna i toppslag och dessutom var Asllani tillbaka på sin höga nivå efter skadan och Marie Hammarström gjorde sin bästa insats i EM och i den kvadraten gick Island under med man och allt.

Samtidigt är det svårt att bedöma Sverige. Hur bra är landslaget? Ja, det är omöjligt att svara på eftre att man krossat Finland och Island och sedan spelat bort ett B-betonat Italien. Däremot hade man svårigheter mot ett danskt landslag som stannade på två poäng.

Å andra sidan kan Sundhages landslag göra mer än att krossa sitt motstånd och efter att man skakat av sig premiärnerverna så har man smällt in tolv mål på tre matcher och blott släppt in ett mål i en redan avgjord match mot Italien.

Tyskland har inte sett ut som Tyskland under EM och även om det finns en rad exempel på hur svårt Sverige haft (EM-finalen 2001, VM-finalen 2003, OS-bronsmatchen 2004, OS 2008) så är det upplagt för att Sundhage kan skicka ut dagens tyska landslag.

Sverige har fått sina stjärnor i toppslag och Schelins effektivitet är i världsklass och nu hittar hon och Asllani varandra hela tiden, och det måste skrämma en trög tysk backlinje. Lägg till kvicka spelare på kanten och kanske en nyvaknad Antonia Göransson kan vara med? Det svenska anfallet är möjligen det bästa försvaret på Gamla Ullevi?

För det som oroar är att den svenska backlinjen ser darrig och osäker ut och bjuder på en del enkla misstag, och varken Charlotte Rohlin eller Sara Thunebro är i toppslag och sedan är Nilla Fischer ännu inte fullt omskolad. Risken är att ett vassare motstånd kommer att utnyttja det slarv som vi trots allt sett några gånger.

Även om Tysklands förbundskapten Silvia Neid försöker vräka över favorittrycket på Sverige så är det en semifinal där Sundhage o Co har allt att vinna. Med 16 500 fanatiska fans i ryggen så bådar det gott inför att kunna springa ut med en känsla att ha allt att vinna, det passar landslaget bra,

Pia Sundhage pratar om att hon och spelarna lever sin dröm och att de älskar det här läget. Bara att visa det då på onsdag kväll, så att det kan bli en stor högmässa på Friends Arena på söndag och där hela Sverige kan följa överstepräst Sundhage.

***

Stämmer det att Island avrättade sin guldfisk efter förlusten?

***

Smart drag att öppna Friends Arena i steg och sett till att få drag på biljettförsäljningen. Över 40 000 sålda nu och mot 50 000. Undrar hur många som går om Sverige inte når finalen?

***

Kan Danmark göra som Peter Schmeichel o Co gjorde i EM 1992? Då ett danskt landslag blev blixtinkallat till EM i Sverige efter att Jugoslavien stoppats från spel och det slutade med ett danskt EM-guld.

Danmark hade i det närmaste åkt ur årets EM men blev inlottat och kan spela avslappnat mot favorittippade Frankrike. Nej, det ska givetvis inte gå att skrälla i Linköping måndag kväll men det bir spännande att se.

***

Lotta Schelins effektivitet är strålande efter att hon hittade rätt mot Finland.

***

Norge vs Spanien. Två extrema fotbollsideologier ställs mot varandra i Kalmar och frågan är om inte den norska enklare och rakare fotbollen räcker till triumf?

Publicerad 2013-07-22 kl 10:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons