POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Rätt lag vann - och det är en seger i sig

WIEN. Äntligen, Spanien.
Efter rader av misslyckade mästerskap skakade Spanien av sig traumat och vann en titel.
Som Aragonés sammanfattade det: Vi kan börja säga att vi kan vinna nu.

Mäktiga sex raka segrar i årets EM - det var länge sedan man såg värdigare vinnare.

Jublet på läktarna i Wien var enormt när Iker Casillas till slut höjde pokalen. Äntligen var det slut på den eviga gåtan om varför Spanien inte vinner titlar.

Efter 44 långa år fick Aragonés slut på tjatet. Då var han själv med i den spanska truppen, men fick inte spela i finalen och på den tiden fanns inga byten.
Nu fick han sitta på en presskonferens och bara ta emot hyllningar.

Tänk som det kan svänga i fotbollsbranschen. Den gamle gubben Aragonés struntade i hela Spanien och byggde ett till vissa delar nytt lag efter VM 2006.
Bland annat fimpade han Raùl och sket i kritiken. Och vi kan lugnt säga att den varit massiv.

Ändå har Spaniens förbundskapten jobbat vidare på sin linje. Tidigt sade han att om man satsade på de här unga spelarna skulle de bli mästare.
Han hade rätt där också, och för mig framstår han som den store vinnaren.

Även om det stannade vid 1-0 var det aldrig något snack. Spanien tog ledningen via ett grymt vackert mål av Fernando Torres.
Liverpool-anfallaren fick en djupledsboll av Xavi, tog sig förbi Lahm och lyfte iskallt in segermålet.

Spanien borde gjort betydligt fler mål sett till att man var överlägset och skapade läge på läge, men antingen brast skärpan eller så kom Lehmann eller en tysk back i mellan.
Trots tyskt tryck i perioder kände nog Luis Aragonés att de hade kontroll - och han tog ju också av Torres i förväg.

Att det bästa laget vinner EM är en seger i sig, det är inte alltid så, och efter sex raka segrar är det inget att snacka om.
Även Fernando Torres var inne på det efter presskonferensen; att det var en dubbel glädje i och med att de varit bäst.

Spanien har haft potentialen länge nog - men aldrig klarat av det trauma man skapat själv. En finalplats 1984 är det enda man nått.
Trots att man tillhör de stora fotbollsnationerna. Visst, landslaget har aldrig varit så prioriterat i ett land av starka regioner.

Det blev Luis Aragonés som klarade av att få in ett lagtänkande. Under EM har Iker Casillas pratat om att förlusten på Råsunda hösten 2006 lärde dem vikten av lagspel.
Och Fernando Torres lät som om Tommy Söderberg haft en kurs med honom. Anfallaren hyllade främst avbytarna, ledarna och doktorn efter triumfen.

När nu Puyol, Casillas, Xavi, Torres och de andra dansar på gräset framför mig på Ernst Happel-stadion är det bara att inse att inte bara Spanien har varit en vinnare i Alperna - utan även fotbollen har varit en stor segrare under EM 2008.
Inte nog med massor av briljant och offensivt spel, det har varit ganska sjysst och vi har nästan helt sluppit huliganer.

Därför är det inte bara spanjorer som borde fira finalen av en knapp månads fotbollsfest - utan alla som älskar den här sporten.
Så vacker, så skön, så underbar och så härlig kan fotbollen vara.
Det minnet kan vi leva på länge.

Publicerad 2008-06-30 kl 00:58
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå