Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Ronaldo-Zlatan o Co 1-0 - men det lever

LISSABON. Cristiano Ronaldo infriade förväntningarna.

Portugal är nära Brasilien.

Fast det lever - och Sverige har chansen att avgöra på Friends Arena.

Cristiano Ronaldo är ingen sympatisk kille men han är en förbannat skicklig fotbollsspelare, och han är en vinnare. Det var så nära att Sverige klarade nollan i Lissabon men så ligger Ronaldo där som ett streck och nickar in 1-0 i 85:e minuten.

De 60 000 portugiserna på Estádio da Luz fick vad de vill ha. Deras hjälte hade gjort vad han utlovat och det var vad den krisartade nationen behövde, även om det återstår en match.

Fullt förståeligt att folk ogillar Ronaldo som spelar över, markerar med huvudet mot Mikael Lustig och avslutar efter domarsignalen och tokreagerar mot medspelare, motspelare och domare.

Han kunde verkligen blivit utvisad men i slutändan står han där som en vinnare och det var han som avgjorde duellen med Zlatan. Provokativ och störig men också oerhört skicklig och vass.

För den svenska superstjärnan var det en betydligt tyngre match sett till att han inte fick någon uppbackning. Ensam mot Pepe och Bruno Alves skulle han ta emot dessa långbollar och fördela dem.

Ja, det var i det närmaste ett omöjligt uppdrag och det måste ha känts oerhört tungt att vara så chanslös i stjärnduellen. För även om han vann en del kamper gav det inget.

Sverige blev rejält tillbakatryckta från start av matchen men växte in i matchen och efter ett friläge där Moutinho sköt i burgaveln så hade Elmander, Larsson och Källström lägen.

Just Elmanders läge var sjukt nära och bollen vred sig tyvärr bort från målet efter att Norwich-anfallaren skarvat Lustigs inspel i straffområdet och det gick mot målet.

I andra halvlek var det spel mot ett mål, och det var tyvärr det svenska. Förstår inte att Erik Hamrén dröjde så länge med byten. Alexander Kacaniklic har svårt bakåt och tillförde inget framåt.

Hade även gärna sett Anders Svensson tidigare för när han väl kom in var det svårt att ändra på matchbilden. Inte för att Elm och Källström var dåliga bakåt, men för att de kroknade och inte orkade hänga med framåt.

Backlinjen var fantastisk och det var kul att se Mikael Lustig excellera och även Mikael Antonsson var vass. Det var inte där det brast utan för att offensiven uteblev efter ett tag.

En förlust med 1-0 är okej men det är klart att Portugal är i vinnarhålet sett till att man inte släppte in något mål och istället kan göra bortamål i Solna och därmed tvinga Sverige att göra tre för att gå vidare.

Fast VM-playoffet lever inför tisdag och det gäller att Erik Hamrén hittar rätt i laguppställningen för att man ska kunna skaka Portugal. Ut med Kacaniklic och in med Jimmy Durmaz eller möjligen flytta upp Martin Olsson. Skicka in Anders Svensson från start och låt Rasmus Elm komma in som inhoppare.

***

Alla de seedade lagen är på väg mot VM i BrasilienGrekland har 3-1 mot RumänienKroatien fick bara 0-0 mot Island men kan avgöra hemma i Zagreb och Ukraina har starka 2-0 mot Frankrike.

***

Kim Källström är vass i tv-studion.

***

Erik Hamrén börjar få ont om kostymer.

***

Det gnälls alltid över dålig stämning på svenska landskamper, men på Estádio da Luz var trycket konstruerat. Cheerleaders. Enorm musikanläggning. Och en speaker på speed som skrek POOORTUGAL för att elda på fansen.

Utan det hade det inte hörts särskilt mycket från läktarna. Jo, förresten, det här jävla bandet som plågade livet ur alla framför tv:n och vi på plats på arenan.

Publicerad 2013-11-16 kl 00:54
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons