Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Säkrade Zlatan förbundskaptenens jobb nu?

VALETTA. Zlatan Ibrahimovic hyllar Lars Lagerbäck som ledare. Barcelona-stjärnan kan inte se någon bättre förbundskapten för Sverige.Gissar att Lagrell lyssnar på det.

Frågan om Lars Lagerbäcks framtid är högaktuell. Oavsett om han tar Sverige till VM i Sydafrika nästa sommar måste det göras klart om han ska fortsätta med EM-kvalet nästa höst.

Förbundskapten Lagerbäck säger att han är intresserad att fortsätta, men att vi får vänta till efter VM-kvalet då ska det diskuteras.

Lagkapten Zlatan Ibrahimovic satt förvisso bredvid Lars Lagerbäck när jag frågade vad han tyckte om förbundskaptenens framtid. Men sett till att Zlatan knappast är en blygsam person så hade han kunnat uttrycka sig på betydligt beskedligare sätt om Lars Lagerbäck som ledare för landslaget.

Det blev istället en rätt rejäl hyllning och med en slutkläm om att Zlatan inte kunde se någon som är bättre.

Säkert ord som förbundsbasen Lars -Åke Lagrell tar in när han nu funderar på om Lars Lagerbäck ska få köra vidare än mer med det svenska landslaget. Givetvis väger det tungt när Zlatan Ibrahimovic som är svensk fotbolls klarast lysande stjärna och landslagets lagkapten vill ha kvar Lagerbäck.

Det är ett av bollplanken som Lagrell kommer att hålla i gång i denna process.

För det är Lagrell som håller i frågan och sett till att förbundets styrelse är en rätt anonym samling personer som inte stuckit ut mer under hans styre så lär smålänningen kunna göra vad han vill.

Inget fel i det, utan Lars-Åke Lagrell hade inte svensk fotboll varit vad den är i dag och han har varit i högsta grad delaktig i de rekryteringar som gett deltagande i en radda mästerskap.

Givetvis kommer Lasse Richt , förbundets fotbollschef, vara inne och röra runt i frågan och försöka att påverka vem det blir. Han har inget mandat att bestämma, det ligger hos styrelsen formellt och hos Lagrell i verkligheten, men kommer att vara ett bollplank precis som Ibrahimovic.

Mitt tips är att Richt kommer att verka för att fortsätta med Lagerbäck och Roland Andersson och om de inte vill ta en intern lösning som Jörgen Lennartsson . Då ser det ju ut som om förbundets (Richts) verksamhet funkar klockrent och langar fram ersättare.
För egen del hoppas jag att Lars Lagerbäck känner att tolv år som ledare för landslaget räcker och det bästa vore om han fick avsluta det äventyret i Sydafrika.

Han har gjort ett enormt jobb för svensk landslagsfotboll och även om han inte lyckats i slutspelen är han Sveriges störste förbundskapten genom tiderna. För man måste förstå att det är en annan fotbollsvärld i dag än det var bara för 15 år sedan när VM-bronset bärgades. Konkurrensen är hårdare från yngre nationer som utvecklats snabbt och rappt – och Europas platser är färre.

Landslaget behöver en ny ledare som tar sats mot EM 2012. Spelarna förtjänar någon som kan se spelare på ett nytt sätt och som har andra idéer och tankar, och som inte fastnar i vissa spelare eller spelsätt.

För mig är det en svensk som verkat i utlandet med framgång som är den naturliga kandidaten och det är ur trion Erik Hamrén , Hasse Backe och Janne Jönsson man hittar en förbundskapten som förhoppningsvis kan ta Sverige ett steg till.

*****
En ö i medelhavet med klimat för att spela fotboll och med influenser både från Italien, som borde ge teknik, taktiskt kunnande och försvarsspel, och från England som borde ge fysik, attityd och tempo.

Malta kunnat varit en mix från helvetet för större länder och borde kunnat ha vara lika bra eller till och med bättre än Island.

Ändå suger landet i fotboll. Antagligen är de för italienska och försöker spela för mycket vilket straffar sig eftersom det ändå finns brittiska inslag.

*****
Herregud, vad ett resultat kan ändra på stämningen i landslaget och hur de gillar att snacka med oss i presspacket.

Skilda världar före och efter 2-1 mot Ungern.

*****
Inte bara Kevin Borg är stor på Malta. Även kanin. I curry, vitlök eller olja.

*****
Vad styrde Maltas EU-medlemskap? Att landet släppte in varenda spelbolag som finns och bara beskattar dem med fem procent? Ja, inte utan att jag undrar efter några dagar på ön. Vad såg EU i Malta? Häftigt landskap? Varmt klimat? Sjyssta vyer över blått medelhav?

Man kan knappt ha sett den totala bristen på infrastruktur. Och om de kör ner sin skatt så maximalt – då hoppas jag inte vi skickar ner några stålar hit.

*****
Rätt coolt att Sverige tar det lugnt med spionerandet på Malta.

*****
Vilka tomtar det är på Fifa. Skönt att Lars Lagerbäck reagerar på att de tomtarna i Fifa-högkvarteret inte bestämt hur lottningen till play-off ska gå till.

Det är skandal.

Är det någon som tror att inte Frankrike kommer att ligga på för att få igenom seedning som ser till att de lottas mot ett svagt lag snarare än ett starkt lag? Är det någon som tror att det blir på något annat sätt än hur de större länderna vill ha det? I så fall kan ni lika gärna tro på tomten, och då inte på Fifa-tomten som ger de stora länderna juklappar.

*****
Zlatan slutar i landslaget. Troligt eller publikfrieri?

Mitt tips: det förstnämnda.

*****
Alla i landslaget snackar om att det viktiga är att vinna mot Malta. Poängen gäller. Att många mål inte är alls så prioriterat. Hoppas att det bara är snack för oss i pressen.

Sverige måste vräka in mål mot Malta för annars kan det bli tajt i en kamp om både andraplatsen och förstaplatsen. Tänk om Sverige bara kryssar i Köpenhamn, då kan det bli en ren målskillnadsaffär mot Portugal som har Malta i sin sista match.

Eller om vi skulle falla i en strid med danskarna om att nå Sydafrika direkt bara för att vi inte stod på framåt mot Malta.

Publicerad 2009-09-08 kl 20:54
Annons
Annons
Annons