Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
OLOF LUNDH

Lundh: Sälj inte Óbolo – mer värd i AIK än på marknaden

Att sälja Ivan Óbolo eller inte sälja? AIK:s ledning brottas och våndas med frågan och i potten finns ett SM-guld. Enkelt: sälj inte.

För två år sedan låg AIK på medaljplats i allsvenskan och under sommaren hade man förstärkt Rikard Norlings vassa lag med anfallarna Ivan Obolo , Lucas Valdemarin och backen Nils -Eric Johansson och samtidigt släppt komplementspelarna Robert Åhman -Persson och Kristian Haynes .

Allt var upplagt för ett rejs mot SM-guldet – och brassen Wilton Figureido var i stöten.

När transferfönstret slog igen i slutet av augusti 2007 såg det ytterst lovande ut för AIK, som fallit på mållinjen i guldkampen året före mot Elfsborg, och de flesta kring klubben var rätt övertygade om att man kunde ge de andra kandidaterna en match.

Dåvarande assisterande tränaren Nebojsa Novakovic har i efterhand sagt att han var säker på att AIK skulle fixa det.

I stället blev det en chock när AIK-ledningen någon dag efter att transferfönstret stängt sålde Wilton Figureido till ett lag i Qatar. Någon lokal shejk kunde utöka transferfönstret och på så sätt släppa in brassen.

Inget snack om att AIK garanterat fick bra betalt för att släppa anfallaren och det är något klubben behövde, men i efterhand har det hela tiden hetat att man sålde SM-guldet. Just det kan man inte veta men fakta är att AIK gjorde tre mål efter att han flyttade och tog fem poäng på sex matcher.

Var AIK tvunget att sälja Figureido? Ja, det är inget snack om att klubben behövde ta in kapital och det var en spelare där man kunde behålla hela nettovinsten, och det efter en affär som var AIK:s största någonsin. Wilton Figureido hade bara 18 månader kvar på kontraktet och det är inte alls säkert att det blivit samma affär i januari.

Dessutom hade man ju förstärkt med Ivan Obolo och Lucas Valdemarin under sommaren och trodde på dem. Att det blev något helt annat är något vi vet nu med facit i handen.

Om man nu spelar fram tiden två år så befinner sig AIK i en liknande situation. Laget har smugit med i den allsvenska toppen och är bara en poäng efter ledande Elfsborg. Seger mot Trelleborg i dag innebär serieledning.

Utan tvekan den viktigaste spelaren heter Ivan Obolo – sju mål och fem assist – och argentinaren har varit rak med AIK; han vill lämna klubben. Kontraktet går ut om ett år vilket innebär att en försäljning i januari inte ger lika mycket.

Det är inte heller något snack om att Ivan Obolo betyder mycket i en klubb som har svårt att göra mål. Av klubbens 20 mål har han varit direkt delaktig i tolv…

Rent ekonomiskt är det så att AIK hade mått bäst av att sälja. En betydande lönekostnad försvinner och miljoner kommer in. Även Solna-klubben känner av de dåliga tiderna på många sätt och det är pressat. Vad som komplicerar det hela är att Obolo är finansierad av riskkapitalisterna Agent 03 och en försäljning ger inte klubben så mycket.

Problemet är att Obolo troligen blir en förlustaffär. Han och Lucas Valdemarin kostade Agent 03 12-13 miljoner och Valdemarin gav inte mycket när han flyttade hem. Och Obolos nackdel är att han spelar i en lågt rankad liga och fyller snart 28 år. Sett till att det mest är danska och holländska klubbar som köper i Sverige så blir priserna därefter.

Det talas om 6-8 miljoner kronor till AIK och klubben får inte ens behålla allt. Enda gången det skulle kunna rassla till mer rejält är om någon utländsk klubb hamnar i ett panikläge de närmaste dagarna.

Inget snack om att Ivan Obolo är mer värd i AIK-tröjan än på spelarmarknaden och kamp om ett SM-guld kan ge duktigt drag i biljettkassorna på Råsunda. De extra miljonerna av ett sådant rejs ger är snart förbi vad en försäljning kan inbringa. Att någon skulle köpa nu och sedan låta honom ansluta i januari är bara en utopi, då är det bättre att sälja i januari för priset blir detsamma.

AIK borde släppa in riskkapitalisterna på vinsten av ett SM-guld och på så sätt se till att klubben kan jaga med bästa laget.

*****

Allsvenskan har onekligen konkurrens. Premier League rasar för fullt och toppmötet mellan Manchester United och Arsenal går i helgen. I Serie A är det full rulle och Milano-derby smäller också i helgen.

Spanska och stjärnspäckade La Liga piskar i gång spelet igen och med Zlatan Ibrahimovic i Barcelona och Ronaldo och Kaká i Real Madrid är det inte underligt att det är fullt fokus på vad som sker i Spanien.

*****

Snacka om dålig tajming av Johan Oremo .

*****

Elfsborgs lir mot Lazio hemma visar att laget kan vara i en klass för sig även om det inte räckte till gruppspel i Europa League.

Räcker det till att rycka i guldstriden? Får vi se på söndag då toppmöte väntar mot Göteborg och det är något att se fram emot.

*****

Redan har förhandlingarna om ett nytt tv-avtal gällande svensk fotboll skjutits upp en vända. Talas nu om att det ska skjutas upp igen.

Svårt för svensk fotboll att få ut vad man vill kanske?

*****

Förstår inte att Emir Bajrami inte platsar i A-landslaget.

Publicerad 2009-08-29 kl 09:56
Annons
Annons
Annons