Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Lundh: Rätt av Moa Svan att inte vara nöjd - men perspektiv är viktigt

Aldrig nöjd är ett motto som både är beundransvärt och jobbigt. Moa Svan siktar med rätta högt. Ändå går det inte att runda VM-explosionen från stapplande steg i Kina 1991 till Kanada 2015.

I helgen drar VM i Kanada i gång och för första gången är det 24 nationer som gör upp om att få hissa pokalen i Vancouver 5 juli. Den söndagen kan man också räkna med tiotals miljoner tv-tittare världen över som följer dramatiken och över 50 000 åskådare på BC Place.

Det är rätt svårt att fatta att det första riktiga internationella mästerskapet för damer var EM 1984 och det första VM-slutspelet gick i Kina 1991. Då spelade man under två veckor i november i Guangdong efter ett test som Fifa gjort tre år tidigare där landslag bjudits in.

Inte heller fanns något riktigt VM-kvalspel utan de europeiska lagen som fick delta i VM tog sig till Kina för att de nådde längst i EM-slutspelet i Danmark i juli samma år. Likadant var det med de andra lagen som via olika regionala mästerskap tog en plats i det första världsmästerskapet.

ANNONS

Det känns också rätt overkligt att under VM 1991 – för blott 24 år sedan - så var matcherna bara 80 minuter långa och även efter turneringen tvekade man huruvida man skulle gå upp till 90 minuter. Var det exempelvis rätt att spela med en boll som var lika stor som herrarnas? Frågorna var många.

Sverige deltog i premiär-VM och tog hem ett VM-brons efter 4-0 mot Tyskland men det var USA som vann VM och det efter en final mot Norge som inte ens gick på tv. Turneringen hade en ynka sponsor i M&M och det hette ”M&M Cup” men det var knappast tal om några prispengar för det vinnande laget heller.

Fast damfotbollen har inte tittat tillbaka, tack vare satsningen på VM i Kina fick man kliva in i OS till Atlanta 1996 och för varje mästerskap som följt har man tagit kliv. Senaste VM i Tyskland så hade man över 400 miljoner tv-tittare, tolv tunga sponsorer, bra drag på läktarna och satte i finalen Twitter-rekord.

ANNONS

Även om man inte ska vara nöjd kan det vara nyttigt med perspektiv och det är häftigt att se hur VM i Kanada är ett tecken på hur damfotbollen med rätta flyttat fram positionerna och fortsatt med et. Inte bara spelet som utvecklats utan även allt runt om kring turneringen har lyft och det är kul att se.

Bara det att Fifa sett värdet i att låta turneringen växa och att 24 nationer är med. Alla som klagar på att det kommer bli en del stora resultat, jo, men i VM i Brasilien i fjol så slog Tyskland med 7-1 och ingen påpekade att det var en risk för VM för herrar. Så har det alltid sett ut när man utökat.

Åtta VM-debutanter innebär givetvis att det kommer att vara en del länder som knappast är redo men det är ett måste att kliva på och bjuda in fler i fall det ska kunna växa. Det är ett dilemma som fler sporter än fotbollen brottas med, men det är klart att det får intresset att växa globalt och det är rätt väg.

ANNONS

Fortfarande finns mycket att ta in. Ta bara att prispengarna, som först infördes 2007, fortsätter att stiga och men ännu är det naturligtvis oerhört långt kvar till herrarnas VM där lagen i Brasilien 2014 delade på 3,2 miljarder kronor, så har det gått från två procent av det till 3,3 procent och 115 miljoner kronor.

Ja, det är för stor skillnad men det speglar också att herrfotbollen är mycket starkare på marknaden. Varför är det så? Det finns det naturligtvis många förklaringar till och även om Fifa kunde varit generösare så går det åt rätt håll och ju mer vi belyser det och diskuterar det ju större chans är att utvecklingen ökar takten.

Damfotbollen har trots allt bara behövt cirka 24 år för att nå betydligt längre än vad herrfotbollen tog sig mellan 1930 och 1954. Inget talar för att utvecklingen kommer att avstanna, snarare är det så att ett VM med 24 länder gör att det blir intressant att sponsra och följa.

ANNONS

I Sverige har det ändå debatterats en del efter först SVT-experten Frida Östberg ifrågasatte TV4:s satsning på VM i Kanada. Något komikern och sportjournalisten Moa Svan fortsatte med i samband med att hon släppte sin bok ”Det riktiga landslaget” och sedan skrev om att bevakningen av landslaget är pinsam.

Moa Svan har sedan fått ett rejält genomslag i olika medier och fått driva sin tes. Även om jag inte håller med om att bevakningen av Sundhage o Co är pinsam eller köper alla grepp som tas för att visa hur dåligt det är, så är det givetvis nyttigt att vända blicken och granska vad man själv gör och hur man själv jobbar, och även hur de företag man jobbar för agerar.

För man ska inte vara nöjd bara för att utvecklingen gått framåt. Perspektiv är dock både nyttigt och bra för att känna att det händer något, och den kunskapen bör man ha, men man ska samtidigt sikta på ännu fler och större kliv. Allt kring VM kan givetvis utvecklas ännu mer och det utan att hota något annat.

ANNONS

Därför är det kul att vara en liten del av TV4 som under en mängd år satsat stenhårt på det här och på så sätt hjälpt utvecklingen att gå snabbare, och inte heller är nöjt. För det ligger i allas intresse att det här fortsätter att växa.

 


 

HELGENS

Måste
VM-premiären Kanada-Kina lördag kväll är starten på en månad med både VM i Kanada och U21-EM i Tjeckien. Går att följa via TV4 (VM), TV12 (U21-EM) och givetvis TV4-Play och fotbollskanalen.se.

Avstå
Helgen.

Leeds United
Ägaren Massimo Cellino gav en intervju i veckan där han anser sig missförstådd och hatar att sparka tränare och skulle vilja ha samma tränare i 20 år. Det som talar emot honom är 41 tränare på 23 år i Cagliari och Leeds United. Bara under sitt dryga år i Leeds är han inne på sin femte tränare och en hann han sparka två gånger.

ANNONS

Twittrare
Finanser och fotboll hör ihop lika mycket som fotboll och politik och då är Matt Scott som tidigare jobbade på Guardian väl värd att följa.

Beundran
Krönikan som Oisín Cantwell skrev om sitt AIK och att klubben slopade deltagande i Pride var vass.

Avsked
SUPERLIVE Europa League är historia – SBS/Discovery/Eurosport har köpt Europa League från hösten. Varit väldigt kul att jobba med SUPERLIVE men turneringen har en uppförsbacke, och här är en del roliga klipp från åren med SUPERLIVE.

Journalistik
Måste även nämna DN:s granskning av ”De osynliga” – de som sköter skitjobben i samhället.

Gillar även att Bladet och Robert Laul ligger i kring AIK och alla turer med dess bolag och skiften på vd-post.

Låt
”Jailbreak” – Thin Lizzy. En av Hasse Backes favoritgrupper och jag kan lätt ramla ner i låtarna som håller än.

ANNONS

Citat
”How much to fuck off”.

Fifa-basen Sepp Blatter i telefon till John Delaney, generalsekreterare i Irlands fotbollsförbund efter att svenske domaren Martin Hansson missat en hands på Thierry Henry som kostat irländarna en plats i VM 2010. Slutade med att Fifa ”lånade ut” 47 miljoner kronor till Irland och lånet avskrevs sedan.

Publicerad 2015-06-05 kl 22:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto