POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
OLOF LUNDH
10å

Lundh: Se till att hylla Lagerbäck ordentligt i kväll

Lars Lagerbäck lägger ner efter tolv år.
Ge honom en värdig avslutning.
Spelarna ska piska Albanien – och publiken ska hylla honom.

Tänk att han skulle behöva sluta som en förlorare. Lars Lagerbäck satt som så många andra framgångsrika kvar vid sin post för länge. Tyvärr.
Tänk om han haft än mer bollkänsla – räckte ju till division II - och klivit av efter EM förra sommaren.
För om nu inte Malta trotsar all sannolikhetslära så blir VM-kvalet mot Albanien den sista matchen för förbundskaptenen.

Vad jag önskar att Lars Lagerbäck får ett värdigt avsked. Att han får ta emot publikens jubel på Råsunda i kväll. Det är han för fan värd.
För även om Sverige inte får någon fotbollsfest nästa sommar, är det Lagerbäck gjort något otroligt. Jag skiter i att han inte lyckats fullt ut i slutspelen, men att ta svenska landslaget till fem raka mästerskap…ja, det är bara otroligt stort. Och jag är säker på att historien kommer att få Lagerbäcks arv att växa.

Att Anders Svensson nobbar att bli hyllad på Råsunda för att han vill slippa att bli utbuad på den arenan ännu en gång är bara ännu ett tecken i tiden. För dåligt, helt enkelt. Visst kan jag gilla att fansen och medier går samman för att backa frisläppandet av Dawit Isaak, men det borde finnas liknande krafter till andra och minst lika allvarliga saker som hotar fotbollen. Att de buar och hatar spelare som gett allt för landslaget är ett hån.

Det vore trist om vi inte kunde passa på och hylla och tacka Lagerbäck, Henrik Larsson, Mikael Nilsson och andra som gjort mycket för landslaget och Sverige. Inget fel att även uppmärksamma dem på Fotbollsgalan men det är på Råsunda de gjort insatser och det är där de flesta fansen finns och det är dem man vill höra.
Vi är dåliga på att ta hand om våra hjältar i Sverige och sett i bara lite perspektiv är de hjältar.

Albanien betyder troligen inget för tabellen, men det vore verkligen en present från spelarna till Lars Lagerbäck att hans tid kröntes med en sista seger. Även om betydelsen antagligen är noll sett till VM i Sydafrika så tror jag han uppskattar det mer än att alla landslagets miljonärer skramlar ihop till en resa eller något annat som tack för tiden ihop.
Dessutom skulle ingen förlåta sig om Portugal snubblade och Sverige inte tog chansen – det är åtminstone vad de säger.

Förbundskapten Lars Lagerbäck är sällan den som bjudit till, tyvärr har han haft inställningen som många gamla pampar i Folkhemmet – att de här begriper bara jag och ingen annan. Just det föraktet har gått fram inte bara till journalister utan även till många fans.
Därför har han aldrig gått hem i stugorna, och det är inget som har grämt honom heller.

Som journalist uppskattade jag hans raka tag - som när han exploderade till försvar för Ljungberg eller nobbade Ekwall vs Lundh med sms:et: ”Har varken tid eller lust”. Samtidigt är det bara att inse att hans mani när det gällde allt från läckta startelvor till när han gled på sanningen och att han hatade att bli ifrågasatt av sådana han ser som mindre vetande kostade på.
Kan lida lite med honom när jag tänker på alla gånger han och Roland Andersson gick upp på en presskonferens och med frenesi avrättade presspacket för att ingen fattade något – de måste ha varit så förbannade.

På ett sätt gillar jag att han kört sin röda tråd fram och tillbaka och vägrat visa någon populism, eller åtminstone väldigt sällan. Utan tvekan är det en del av hans framgångsrecept ihop med att han alltid tog spelarnas parti, eller åtminstone en del av spelarnas – exakt vilka lär krypa fram i takt med att han glider bort från landslaget.
Men att han inte lyckades lösa delningen i landslaget mellan superstjärnor och andra var också början till slutet och därför slutar han som en förlorare.

Publicerad 2009-10-14 kl 17:06
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå